Постанова
від 25.07.2011 по справі 7760/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 25 липня 2011 р.                                                                                 № 2-а- 7760/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого  - Судді  Архіпової С.В.,

при секретарі судового засідання –Солуянової Н.В.,

за участю: представника позивача –не з’явився,    

       представника відповідача –не з’явився,

                представника третьої особи –не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу

за позовом    Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова

до                     Товариства з обмеженою відповідальністю Торговельна фірма «Тонік»

третя особа   Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб –

                       підприємців Харківської міської ради        

про                  припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Московському районі м. Харкова (далі по тексту позивач) звернулася до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Торговельна фірма «Тонік» (далі по тексту відповідач), третя особа – Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців Харківської міської ради, про припинення юридичної особи.

          Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем вимог податкового законодавства України, відповідно до якого платники податків зобов’язані подавати до державних податкових органів декларації, бухгалтерську звітність, інші документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів).

Відповідач письмових заперечень проти позову та доказів на їх обґрунтування до суду не надав, в судове засідання не з’явився, хоча у відповідності з положеннями частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Торговельна фірма «Тонік» (ідентифікаційний код 31152396, адреса: 61136, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, буд.42) зареєстровано виконавчим комітетом Харківської міської ради 19.10.2000 року та взято на облік ДПІ у Московському районі м. Харкова 03.11.2000 року (реєстраційний номер 365).

Згідно з приписами пункту 2 частини 1 статті 9 Закону України № 1251-ХІІ від 25.06.1991 року «Про систему оподаткування», що були чинними в період дії спірних відносин сторін справи, платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України № 755-ІV від 15.05.2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі Закон № 755) неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи.

За змістом пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України № 509-ХІІ від 04.12.1990 року «Про державну податкову службу в Україні» органи державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням податків, інших платежів. Згідно з вимогами пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб.

З аналізу зазначених положень законодавства слідує, що органи державної податкової служби мають право на звернення до суду з позовами про припинення підприємницької діяльності юридичних осіб, взятих ними на податковий облік, у разі неподання ними протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, звітів, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За матеріалами справи відповідач не подає декларацію з податку на прибуток підприємства, починаючи з 4 кварталу 2006 року (остання декларація з податку на прибуток підприємства була подана 18.10.2006 року за 9 місяців 2006 року).

Виходячи з письмової інформації, наданої позивачем, відповідач не має заборгованості зі сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету.

Отже, враховуючи неподання відповідачем протягом року органам державної податкової служби документів фінансової звітності, відсутність у відповідача податкової заборгованості, право органів державної податкової служби на звернення до суду з позовною заявою про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, а також те, що відповідач не надав доказів на спростування доводів позивача, суд задовольняє позовні вимоги.

При цьому, відповідно до частини 1 статті 38 Закону № 755 суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.160,161,162,163 КАС України, суд -          

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова задовольнити повністю. Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю Торговельна фірма «Тонік» (ідентифікаційний код 31152396, адреса: 61136, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, буд.42).

В день набрання постановою законної сили копію постанови надіслати державному реєстратору Департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців Харківської міської ради для вчинення дій, передбачених чинним законодавством.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня отримання копії постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          Головуючий суддя                                                                                   Архіпова С.В.

Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17299567
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7760/11/2070

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

Постанова від 25.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні