Постанова
від 22.07.2011 по справі 2а/2570/3316/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                 Справа № 2а/2570/3316/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          21 липня 2011 р.                                                                                      м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд  у складі:

           головуючого-судді                                   - Д’якова В.І.,

          при секретарі                                            - Дурицькій К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Чернігівської області до Державного підприємства «Чернігівторф»  про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій та пені, -

                                                  В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Чернігівської області (далі –УПФУ Семенівському районі) звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства «Чернігівторф» (далі –ДП «Чернігівторф») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за листопад - грудень 2010 року, штрафних санкцій та пені в загальному розмірі 81 518,83 грн. Свої вимоги мотивують тим, що відповідач зареєстрований в УПФУ в Семенівському районі, як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і зобов’язаний  сплачувати такі внески до ПФУ відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але всупереч цього відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків та в добровільному порядку її не сплатив.

Представник УПФУ в Семенівському районі в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив та заперечень на позов не подав.

За таких обставин суд вирішив за можливе розглянути справу на підставі наявних у справі доказів.

Фіксування судового засідання відповідно до ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Спірні правовідносини, регулюються нормативно-правовими актами, в редакціях чинних на момент виникнення правовідносин.

Судом встановлено, що ДП «Чернігівторф» зареєстровано виконавчим комітетом Чернігівської міської ради 21.06.1994 р., що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.7).

«Ірванцівський торфозавод» (ідентифікаційний код 26467190) є філією ДП «Чернігівторф» без права юридичної особи, що підтверджується копією положення про філію «Ірванцівський торфозавод» ДП «Чернігівторф» (а.с.8-11) та довідкою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с. 42).

Філію «Ірванцівський торфозавод»  зареєстровано в УПФУ в Семенівському районі, як платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з 29.04.2009 року, що підтверджується повідомленням про взяття на облік відокремленого підрозділу (а.с.43).

Відповідно до ч. 3 ст. 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що її створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відповідно до ч. 2 ст. 80 Цивільного Кодексу України саме юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю і може бути позивачем та відповідачем у суді.

Таким чином відповідачем у даній справі за зобов'язання філії «Ірванцівський торфозавод» виступає ДП «Чернігівторф».

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон № 1058-IV) філія «Ірванцівський торфозавод» є страхувальником, а згідно частини 1 статті 15 Закону страхувальники є платниками страхових внесків до солідарної системи. Частиною 3 статті 15 Закону зазначено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду.

Згідно наданих філією «Ірванцівський торфозавод» до УПФУ в Семенівському районі розрахунків сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за листопад - грудень 2010 року, сума страхових внесків, що підлягала сплаті відповідачем становила 154 377,61 грн. ( а.с. 12-13 ).

Відповідачем частково сплачена сума заборгованості в розмірі 87 265,19 грн., тому сума заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за листопад - грудень 2010 року складає 67 112,42 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону № 1058-IV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, який для відповідача є календарний місяць.

Частиною 5 ст. 106 Закону № 1058-IV закріплено, що за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Відповідно до п.2 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058-IV за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

При цьому рішення складається за формою згідно з додатком 14 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663 (далі –Інструкція).

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника.

Рішеннями начальника УПФУ Семенівському районі про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперарухування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перарухування) страхувальником страхових внесків, у тому числі донарахованих страхових внесків страхувальниками або органом Пенсійного фонду від 05 січня 2011 року №7, від 03 лютого 2011 року №21, від 03 березня 2011 року №26, від 31 березня 2011 року №27,  від 04 квітня 2011 року №29,  від 05 травня 2011 року №31 до відповідача були застосовані фінансові санкції, з яких штраф складає - 10 930,47 грн. та пеня – 3 475,94 грн. (а.с.15-23).

Вказані Рішення були вручені відповідачу, про що свідчать копії повідомлень про вручення поштового відправлення та особисті підписи представників відповідача про одержання документу.

З матеріалів справи вбачається, що вказані Рішення відповідач не оскаржив та в рахунок погашення фінансових санкцій кошти до управління не надходили, про що свідчить картка особового рахунку.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-IV, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.  

Згідно п. 8 Інструкції суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Iнструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі —недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені. У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.  Згідно п. 8.3. Інструкції вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників.

Відповідачу, відповідно до Інструкції сформована та направлена вимога про сплату боргу від 05.05.2011 року № Ю-321.Зазначена вимога була вручена відповідачу 07.05.2011 року, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 14).

Як вбачається з матеріалів справи відповідачем вимога не оскаржувалась та відсутні документи, які підтверджують сплату заборгованості.

Отже, загальна сума заборгованості ДП «Чернігівторф» зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за листопад - грудень 2010 року, штрафних санкцій та пені становить 81 518,83 грн.

Відповідно до п.12 ст. 20 Закону № 1058-IV страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не надано жодних належних доказів щодо сплати заборгованості  по страховим внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до УПФУ в  Семенівському районі, як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини.

          За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Чернігівської області до Державного підприємства «Чернігівторф»  підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій та пені стягненню на користь позивача

 Оскільки, спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати(судовий збір) згідно ч.4 ст.94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

                                                  П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Чернігівської області до Державного підприємства «Чернігівторф»  - задовольнити повністю.      

Стягнути з Державного підприємства «Чернігівторф» (14037, м. Чернігів, вул. Борисенка, 35-а, р/р 260028845 ЧОД АППБ «Аваль», МФО 353348, код ЄДРПОУ 30849605) на користь управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Чернігівської області (15400, м. Семенівка, вул. Ч.Площа, 49, код ЄДРПОУ 21398171 ) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, штрафних санкцій та пені в розмірі  81 518,83 грн. в тому числі:

- 75101,12 грн. на р/р 25602303201526 в філії ЧОУ ВАТ «Ощадбанк» м. Чернігів, МФО 353553;

- 6417,71 грн. на р/р 25606303401526 в філії ЧОУ ВАТ «Ощадбанку» м. Чернігів, МФО 353553.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України  

Суддя                                                                                           Д'яков В.І.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2011
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17300331
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/3316/2011

Ухвала від 29.06.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Постанова від 22.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні