Постанова
від 20.06.2011 по справі 2а-1519/2011
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2а-1519/2011

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 червня 2011 року м. Полонне

Суддя Полонського рай онного суду Хмельницької обл асті Горгулько Н.А. розглянув ши у порядку скороченого про вадження адміністративну сп раву за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного ф онду України у Полонському р айоні про визнання дій незак онними та зобов' язання здій снити перерахунок та виплату пенсії за віком із застосува нням показника середньої зар обітної плати за календарний рік, що передує зверненню за п ризначенням (перерахунком) п енсії на підставі ст.ст.40,42 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», -

встановив:

08.06.2011 року позивачка зве рнулася до суду з позовом, в як ому посилається на те, що їй п ризначено пенсію по інвалідн ості, відповідно до Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»і вона продовжувала пра цювати. Згідно листа ПФУ 04.02.2011 р оку вона звернулася до відпо відача із заявою про перерах унок пенсії відповідно до п. 4 ст. 42 Закону України «Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування». Проте пе рерахунок пенсії відповідач ем було зроблено в порушення вимог зазначеного закону, а с аме: перерахунок було зробле но із застосуванням показник ів середньої заробітної плат и по Україні за 2007 рік, а не за ка лендарний рік, що передує рок у перерахунку - 2010 рік, що пору шує її права і інтереси.

Позивачка просить зобов' язати відповідача здійснити перерахунок та виплату їй пе нсії з застосуванням показни ка заробітної плати працівни ків по Україні, що передує рок у перерахунку пенсії, тобто 2 010 рік.

В судове засідання позивач ка не з' явилась, надала заяв у про розгляд справи за її від сутності.

Представник відповідача т акож до суду не з' явився, на дав письмові заперечення, у я ких посилається на те, що у 2011 р оці при перерахунку пенсії з астосовується показник заро бітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україн і, з якої сплачено страхові вн ески, та яка відповідно до Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування»враховувалася для обчислення пенсії за 2007 р ік, як це визначено п.п. 2 п. 11 Пост анови Кабінету Міністрів Укр аїни від 28.05.2008 року № 530. Перераху нок пенсій проводився відпо відно до п.п.3 п. 11 зазначеної по станови Кабінету Міністрів У країни, а тому, а тому дії упра вління щодо перерахунку пенс ії позивачці є цілком законн і. Просить відмовити у задово ленні позову та розглянути с праву за його відсутності.

У відповідності до ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає спр аву в порядку скороченого пр овадження.

Згідно ч.6 ст.12, ч.1 ст.41 КАС Украї ни у випадку неявки в судове з асідання всіх осіб, які берут ь участь у справі( у тому числі при розгляді справи в порядк у письмового провадження), пі д час судового розгляду повн е фіксування судового засіда ння за допомогою звукозапису вальних засобів не відбуваєт ься.

З' ясувавши обстав ини справи та перевіривши їх доказами, суд знаходить вимо ги позивача обґрунтованими і такими, що підлягають задово ленню.

Судом встановлено, що пред метом спору по справі є право позивача на отримання перед баченої Законом України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування»пенс ії за віком, та захист цього пр ава від порушень з боку орган ів пенсійного фонду, які проя влені у вигляді перерахунку пенсії у 2011 році із застосуван ням показників середньої зар обітної плати по Україні за 200 7 рік.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування»у разі, якщо застрах ована особа після призначенн я пенсії продовжувала працюв ати, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш е ніж 24 місяців страхового ста жу після призначення (попере днього перерахунку) пенсії н езалежно від перерв у роботі . Перерахунок пенсії здійсню ється із заробітної плати (до ходу), з якої була обчислена пе нсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадит ься із заробітної плати за пе ріоди страхового стажу, зазн ачені в частині першій статт і 40 зазначеного закону.

Частиною 2 ст. 40 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я»передбачено, що під час обч ислення пенсії застосовуєть ся середня заробітна плата (д оход) в середньому на одну зас траховану особу в цілому по У країні, з якої сплачено страх ові внески та яка відповідно до цього Закону враховуєтьс я для обчислення пенсії, за ка лендарний рік, що передує рок у звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення п оказників зазначеної заробі тної плати затверджується Пенсійним фондом України з а погодженням з центральними органами виконавчої влади у галузях статистики, економі ки, праці та соціальної політ ики і фінансів.

Зокрема, п. 11 Постанови Кабін ету Міністрів України "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян" встановлено, що у разі коли з астрахована особа після приз начення пенсії відповідно до Закону продовжувала працюва ти, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попередн ього перерахунку) пенсії нез алежно від перерв у роботі. Пе рерахунок пенсії проводитьс я із заробітної плати (доходу ), з якої була обчислена пенсія . За бажанням пенсіонера пере рахунок пенсії проводиться і з заробітної плати за період и страхового стажу, зазначен і в частині першій статті 40 За кону, із застосуванням показ ника середньої заробітної пл ати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої спла чено страхові внески та яка в ідповідно до Закону враховує ться для обчислення пенсії, з а календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Також згідно п. 7 Положення "П ро Пенсійний фонд Україн и", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 року, Пенсійний фо нд України, у межах своїх повн оважень, може видавати наказ и, що підлягають обов'язковій реєстрації в Міністерстві ю стиції України. Листи Пенсі йного фонду України такої р еєстрації не підлягають, том у носять рекомендаційний хар актер, і не можуть використов уватися всупереч закону.

Згідно ч.2 ст. 19, ч.3 ст. 22 Констит уції України органи державно ї влади зобов'язані діяти лиш е на підставі, в межах повнова жень та у спосіб, що передбаче ні Конституцією та законами України та при прийнятті нов их нормативно-правових актів або внесенні змін у діючі не д опускається зменшення зміст у й обсягу існуючих прав і сво бод.

Право позивача на перерах унок пенсії із застосуванням показників середньої плати працівників в середньому на одну застраховану особу в ці лому по Україні за календарн ий рік, що передує року перера хунку пенсії закріплено у За коні, гарантовано державою т а підтверджується відповідн ими доказами, а обов'язок здій снення перерахунку пенсії по зивачу покладено саме на Упр авління пенсійного фонду Укр аїни в Полонському районі Хм ельницької області.

Керуючись ч.2 ст. 19, ч.3 с т. 22 Конституції України, ч.ч.1,2 с т. 40, ч.4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування», ст. с т. 2, 6, 8 11, 17-19, 69-72, 158-163, 183-2, 186 КАС України,

постановив:

Позов задовольнити.

Визнати неправомірними ді ї управління Пенсійного фонду України в Полонському районі щодо перерахунку пен сії ОСОБА_1 із застосуванн ям показника заробітної плат и за 2007 рік.

Зобов'язати У правління П енсійного фонду України в П олонському районі Хмельниць кої області здійснити перера хунок та виплату пенсії ОСО БА_1 з застосуванням показн иків середньої заробітної пл ати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої спла чено страхові внески за 2010 рік , з четвертого лютого дві тися чі одинадцятого року з ураху ванням різниці, яка була випл ачена у цей період.

Постанову допустити до нег айного виконання.

Постанова може бути оскарж ена до Вінницького апеляційн ого адміністративного

су ду шляхом подачі до суду перш ої інстанції апеляційної ска рги протягом десяти днів з

дня отримання її копії.

Суддя Н.Горгулько

СудПолонський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено27.07.2011
Номер документу17255811
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1519/2011

Ухвала від 02.12.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 03.02.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 19.12.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мельничук О. О.

Постанова від 20.06.2011

Адміністративне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Постанова від 15.03.2011

Адміністративне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Кошелєв В. І.

Постанова від 24.01.2011

Адміністративне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Бібік М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні