Рішення
від 27.05.2008 по справі 3/67/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/67/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "27" травня 2008 р.                                                 Справа №  3/67/08

   

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю “Магазин № 150”, 54003, м. Миколаїв, вул. Карла Лібкнехта, 2 Б.

До Комунальне підприємство “Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації”, 54001, м. Миколаїв, вул. Шевченко, 40.

Про визнання права власності.

Суддя Смородінова О.Г.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача: Шаламова Л.В., за дорученням;

Від відповідача: Архипов Д.О., за дорученням;

В судовому засіданні присутні:

СУТЬ СПОРУ:

          Позивач звернувся до суду з позовом про визнання за ним  право власності на самовільно пере планове нежитлове приміщення магазину в частині 1-го поверху літ. А-4 та на самовільно переобладнане нежитлове приміщення в частині підвалу літ. «Апд»в магазин продовольчих товарів по вул. Карла Лібкнехта, 2-Б у м. Миколаєві, загальною площею 352,60 кв.м.

          Відповідач у відзиві та в судовому засіданні проти позовних вимог заперечує, вказує, що згідно Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р.  №7/5, у КП ММБТІ відсутні правові підстави стосовно оформлення права власності з видачею свідоцтва про право власності та проведення державної реєстрації права власності на вказані позивачем об'єкт нерухомого майна.

В судовому засіданні судом оглянуто оригінали технічної документації наданих позивачем, а саме: план –реконструкція підвальних приміщень по вул. К. Лібкнехта, 2-Б, для розміщення магазину дитячого харчування в м. Миколаєві.  

Ознайомившись з матеріалами справи, вислухавши представників сторін, суд –

встановив:

23 липня 2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю “Магазин № 150”(надалі позивач) придбало у власність нерухоме майно, що знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Карла Лібкнехта, 2-Б, це нежитлові приміщення підвалу та 1-го поверху, сходинкових клітин в будинку літ. А-4, , про що свідчать договір купівлі-продажу та реєстраційний напис на правовстановлюючих документах № 284 від 15.04.2008 р.

Крім того, за згодою співвласників у користування позивача перейшли приміщення підвалу з № 10 по № 16 включно, з № 33 по № 47 включно і № VII, XII,XIII, загальною площею 118,80 кв.м.

Позивач самовільно переобладнав об'єкт, придбаний за договором,  а саме з метою поліпшення умов праці, в ході експлуатації вказаних вище нежитлових приміщень, які належать йому на праві власності, в частині 1-го поверху літ. А-4 провів самовільне перепланування нежитлових приміщень магазину, та в частині підвалу літ. «Апд»провів переобладнання нежитлових приміщень в магазин продовольчих товарів (дитячого харчування).

25 січня 2008 року Виконавчий комітет Миколаївської міської ради надав дозвіл на виконання проектних і ремонтно-будівельних робіт по реконструкції нежитлових приміщень підвалу по вул. Карла Лібкнехта, 2-Б для розміщення магазину дитячого харчування з улаштуванням додаткових входів, про що свідчить рішення № 269.  

Проведене перепланування і переобладнання нежитлових приміщень позивачем було зареєстровано в Миколаївському МБТІ. Після перепланування і переобладнання вищевказаного приміщення, технічні показники складають по основній площі –313,60 кв.м, а по загальній площі 352,60 кв.м, що підтверджується листом відповідача за № 4935 від 17.04.2008 р.

Як вбачається з матеріалів справи, фактом самовільного перепланування і переобладнання не було порушено прав інших осіб, оскільки перепланування відбулося в середині приміщень, що належать позивачу на праві приватної власності, без виходу за зовнішні стіни будівлі.

Управління архітектурною діяльністю  в Миколаївській області  погодило оформлення самовільно перебудованого об'єкту, що підтверджується планом –реконструкцією підвальних приміщень по вул. К. Лібкнехта, 2-Б, для розміщення магазину дитячого харчування в м. Миколаєві

СЕС Центрального району м. Миколаєва не заперечує проти оформлення перепланованих об'єктів, про що свідчить висновок № 5136/2.3 від 06.12.2007р.

Центральний РВ ГУ МНС України в Миколаївській області погодив можливість розміщення магазину продовольчих товарів, про що надано висновок № 69/7789 від 03.12.2007 р.

Згідно з вимогами ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.  

Статтею 392 ЦК України передбачено право власника майна на пред'явлення позову про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Матеріали справи свідчать, що позивач є користувачем земельної ділянки на якої розташовані спірні нежитлові приміщення за адресою: м. Миколаїв, вул. Карла Лібкнехта, 2-Б, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею № 412 від 09.04.2001 р.

Отже, в спірних правовідносинах позивач цілком правомірно звернувся до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

Враховуючи викладене, позовні вимоги заявлені обґрунтовано у відповідності до вимог чинного законодавства, матеріалами справи підтверджені та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.           Визнати за Товариство з обмеженою відповідальністю “Магазин № 150”, (54003, м. Миколаїв, вул. Карла Лібкнехта, 2 Б, код ЄДРПОУ 13859646) право приватної власності на самовільне перепланове нежитлове приміщення магазину в частині І-го поверху за літ. «А-4»та на самовільно переобладнане  нежитлове приміщення в частині підвалу літ. «Апд»в магазин продовольчих товарів, що знаходяться за адресою: вул. Кала Лібкнехта, 2-Б у м. Миколаєві,  загальною площею 352,60 кв. м., основною площею 313,60 кв. м.

          

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.          

   Суддя                                                        

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.05.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1732589
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/67/08

Ухвала від 25.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Рішення від 27.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні