Постанова
від 14.07.2011 по справі 6167/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

14 липня 2011 р. № 2-а- 6167/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд

у складі: головуючого - суд ді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенко Т.С.,

за участю представників: по зивача - Якуши Н.В., відпо відача - Хижняк В.М., Кур илець Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в м. Харкові справу за адмін істративним позовом Управлі ння Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харков а до Комунального закладу ох орони здоров' я “Харківська міська дитяча поліклініка № 23” про стягнення суми сплачен ої пільгової пенсії,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного ф онду України в Київському ра йоні м. Харкова звернулось до суду з адміністративним поз овом до Комунального закладу охорони здоров' я “Харківсь ка міська дитяча поліклініка № 23”, в якому просить суд стягн ути з КЗОЗ “ХМДП №23” суми факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій в ро змірі 8771,16 грн. на користь Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Київському районі м. Харк ова за період з липня 2010 року по березень 2011 року.

Ухвалою Харківського окру жного адміністративного суд у від 14 липня 2011 року позов Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Київському районі м. Хар кова до Комунального закладу охорони здоров' я “Харківсь ка міська дитяча поліклініка № 23” про стягнення суми сплач еної пільгової пенсії був за лишений без розгляду в части ні стягнення з відповідача з аборгованості у розмірі 5526,21 гр н. у зв' язку з наданням розст рочення сплати цієї суми та п родовжено розгляд справи в ч астині позовних вимог про ст ягнення з відповідача суми ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій в розмірі 3244,95 грн. за період з сі чня по березень 2011 року.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що кол ишнім працівникам КЗОЗ «ХМДП №23» ОСОБА_4, ОСОБА_5 було призначено пенсії на пільго вих умовах на підставі п."а" ст . 13 Закону України "Про пенсійн е забезпечення". Загальна сум а виплаченої пенсії працівни кам КЗОЗ «ХМДП №23» за період с ічень - березень 2011 року склада є 3244,95 грн., яка всупереч вимогам законодавства не сплачена в ідповідачем.

Представник позивача - Упра вління пенсійного фонду Укра їни в Київському районі м.Хар кова Якуша Н.В. - в судове за сідання прибула, позовні вим оги підтримала та просила су д задовольнити позов у повно му обсязі з підстав, зазначен их у позовній заяві.

Представники відповідача - Комунального закладу охоро ни здоров' я “Харківська міс ька дитяча поліклініка № 23” Хижняк В.М., Курилець Н.В. - у судове засідання прибули, позовні вимоги визнали у пов ному обсязі.

Суд, вислухавши пояснення п рокурора, представника позив ача, дослідивши матеріали сп рави, встановив такі обстави ни.

Комунальний заклад охорон и здоров' я “Харківська місь ка дитяча поліклініка № 23” зар еєстровано як платник страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Управління Пенсі йного фонду України в Київсь кому районі міста Харкова.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 було п ризначено пенсію на пільгови х умовах за списком № 1 згідно із п. «а» ст. 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» та постановою КМУ № 36 від 16 січня 2003 року на підставі довідок, ви даних Комунальним закладом о хорони здоров' я “Харківськ а міська дитяча поліклініка № 23” про підтвердження пільго вого стажу.

Згідно розрахунку фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених ОСО БА_4 та ОСОБА_5, відповідн о до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України «Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування» в частині п енсій, призначених відповідн о до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , за відповідачем рахується з аборгованість по відшкодува нню пільгових пенсій з січня по березень 2011 року всього на с уму 3244,95 грн. (а.с.15-31), що відповідає розрахунку до позову по КЗОЗ “ХМДП №23” (а.с.5).

Управління Пенсійного фон ду України в Київському райо ні міста Харкова повідомленн ями разом з розрахунком факт ичних витрат на виплату і дос тавку пенсій за період з січн я по березень 2011 року повідомл яло КЗОЗ “ХМДП №23” про необхід ність відшкодування витрат н а виплату та доставку пенсій , призначених відповідно до п . «а» ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення», ч.2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння» (а.с. 6-14).

На час розгляду справи в суд і заборгованість відповідач ем не погашена.

Відповідно до п. «а» ч. 1 ст. 13 З акону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових у мовах мають право на пенсію з а віком, незалежно від місця о станньої роботи: працівники , зайняті повний робочий день на підземних роботах, на робо тах з особливо шкідливими і о собливо важкими умовами прац і, - за списком № 1 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджуваним Кабінето м Міністрів України, і за резу льтатами атестації робочих м ісць: чоловіки - після досягне ння 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах ; жінки - після досягнення 45 ро ків і при стажі роботи не менш е 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених робот ах.

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их Положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » до запровадження пенсійног о забезпечення через професі йні та корпоративні фонди пі дприємства та організації з коштів, призначених на оплат у праці, вносять до Пенсійног о фонду плату, що покриває фак тичні витрати на виплату і до ставку пенсій особам, які бул и зайняті повний робочий ден ь на підземних роботах, на роб отах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами пр аці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, крім тих , що були безпосередньо зайня ті повний робочий день на під земних роботах (включаючи ос обовий склад гірничорятувал ьних частин) з видобутку вугі лля, сланцю, руди та інших кори сних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком р обіт і професій, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, починаючи з дня набрання чи нності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100-відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Порядок відшкодування під приємством витрат Пенсійног о фонду України на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах встано влено Інструкцією про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, затверджен ою Постановою правління Пенс ійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстровано ю в Міністерстві юстиції Укр аїни №64/8663 від 16 січня 2004 року (в по дальшому - Інструкція № 21-1).

Відповідно до абз. 1, 3 п. 6.1 Інст рукції № 21-1, відшкодуванню під лягають витрати Пенсійного ф онду на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах відповідно до час тини 2 Прикінцевих положень З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування» в розмірах: для платників, зазначених у підп ункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструк ції, - фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій праців никам, зайнятим повний робоч ий день на підземних роботах , на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком N 1 виробн ицтв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Каб інетом Міністрів України, кр ім працівників, що були безпо середньо зайняті повний робо чий день на підземних робота х (включаючи особовий склад г ірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, ру ди та інших корисних копалин , на будівництві шахт та рудни ків за списком робіт і профес ій, затвердженим Кабінетом М іністрів України, у таких роз мірах: 20 відсотків від фактичн их витрат на виплату і достав ку цих пенсій, призначених та /або виплачених у 2004 році; 30 від сотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пен сій, призначених та/або випла чених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призна чених та/або виплачених у 2006 ро ці; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/аб о виплачених у 2007 році; 60 відсот ків від фактичних витрат на в иплату і доставку цих пенсій , призначених та/або виплачен их у 2008 році; 70 відсотків від фак тичних витрат на виплату і до ставку цих пенсій, призначен их та/або виплачених у 2009 році; 80 відсотків від фактичних вит рат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або ви плачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на випл ату і доставку цих пенсій, при значених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактич них витрат на виплату і доста вку цих пенсій, призначених т а/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї № 21-1 розмір сум до відшкодува ння на поточний рік визначає ться відділами доходів орган ів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 «Прикінцеви х положень» Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », які надсилаються підприєм ствам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 п овідомлення складаються на п ідставі відомостей відділів з призначення пенсій органі в Пенсійного фонду України, я кі подаються згідно з додатк ом № 8 до Інструкції.

У п.6.8 даної Інструкції зазн ачено, що підприємства щоміс яця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначе ну в повідомленні місячну су му фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги об ґрунтовані, підстав для непр ийняття судом визнання позов у відповідачем не встановлен о, на підставі чого з КЗОЗ “ХМД П №23” підлягає стягненню на ко ристь Пенсійного фонду Украї ни в Київському районі м. Харк ова заборгованість по відшко дуванню пільгових пенсій за списком № 1 за період з січня п о березень 2011 року всього в роз мірі 3244,95 грн.

Відповідно вимогам ст. 94 КАС України судові витрати з від повідача не стягуються.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова до Комунального за кладу охорони здоров' я “Хар ківська міська дитяча полікл ініка № 23” про стягнення суми сплаченої пільгової пенсії - задовольнити.

Стягнути з Комунального за кладу охорони здоров' я “Хар ківська міська дитяча полікл ініка № 23” (61013, м. Харків, вул.. Шев ченко, 133, р/р 35411001001304 ГУ ДКУ у Харків ській області, МФО 851011, код 02003764) за боргованість по відшкодуван ню витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій за спис ком № 1 за період з січня по бер езень 2011 року в сумі 3244,95 (три тися чі двісті сорок чотири) гривн і 95 копійок на користь Управлі ння пенсійного фонду України в Київському районі м. Харков а (61022, м. Харків, Держпром, 2 під., 3 п ов.; р/р 256053122089 в ХОУ ВАТ «Державни й ощадний банк України», МФО 35 1823, код 22682017). < Сума задоволення >

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні апеляційна скарг а подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Повний текст постанови виг отовлено 19 липня 2011 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17299511
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6167/11/2070

Ухвала від 14.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 30.05.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 14.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні