Ухвала
від 21.06.2011 по справі 31/17-2011-1021
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про повернення позовної за яви

"21" червня 2011 р. № 31/17-2011-1021

Суддя РОВИНСЬКИЙ О .Ю., розглянувши матеріали ві д 20.06.2011р. за № 3488/2011, за заявою: Товар иство з обмеженою відповідал ьністю (надалі - ТОВ) „Во - Сток” (65031, м. Одеса, вул. Промислова, 31. К од ЄДРПОУ 31765029) до боржника - Ві дкритого акціонерного товар иства (надалі - ВАТ) „Одеськи й домобудівельний комбінат” (65031, м. Одеса, вул. Промислова, 31. К од ЄДРПОУ 01271830) про визнання від сутнього боржника банкрутом .

ВСТАНОВИВ: 20.06.2011 р. Заявник - ТОВ „В о - Сток”, звернувся до господа рського суду із заявою про ви знання відсутнього боржника ВАТ „Одеський домобудівельн ий комбінат” банкрутом за сп рощеною процедурою банкрутс тва, здійснюючи провадження з особливостями, передбачени ми статтею 52 Закону України “П ро відновлення неплатоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом” ( надалі За кон №2343-ХІІ), оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов' язання перед кредитором на загальну суму 406 477 грн. 28 коп. після настання вс тановленого строку їх сплати .

Заява ТОВ „Во - Сток” про по рушення провадження справи про банкрутство ВАТ „Одеськ ий домобудівельний комбінат ” у порядку ст. 52 Закону (№2343-ХІІ) підлягає поверненню з наст упних підстав:

Відповідно до п. 1 ст. 5 Зако ну (№2343-ХІІ) та ст.4-1 ГПК України п ровадження у справах про бан крутство регулюється цим Зак оном, Господарським процесуа льним кодексом України, інши ми законодавчими актами Укра їни.

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), пере дбачено, що суддя повертає за яву про порушення провадженн я у справі про банкрутство з п ідстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуаль ного кодексу України, з ураху ванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу Укра їни встановлено, що підставо ю для повернення заяви і дода них до неї документів без роз гляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява.

Відповідно до статті 52 Зак ону (№2343-ХІІ) у разі, якщо громад янин - підприємець - боржни к або керівні органи боржник а - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником п ротягом року до органів держ авної податкової служби згід но із законодавством податко вих декларацій, документів б ухгалтерської звітності, а т акож за наявності інших озна к, що свідчать про відсутніст ь підприємницької діяльност і боржника, заява про порушен ня справи про банкрутство ві дсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до бор жника та строку виконання зо бов' язань.

Статтею 93 Цивільного кодек су України передбачено, що мі сцезнаходження юридичної ос оби є адреса органу або особи , які відповідно до установчи х документів юридичної особи чи закону виступають від її і мені.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” ( над алі закон 755-ХV), який набув чинн ості з 01.07.2004 року в Єдиному держ авному реєстрі містяться від омості про відсутність юриди чної особи за її місцезнаход женням, про відсутність підт вердження відомостей про юри дичну особу, а також відомост і про зарезервовані найменув ання юридичних осіб.

Вказаний Закон також визна чає порядок внесення до Єдин ого державного реєстру запис ів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям, які здійснюються державн им реєстратором (пункт 7 статт і 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис держ авного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням, одн ак доказів внесення вказаног о запису до єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців д о суду не надано.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування .

Відповідна правова позиці я викладена у Пункті 105 постан ови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18 грудня 2009 року „Про судову практику в справ ах про банкрутство”.

Водночас Заявником до заяв и про порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ „Одеський домобудівельний к омбінат”, не надано доказів, я кі підтверджують відсутніст ь юридичної особи за її місце знаходженням передбачені ст . 52 Закону (№ 2343-ХІІ).

Заява ТОВ „Во - Сток” про пор ушення провадження по справі про банкрутство відсутнього боржника ВАТ „Одеський домо будівельний комбінат” підпи сана ОСОБА_1, але до господ арського суду не надано дока зів того, що він являється дир ектором цього підприємства.

Крім того, заявником не нада но господарському суду відом остей податкового органу пр о ненадання боржником протяг ом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових д екларацій, документів бухгал терської звітності, а також з а наявності інших ознак, що св ідчать про відсутність підпр иємницької діяльності ВАТ „О деський домобудівельний ком бінат”, доказів сплати держа вного мита в установленому з аконом порядку та розмірі, ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу та доказів надсилання бо ржнику - ВАТ „Одеський домобу дівельний комбінат” копії за яви про порушення провадженн я у справі про банкрутство і д оданих до неї документів.

Виходячи з викладеного, ч. 3 с т. 6 Закону (№ 2343-ХІІ) містить зага льні норми, а стаття 52 Закону (№ 2343-ХІІ) передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрут ство за спрощеною процедурою .

За змістом ч. 3 ст.6 та ч.ч. І, 8 с т. 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про б анкрутство порушується госп одарським судом лише у разі п ідтвердження кредитором (кре диторами) своєї (своїх) вимоги (вимог) до неплатоспроможног о боржника документами, що св ідчать про їх безспірність.

Відповідно до Закону (№ 2343-ХІІ) вимоги кредиторів набу вають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника, зокрема викона вчими.

Відповідної правової по зиції дотримується Верховни й Суд України, зокрема в своїй постанові від 17.10.2006 р. у справі № 3/157.

Таким чином, Заявником не надано доказів відсутності ю ридичної особи за її місцезн аходженням, доказів безспірн их вимог та доказів неплатос проможності боржника, тому з аява ТОВ „Во - Сток” підлягає п оверненню без розгляду на пі дставі ст. 9 Закону України „Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом” та п.п. 1, 3, 4, 6, 10 ст. 6 3 ГПК України.

Повернення заяви про поруш ення справи про банкрутство не перешкоджає повторному зв ерненню з нею до господарськ ого суду в загальному порядк у після усунення допущеного порушення.

Керуючись п.п. 1, 3, 4, 6, 10 ст. 63 Госпо дарського процесуального ко дексу України та ст. ст. 9, 52 Зако ну України “Про відновлення неплатоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товариства з обм еженою відповідальністю „Во - Сток” (65031, м. Одеса, вул. Промисл ова, 31. Код ЄДРПОУ 31765029) про поруше ння провадження у справі про банкрутство відсутнього бор жника - Відкритого акціонер ного товариства „Одеський д омобудівельний комбінат” (65031 , м. Одеса, вул. Промислова, 31. Код ЄДРПОУ 01271830) - повернути без роз гляду.

2. Заяву про порушення справ и про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про поруш ення провадження справи про банкрутство на 13 аркушах.

Суддя Р овинський О.Ю.

Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено01.08.2011
Номер документу17292797
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання від сутнього боржника банкрутом

Судовий реєстр по справі —31/17-2011-1021

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні