Постанова
від 18.07.2011 по справі 1170/2а-2240/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 липня 2011 року Справ а № 1170/2а-2240/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого-судді Сагуна А.В.,

при секретарі - Мітіній І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіров ограді адміністративну спра ву за позовом Прокурора Лені нського району м. Кіровоград а, в інтересах держави, в особі Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспек ції до Управління освіти і на уки Кіровоградської обласно ї державної адміністрації п ро стягнення заборгованості ,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Ленінськог о району м. Кіровограда, діючи в інтересах держави в особі К іровоградської об'єднаної де ржавної податкової інспекці ї звернувся в суд з адміністр ативним позовом до Управлінн я освіти і науки Кіровоградс ької обласної державної адмі ністрації про стягнення кошт ів, які перебувають у власнос ті в рахунок погашення подат кового боргу із земельного п одатку в сумі 3 363,85 грн.

Заявлені позовні вим оги обґрунтовано тим, що у ві дповідача, з урахуванням ная вної переплати і частково сп лаченої суми, наявний податк овий борг із самостійно визн ачених зобов' язань із земел ьному податку за січень, люти й, березень 2011 року в сумі 3 363,85 гр н. Відповідачу направлено ви могу про сплату боргу, однак з азначений захід не призвів д о погашення податкового борг у.

У судовому засіданні прокурор та представник поз ивача позовні вимоги підтрим али з підстав, зазначених у по зовній заяві.

Представник відповід ача у судовому засіданні зап еречив проти задоволення адм іністративного позову та поя снив, що земельна ділянка за я ку нараховано земельний пода ток не перебуває на балансі У правління освіти і науки Кір овоградської обласної держа вної адміністрації. Крім тог о, Управління освіти і науки К іровоградської обласної дер жавної адміністрації утриму ється за рахунок обласного б юджету, а Кіровоградський Де ржавний будинок художньої та технічної творчості - за ра хунок державного бюджету.

Заслухавши сторони, дослі дивши письмові докази, суд вв ажає, що адміністративний по зов належить задовольнити.

Пунктом 2 статті 121 Конституц ії України, частиною 2 статті 6 0 КАС України передбачено, що п рокурор забезпечує представ ництво інтересів держави в с уді у випадках передбачених законом.

Статтею 36-1 Закону Укр аїни „Про прокуратуру” визна чено, що представництво прок уратурою інтересів громадян ина або держави в суді поляга є у здійсненні прокурорами в ід імені держави процесуальн их та інших дій, спрямованих н а захист у суді інтересів гро мадянина або держави у випад ках, передбачених законом. Пі дставою представництва у суд і інтересів держави є наявні сть порушень або загрози пор ушень економічних, політични х та інших державних інтерес ів внаслідок протиправних ді й (бездіяльності) фізичних аб о юридичних осіб, що вчиняють ся у відносинах між ними або з державою.

Підставою звернення прокурора до суду з даним поз овом стало завдання шкоди ек ономічним інтересам держави , що виявилось у порушенні зак онодавства про оподаткуванн я та недоотримання коштів мі сцевим бюджетом.

Пунктом 286.2 статті 286 Податко вого кодексу України платник и плати за землю (крім фізични х осіб) самостійно обчислюют ь суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточно го року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з а формою, встановленою у поря дку, передбаченому статтею 46 ц ього Кодексу, з розбивкою річ ної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декл арації звільняє від обов'язк у подання щомісячних деклара цій. При поданні першої декла рації (фактичного початку ді яльності як платника плати з а землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нор мативної грошової оцінки зем ельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі зат вердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове з обов'язання щодо плати за зем лю, визначене у податковій де кларації на поточний рік, спл ачується рівними частками вл асниками та землекористувач ами земельних ділянок за міс цезнаходженням земельної ді лянки за податковий період, я кий дорівнює календарному мі сяцю, щомісяця протягом 30 кале ндарних днів, що настають за о станнім календарним днем под аткового (звітного) місяця.

Судом встановлено, що 26 січн я 2011 року централізованою бух галтерією закладів професій но-технічної управління осві ти і науки Кіровоградської о бласної державної адміністр ації до Кіровоградської об'є днаної державної податкової інспекції подано розрахунок по земельному податку на 2011 рі к, згідно якого у період з січн і по березень 2011 року відповід ач мав щомісячно сплачувати орендну плату по 1508,58 грн. Відпо відачем у встановлений строк податкові зобов' язання не погашено, а тому вони стали по датковим боргом (а. с. 7-8, 10-11).

Крім того, по особовому раху нку у відповідача наявна заб оргованість по пені із земел ьного податку за період з 03.03.2011 року по 12.03.2011 р. в сумі 1,31 грн. та за період з 03.03.2011 р. по 20.04.2011 р. - 6,97 грн.

За відповідачем по особово му рахунку із земельного под атку рахувалась переплата в сумі 30,11 грн. Також, відповідаче м в рахунок погашення податк ових зобов' язань із земельн ого податку за вказані періо ди сплачено суму у розмірі 1 140,0 6 грн. (а. с. 10-11).

Суд не приймає заперечення відповідача проти стягнення з нього коштів в рахунок пог ашення податкового боргу з п осиланням на відсутність зем ельної ділянки на його балан сі, оскільки розрахунок орен дної плати подано саме відок ремленим підрозділом відпов ідача (а.с.6), який не є юридичною особою. Крім того, 15 липня 2011 рок у відповідачем здійснено пл атіж в рахунок оплати земель ного податку (а. с. 7-8, 25).

Таким чином за відповідаче м рахується податковий борг в сумі 3 363,85 грн.

У відповідності до п.п. 14.1.175 п . 14.1 ст. 14 Податкового кодексу Ук раїни податковий борг - сума грошового зобов' язання (з у рахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно у згодженого платником податк ів або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченог о у встановлений цим Кодексо м строк, а також пеня, нарахова на на суму такого грошового з обов' язання.

В силу п.59.1 ст.59 Податко вого кодексу України у разі к оли платник податків не спла чує узгодженої суми грошовог о зобов'язання в установлені законодавством строки, орга н державної податкової служ би надсилає (вручає) йому по даткову вимогу в порядку, в изначеному для надсилання ( вручення) податкового повідо млення-рішення.

Пункт 59.5 ст. 59 цього Коде ксу встановлює, що у разі кол и у платника податків, яком у надіслано (вручено) податко ву вимогу, сума податкового б оргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податков ого боргу такого платника п одатку, що виник після надісл ання (вручення) податкової ви моги.

09 березня 2011 року позив ачем сформовано та вручено в ідповідачу податкову вимогу №301, до якої частково включено зазначений податковий борг (а. с. 9).

Відповідно до п. 20.1.8 ст. 2 0 Податкового кодексу Україн и органи державної податково ї служби мають право звертат ися до суду щодо стягнення ко штів платника податків, який має податковий борг, з рахунк ів у банках, обслуговуючих та кого платника, на суму податк ового боргу або його частини .

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що у відпові дача наявний податковий борг із земельного податку в сумі 3 363,85 грн., а тому позов підлягає задоволенню.

Згідно ч.4 ст.94 КАС Укра їни, у справах, в яких позиваче м є суб' єкт владних повнова жень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові вит рати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 158 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків Управління освіти і науки Кі ровоградської обласної держ авної адміністрації, 25022, м. Кір овоград, вул. Леніна, 32/29, код 02143927 , в обслуговуючих банках у рах унок погашення податкового б оргу з земельного податку в с умі 3 363 грн. 85 коп. (три тисячі три ста шістдесят три гривні 85 ко п.) в дохід державного бюджет у України на р/р №33212811700002, банк: ГУ ДКУ у Кіровоградській област і, МФО: 823016, ідентифікаційний ко д - 24145329, код платежу 13050200, отримув ач міськфінуправління, ЗКПО банка 24145329.

Судові витрати відн ести на рахунок держави.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку апеляційного оскарже ння, а у разі її апеляційного о скарження - з моменту проголо шення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду через Кір овоградський окружний адмін істративний суд шляхом подан ня в 10-денний строк з дня її п роголошення, а у разі відклад ення складання постанови в п овному обсязі, а також прийня ття постанови у письмовому провадженні, - протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови, апеляційної ска рги. Копія апеляційної скарг и одночасно надсилається осо бою, яка її подає, до суду апел яційної інстанції.

Дата складання поста нови в повному обсязі - 25.07.2011.

Суддя Кіровоградського ок ружного

адміністративного суду А. В. Саг ун

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено02.08.2011
Номер документу17296402
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2240/11

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні