Постанова
від 17.04.2008 по справі а5/122-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А5/122-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"17" квітня 2008 р.                                                                   Справа № А5/122-08

Господарський суд Київської області в складі судді Подоляка Ю.В., при секретарі Оксаковській М.А., розглянувши адміністративну справу

за позовом Прокурора Миронівського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Миронівському районі, м. Миронівка

доАкціонерного товариства закритого типу „Агропромтех”, м. Миронівка

про стягнення 2265,20 грн.

за участю представників:

прокуратури:позивача:Сазонова С.В. –посв. від 15.08.2005р. № 143Євтушенко С.М. –дов. від 16.04.2008р. № 1045/10

відповідача:не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином

обставини справи

В господарський суд Київської області надійшов адміністративний позов Прокурора Миронівського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Миронівському районі (далі –позивач) до Акціонерного товариства закритого типу „Агропромтех” (далі –відповідач) про стягнення заборгованості з платежів до Пенсійного Фонду України у сумі 2265,20 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення приписів Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач не погашає недоїмку зі сплати страхових внесків, фінансових санкцій та пені, які нараховані за невчасне перерахування страхувальником страхових внесків. На підтвердження позову позивач посилається на розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті з жовтня по грудень 2007 року, а також на рішення № 504 від 28.12.2007р. про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача повністю підтримали позовні вимоги, посилаючись на обставини, викладені в позові.

Відповідач належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, про причини неприбуття не повідомив,  пояснень чи заперечень проти позовних вимог не надав.

Згідно з частиною 2 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Враховуючи те, що господарський суд повідомив сторони про розгляд справи належним чином відповідно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Голови Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. №75, що підтверджується: журналом вихідної кореспонденції канцелярії господарського суду Київської області; відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.  

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, присутніх у судовому засіданні, суд

встановив:

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 14, частини 1 статті 15  Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон) відповідач є платником страхових внесків.

За приписами частин 3, 4 статті 18 Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків в розмірі 465,06 грн. підтверджується доданими до матеріалів справи розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування,  що підлягають сплаті з жовтня по грудень 2007 року, в яких відповідач самостійно визначив своє зобов'язання зі сплати страхових внесків. Зазначені розрахунки підписані керівником відповідача, засвідчена відбитком печатки та самостійно подані відповідачем позивачу.

Заборгованість зі сплати штрафу в розмірі 500,01 грн. та пені в розмірі 1300,13 грн. підтверджується рішенням № 504 від 28.12.2007р. про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду.

За приписами пункту 6 частини 2 статті 17 Закону страхувальник зобов'язаний, зокрема, нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно із частиною 2 статті 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Абзацом 2 частини 14 статті 106 Закону передбачено, що суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків, стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка зі сплати страхових внесків.

Відповідно до пункту 2 частини 9 статті 106 Закону виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників, такі фінансові санкції: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасно несплачених (неперерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами 9 і 10 статті 106 Закону, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які упродовж трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій (абзац 1 частина 13 стаття 106 Закону)

Суми пені та штрафів, передбачених частинами 9 і 10 статті 106 Закону, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, упродовж десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення (абзац 2 частина 13 стаття 106 Закону).

Позивачем в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, який визначений в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 р. № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663, винесено рішення № 504 від 28.12.2007р. про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, якими на підставі пункту 2 частини 9 статті 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” за за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, застосовані до відповідача фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу в розмірі 500,01 грн. та пені в розмірі 1300,13 грн. .

Вказане рішення відповідачем отримано 28.12.2007р., що підтверджується підписом уповноваженої особи відповідача про його отримання.

Відповідно до абзацу 2, 3 частини 13 статті 106 Закону, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Отже, враховуючи те, що відповідачем не надано доказів оскарження рішення про застосування фінансових санкцій про сплату недоїмки до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку у спосіб та порядку визначеному Законом, ним визнана заборгованість зі сплати фінансових санкції та пені в загальній сумі 1800,14 грн.

Таким чином, на момент вирішення спору борг відповідача зі сплати  страхових внесків, фінансових санкції та пені в загальній сумі 2265,20 грн. підтверджується наявними в матеріалах справи доказами в їх сукупності.

Згідно із  пунктом 7  частини 1 статті  64 Закону управління Пенсійного фонду  має право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми, а на підставі  частини 3 статті 106  зазначеного Закону мають право звернутись  до господарського суду з позовом про стягнення заборгованості.

З огляду на викладене, та враховуючи, що в добровільному порядку зазначене рішення відповідачем не виконано, суд дійшов висновку, що  позовні вимоги про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, фінансових санкцій та пені (недоїмки) в загальній сумі 2265,20 грн. є доведеними, обґрунтованими, а відтак підлягають задоволенню.

Судові витрати розподіляються відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст. ст. 128, 158, 160 - 163, 167, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд -

постановив:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Акціонерного товариства закритого типу „Агропромтех” (08800, Київська область, м. Миронівка, вул. Леніна, 58, код ЄДРПОУ 24878799) на користь Управління Пенсійного фонду України у Миронівському районі (08800, Київська область, м. Миронівка, вул. Пироженко, 3, код ЄДРПОУ 22200840) 2265,20 грн. заборгованості (недоїмки).   

Дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими статтями  185-187 КАС України.

              Суддя                                                                                                  

Дата ухвалення рішення17.04.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1730609
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а5/122-08

Постанова від 17.04.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні