Рішення
від 06.07.2011 по справі 13/5009/3537/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.07.11 Справа № 13/5009/3537/11

Суддя Серкіз В.Г.

За позовом: Товарист ва з обмеженою відповідальні стю ”Енергогрупп-ЗП”, м. Запо ріжжя

до відповідача: Відкрит ого акціонерного товариства “Запорізький завод фероспл авів”, м. Запоріжжя

про стягнення 2 941 грн. 41 коп.

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 , дов. б/н від 06.07.2011 р.

Від відповідача: ОСО БА_2, дов. № 18-143 від 26.04.2011 р.

Розглядається позовна з аява Товариства з обмеженою відповідальністю ”Енергогр упп-ЗП”, м. Запоріжжя про стягн ення з Відкритого акціонерно го товариства “Запорізький завод феросплавів”, м. Запорі жжя 2 579 грн. 50 коп. основного борг у, 219 грн. 25 коп. пені в розмірі по двійної ставки НБУ, 77 грн. 39 коп . 3 % річних, 65 грн. 27 коп. втрат від інфляції.

06.07.2011 р. до початку розгляду справи представники позивач а та відповідача заявили кло потання щодо відмови від зді йснення технічної фіксації с удового процесу.

Позивач підтримав позовні вимоги викладені у позові та просить суд стягнути з відпо відача 2 579 грн. 50 коп. основного б оргу, 219 грн. 25 коп. пені в розмірі подвійної ставки НБУ, 77 грн. 39 к оп. 3 % річних, 65 грн. 27 коп. втрат ві д інфляції.

Відповідач надав письмови й відзив на позовну заяву. Про сить суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог .

Розглянувши матеріали спр ави та документи, надані стор онами додатково, заслухавши представників сторін, суд,

В С Т А Н О В И В:

23.12.2009 року між ТОВ ”Енер гогрупп-ЗП” (продавець) та ВАТ “Запорізький завод фероспла вів” (покупець) укладено дого вір № 983.

Відповідно до п. 1.1 договору п родавець зобов'язується пост авити, а покупець прийняти та оплатити на умовах даного до говору продукцію (товар), в асо ртименті та по цінам, зазначе ним в специфікаціях або дода ткових угодах до даного дого вору, які є його невід'ємною ча стиною.

Згідно з п. 2.1 договору покупе ць оплачує продавцю вартість товару по узгодженій сторон ами договірній ціні, яка зазн ачена в специфікаціях до дог овору, відповідно до виставл ених рахунків.

Відповідно до п. 2.2 договору з агальна сума договору на мом ент його укладення складає 9 45 5 грн. 50 коп. з урахуванням ПДВ.

Відповідно до договору за в идатковою накладною № 9 від 20.02. 2010 р. відповідач отримав товар - зварювальні електроди на суму 2 579 грн. 50 коп.

Товар було отримано предст авником відповідача - інжен ером Олейником К.О., за відпові дною довіреністю на отриманн я товарно-матеріальних цінно стей.

Відповідно до п. 3.1 договору п окупець здійснює оплату за ф актичну кількість поставлен ого товару на склад покупця ш ляхом перерахування грошови х коштів на розрахунковий ра хунок продавця протягом 5 бан ківських днів з моменту пере дачі товару.

Позивач прийняті на себе зо бов' язання виконав належни м чином та здійснив продаж то вару.

Відповідач, в порушення умо в договору, прийняв товар, але не оплатив його вартість у ст роки встановлені договором № 983, в результаті чого заборгов аність ВАТ “Запорізький заво д феросплавів” перед ТОВ ”Ен ергогрупп-ЗП” склала 2 579 грн. 50 к оп.

Згідно ст. 11 Цивільного коде ксу України, цивільні права т а обов' язки виникають із ді й осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не перед бачені цими актами, але за ана логією породжують цивільні п рава та обов' язки. Підстава ми виникнення цивільних прав та обов' язків, зокрема, є: до говори та інші правочини.

Статтями 11 та 509 Цивільного к одексу України визначено, що однією із підстав виникненн я цивільних прав і обов'язків (зобов'язань), які мають викон уватись належним чином і в ус тановлений строк, є договір.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України та ст . 526 Цивільного кодексу Україн и суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться. Односторонн я відмова від зобов' язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених Господарським Кодексом України.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних д ля належного виконання нею з обов'язання, враховуючи інте реси другої сторони та забез печення загальногосподарсь кого інтересу. Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов 'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін).

Відповідно до положень ст. 6 29 ЦК України договір є обов' я зковим для виконання сторона ми.

Ст. 218 ГК України встановлено , що підставою господарсько-п равової відповідальності уч асника господарських віднос ин є вчинене ним правопоруше ння у сфері господарювання. У часник господарських віднос ин відповідає за невиконання або неналежне виконання гос подарського зобов' язання, я кщо не доведе, що ним вжито усі х залежних від нього заходів для недопущення господарськ ого правопорушення.

Правовідносини сторін вре гульовано договором купівлі -продажу.

Статтею 655 ЦК України встано влено, що за договором купівл і-продажу одна сторона (прода вець) передає або зобов' язу ється передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає а бо зобов' язується прийняти майно (товар) і сплатити за нь ого певну грошову суму.

Відповідно до ст. 692 ЦК Україн и покупець зобов' язаний опл атити товар після його прийн яття або прийняття товаророз порядчих документів на нього , якщо договором або актами ци вільного законодавства не вс тановлений інший строк оплат и. Покупець зобов' язаний сп латити повну ціну переданого товару.

На день розгляду справи, від повідач не сплатив 2 579 грн. 50 коп . заборгованості за договоро м № 983.

З урахуванням наведеного, с уд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача 2 579 гр н. 50 коп. основного боргу обґру нтованими, заснованими на за коні та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача 65 грн. 27 коп. втрат від інфляції т а 77 грн. 39 коп. 3 % річних.

У відповідності до положен ь чинного законодавства захи ст цивільних прав здійснюєть ся, зокрема, шляхом стягнення з особи, яка порушила право, з авданих збитків, а у випадках передбачених законодавство м або договором, неустойки (шт рафу, пені), а також інших засо бів передбачених законодавс твом.

До інших засобів захисту ци вільних прав, у відповідност і до ст. 625 ЦК України, відносять ся інфляційні збитки та 3 % річ них.

Згідно ст. 625 Цив ільного кодексу України борж ник, який прострочив виконан ня грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язан ий сплатити суму боргу з урах уванням індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

Розглянувши розрахунок втрат від інфляції та 3 % річни х, господарський суд дійшов в исновку, що він є обґрунтован им, вимоги позивача в цій част ині підлягають задоволенню.

Позивач просить суд сягн ути з відповідача 219 грн. 25 коп. п ені за несвоєчасну оплату от риманого товару.

Відповідно до ст. 549 Цивільн ого кодексу України, неустой кою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржн ик повинен передати кредитор ові у разі порушення боржник ом зобов' язання. Пенею є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов' язання за кожен день простро чення виконання.

Як визначено ст. 230 Господар ського кодексу України, учас ник господарських відносин з обов'язаний сплатити штрафні санкції (неустойку, штраф, пен ю) у разі порушення ним правил здійснення господарської ді яльності, невиконання або не належного виконання господа рського зобов'язання.

Відповідно до ст. 546 ЦК Україн и виконання зобов'язань може забезпечуватися згідно з за коном або договором неустойк ою (штрафом, пенею).

Відповідно до ст. 549 Цивільно го кодексу України, неустойк ою (штрафом, пенею) є грошова с ума або інше майно, які боржни к повинен передати кредиторо ві у разі порушення боржнико м зобов' язання. Пенею є неус тойка, що обчислюється у відс отках від суми несвоєчасно в иконаного грошового зобов' язання за кожен день простро чення виконання.

Відповідно до ст. ст. 610, 611 ЦК Ук раїни у разі порушення зобов ' язання настають правові на слідки, встановлені договоро м або законом, зокрема, сплата неустойки. Згідно з ст. 549 цьог о Кодексу неустойкою (штрафо м, пенею) є грошова сума або ін ше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов' язання.

Відповідно до вимог Закону України “Про відповідальніс ть за несвоєчасне виконання грошових зобов' язань” плат ники грошових коштів сплачую ть на користь одержувачів ци х коштів за прострочку плате жу пеню в розмірі, що встановл юється за згодою сторін. Розм ір пені обчислюється від сум и простроченого платежу та н е може перевищувати подвійно ї облікової ставки Національ ного банку України, що діяла у період, за який сплачується п еня.

Згідно із ст. ст. 1, 3 Закону Укр аїни “Про відповідальність з а несвоєчасне виконання грош ових зобов' язань” розмір п ені не може перевищувати по двійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня. Отже пеня розрах овується, виходячи з розміру подвійної облікової ставки НБУ та за строк, що не перевищу є 6 місяців.

Відповідно до договору пен я у розмірі 219 грн. 25 коп. заявлен а обґрунтовано та підлягає з адоволенню.

Заперечення відповідача не взяті судом до уваги, так я к не відповідають умовам дог овору та обставинам справи.

Господарський суд зазнача є, що відповідно до ст. 614 Цивіль ного кодексу України особа є невинуватою, якщо вона довед е, що вжила всіх залежних від н еї заходів щодо належного ви конання зобов'язання. Відсут ність своєї вини доводить о соба, яка порушила зобов'язан ня.

З урахуванням наведеного , суд вважає позовні вимоги пр о стягнення ВАТ “Запорізьки й завод феросплавів” 2 579 грн. 50 к оп. основного боргу, 219 грн. 25 коп . пені в розмірі подвійної ста вки НБУ, 77 грн. 39 коп. 3 % річних, 65 гр н. 27 коп. втрат від інфляції обґ рунтованими, заснованими на законі та такими, що підлягаю ть задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України судові витрати: держ авне мито та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу покладаю ться на відповідача, оскільк и спір до суду доведений з йог о вини.

Керуючись ст.ст. 22, 49, 82 - 85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства “З апорізький завод феросплаві в” (69035, м. Запоріжжя, вул. Діагона льна, 11, код ЄДРПОУ 00186542, р/р 26005130029045 ПА О КБ "Приватбанк", МФО 305299) на кор исть Товариства з обмеженою відповідальністю ”Енергогр упп-ЗП” (69104, м. Запоріжжя, вул. Ко марова, 1/4, код ЄДРПОУ 33820713, р/р 26004055883 271 в Запорізькому РУ ПАТ КБ "При ватбанк", МФО 313399) 2 579 (дві тисячі п ' ятсот сімдесят дев'ять) грн . 50 коп. основного боргу, 219 (двіст і дев' ятнадцять) грн. 25 коп. пе ні, 77 (сімдесят сім) грн. 39 коп. 3 % р ічних, 65 (шістдесят п' ять) грн . 27 коп. втрат від інфляції, 102 (ст о дві) грн. 00 коп. державного мит а, 236 (двісті тридцять шість) грн . 00 коп. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу. Видати наказ.

Суддя В.Г. Серкіз

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його підписання .

Рішення оформлено і під писано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 06.07.2011р.Згідно з о ригіналом

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17323596
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5009/3537/11

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Донець О.Є.

Рішення від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні