Постанова
від 12.07.2011 по справі 4366/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



Харківський окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

12 липня 2011 р.                                                                       Справа № 2-а- 4366/11/2070  

Харківський окружний адміністративний суд  у складі головуючого судді Котеньова О.Г., при секретарі судового засідання Бондаренко Ю.В.,

за участі сторін:

представника позивача -  не прибув,

представника відповідача - не прибув,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова до Харківського дочірнього пересувного механізованого підприємства №254 ЗАТ "Сантехмонтаж-60" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова  звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Харківського дочірнього пересувного механізованого підприємства №254 "ЗАТ "Сантехмонтаж-60", в якому просить суд стягнути з відповідача суми фактичних витрат  на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 11312,14 грн. Позивач, посилаючись на факти викладені в позовній заяві просить суд задовольнити позов в повному обсязі.

Позивач свого представника до судового засідання не направив, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач, який відповідно до вимог ст.35 КАС України, повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи, повторно не направив свого представника до судового засідання, заяви про відкладення розгляду справи не надав, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до вимог ст.128 КАС України суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до вимог ч.1 ст.41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований як платник внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Київському   районі м. Харкова.

Працівникам відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2  призначено пенсію на пільгових умовах згідно п."б"-"з" Закону України "Про пенсійне забезпечення" (Список №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими та важкими умовами праці).

Даний вид пенсії призначено на підставі довідки, виданої відповідачем та записів в трудовій книжці працівників.

Також судом встановлено, що відповідач направляв до відповідача повідомлення про необхідність відшкодування сум фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до зазначеного Закону (список №2) №183 від 15.06.2010 року, яке останнім отримано, не оскаржувалося та є на даний час чинним, проте кошти відповідачем  згідно нього  сплачено не було.

Таким чином, за відповідачем склалася заборгованість з зазначеного виду виплат в розмірі 11312,14  грн. за період з жовтня 2010 року по березень 2011 року.

В зв’язку із встановленими обставинами справи суд зазначає, що згідно абз.4 п.1 ст.2, абз.2 п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов’язкове  державне пенсійне страхування"  суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи -  суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих  сплачують  до Пенсійного фонду 100 %  фактичних витрат на виплату і доставку пенсій особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і  важкими умовами праці за списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, призначених відповідно до пунктів п."б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення ними пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено інструкцією “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою Постановою Правління  Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 р. та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16.01.04 р.

Згідно п.6.4. зазначеної Інструкції  розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками до Інструкції №6 та №7), які надсилаються підприємствам. Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком №8 до Інструкції.

З означеного випливає, що відповідач зобов'язаний відшкодувати органам Пенсійного фонду суми фактичних витрат і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином суд приходить до висновку про необхідність стягнення зазначеної суми в примусовому порядку, оскільки несплата зазначених коштів не дозволяє органам Пенсійного фонду України в повній мірі формувати свій бюджет, здійснювати виплату пенсій громадянам, що безперечно наносить шкоду  правам та законним інтересам цього органу.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС України  у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа  судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 9, 71, 94, 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова до Харківського дочірнього пересувного механізованого підприємства №254" ЗАТ" Сантехмонтаж-60" про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з  Харківського дочірнього пересувного механізованого підприємства №254" ЗАТ" Сантехмонтаж-60" (код 01414287, МФО 351599, р/р 26008301628 Перша філія АКБ "Базіс", 61003, м. Харків-3, вул. Короленко, 25) на користь Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова (код 22682017, р/р 256053122089 в ХОУ ВАТ "Державний ощадний банк" МФО 351823, 61000, м. Харків - 2, вул. Демченко, 6/8) суми фактичний витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі  11312.14 грн. (одинадцять тисяч триста дванадцять гривень чотирнадцять копійок).

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного проваджені або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Постанова в повному обсязі виготовлена 19 липня 2011 року.

Суддя                                                                                      Котеньов О.Г.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17299353
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4366/11/2070

Ухвала від 26.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Постанова від 12.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні