Постанова
від 04.04.2011 по справі 9845/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2011 року 9845/10/1070

Київський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючий суддя: Головенк о О.Д.,

при секретарі судового зас ідання Вишневському Ю.А.,

за участю:

представника позивача: К озаренко Н.М.

представника відповідача: Кузнєцова С.Г.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Києві а дміністративну справу за поз овом Управління Пенсійного ф онду України у Броварському районі Київської області до Товариства з обмеженою відпо відальністю «Бобрицьке»про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в:

Управління Пенсійног о фонду України у Броварсько му районі Київської області (надалі - позивач) звернулос ь до суду з адміністративним позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Боб рицьке»(надалі - відповідач) п ро стягнення заборгованості в розмірі 111 977, 55 грн.

Позовні вимоги мотивує тим , що відповідач має перед пози вачем недоїмку по сплаті стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування, яка підтвердж ується розрахунком суми стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування, що підлягають с платі ТОВ «Бобрицьке»за січе нь, лютий, березень, травень, ч ервень, липень, серпень, верес ень 2010 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала у повному обся зі, підтвердив обставини вик ладені в позовній заяві.

Крім того, підтвердила, що в ідповідачем було перерахов ано кошти по внесках на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування в сумі 160856,7 2 грн., що надійшли на рахунок П енсійного фонду за липень 2010 р оку на загальну суму 13334,82 грн., з а серпень 2010 року на загальну с уму 16726,41 грн., вересень 2010 року на загальну суму 14375,90 грн. та відпо відно до чинного законодавст ва сума була зарахована до УП Ф України у Броварському рай оні Київської області шляхом перерозподілу такої сплачен ої суми в рахунок сплати недо їмки за попередні періоди у п орядку календарної черговос ті їх виникнення, у зв' язку з чим просив позов задовольни ти

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти даного позову, пояс нив, що за підприємством існу є заборгованість за минулі м ісяці, але заборгованість по платежах до Пенсійного фонд у України за липень, серпень, в ересень 2010 року, сплачена ТОВ „ Бобрицьке” вчасно та в повно му обсязі. Вважає, що дані кошт и були зараховані позивачем як погашення заборгованості за попередній період незако нно.

Зазначив, що частково суму б оргу на суму 67 450,42 грн. визнає.

Вказав, що через форс - мажо рні обставини ТОВ «Бобрицьке »завдано великих збитків, вн аслідок складних погодних ум ов було зібрано менше врожаю ніж очікувалось. Просив відм овити в задоволенні позову.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, з' ясувавши фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, перевіривш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вис лухавши представника позива ча та представника відповіда ча, суд вважає, що позов слід з адовольнити, виходячи з наст упного.

Судом встановлено, що ТОВ „Б обрицьке” зареєстровано, як юридичну особу 02.03.2000 Броварськ ою районною державною адміні страцією Київської області т а включений до ЄДРПОУ.

Згідно з ч.1 ст.15 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння»(надалі - Закон № 1058-IV), платн иками страхових внесків до солідарної системи є страх увальники, зазначені в ст.14 ць ого Закону, і застраховані ос оби, зазначені в ч. 1 ст. 12 цього З акону. Ч. 3 та ч.4 цієї статті вст ановлено, що страхувальники набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду.

Відповідач перебуває на об ліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Броварськом у районі Київської області, а отже є страхувальником в роз умінні положень Закону № 1058-IV.

Відповідно до абз. 6 ч. 2 ст. 17 та ч. 6 ст. 20 Закону № 1058-IV, страхуваль ник, яким є відповідач, зобов'я заний нараховувати, обчислю вати і сплачувати в установ лені строки та в повному обся зі страхові внески.

Пунктом 5 Інструкції про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої Постановою правління П енсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663 (надалі - Інструкція) встан овлено, що обчислення страхо вих внесків здійснюється щом ісячно за ставками, що визнач аються відповідно до п. п. 4.1., 4.2. п ункту 4 Інструкції та відпові дно до ст.4 Закону України «Про збір на обов' язкове держав не пенсійне страхування»: 33,2 в ідсотки для суб' єктів підпр иємницької діяльності незал ежно від форм власності, їх об ' єднань, які використовують працю найманих працівників від суми фактичних витрат на оплату плати працівників, як і включають витрати на випла ту основної і додаткової зар обітної плати та інших заохо чувальних та компенсаційних витрат, у тому числі в натурал ьній формі, які визначаються згідно з нормативно-правови ми актами, прийнятими відпов ідно до Закону України «Про о плату праці».

Згідно частин 6, 12 ст.20 Закону № 1058страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду; страхові внески спла чуються незалежно від фінанс ового стану платника, а тому с удом не береться до уваги заз начені відповідачем форс - м ажорні обставини, які виникл и в зв' язку з погіршенням по годних умов.

Судом встановлено, що ТОВ „Б обрицьке” має заборгованіст ь за січень, лютий, березень, т равень, червень, липень, серпе нь, вересень 2010 року по сплаті с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування. Зазначена о бставина відповідачем не зап еречується.

Відповідачем було подано р озрахунки сум страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня за січень, лютий, березень, травень, червень, липень, серп ень, вересень 2010 року із самост ійно визначеною сумою страхо вих внесків, що підлягають сп латі у розмірі 111 977,55 грн.

Суд не бере до уваги надані відповідачем на підтверджен ня доказів сплати боргу за ли пень, серпень вересень 2010 року , копії платіжних доручень (пр изначення платежу за вказані місяці) оскільки вказані сум и були правомірно зараховані позивачем в погашення боргу за попередній період, в поряд ку календарної черговості йо го виникнення.

Відповідно ч.5 ст. 106 Закону № 1058-ІV за рахунок сум, що надходя ть від страхувальника або ві д державної виконавчої служб и в рахунок сплати недоїмки, п огашаються суми недоїмки, пе ні та фінансових санкцій у по рядку календарної черговост і їх виникнення. У разі, коли с трахувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові с анкції і здійснює сплату пот очних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в раху нок сплати недоїмки, пені та ф інансових санкцій.

Позивачем на підставі ст. 106 З акону № 1058-IV відповідачу була н аправлена вимога про сплату боргу за № Ю-902/558 від 01.11.2010. Вказана вимога протягом 10 робочих дні в після її отримання відпові дачем оскаржена не була, забо ргованість не погашена, отже борг вважається узгодженим.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закон у № 1058-IV суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені ст. 20 ц ього Закону, в тому числі обчи слені територіальними орган ами Пенсійного фонду у випад ках, передбачених ч.3 ст.20 цього Закону, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків і стягую ться з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій, розмір яких визначено п унктами 8, 9 ст 106 цього Закону.

Згідно абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону № 1 058V у разі, якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відпові дного підрозділу державної в иконавчої служби. У зазначен их випадках орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про обґрунтованіс ть позовних вимог та вважає ї х такими, що підлягають задов оленню.

Керуючись статтями 11-14, 69-71, 79, 8 6, 94, 122, 159-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Бо брицьке» (07400, Київська область , Броварський район, с. Шевченк ово, вул. Леніна, 1, код 30839434, р\р 26 00833437, АБ «Діамант» м. Київ, МФО 320854) на користь Управління Пен сійного фонду України у Бров арському районі Київської об ласті (07400, Київська область, м. Б ровари, вул. Н езалежності, 8-а, код 20579315, р\р 256003131006 в Головному управлінні Ощад банку по м. Києву та Київській області, МФО 322669) заборгованіс ть в розмірі 111 977 (сто одинадцят ь тисяч дев' ятсот сімдесят сім) грн. 55 коп.

Постанова набирає зак онної сили в порядку, встанов леному ст. 254 КАС України.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо н е скасовано, набирає законно ї сили після повернення апел яційної скарги, відмови у від критті апеляційного провадж ення або набрання законної с или рішенням за наслідками а пеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду у порядку, встановленому статт ями 185-187 КАС України, шляхом под ання апеляційної скарги чер ез Київський окружний адміні стративний суд протягом деся ти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Головенко О.Д.

Постанова у повному обсязі виготовлена 08 квітня 2011 року.

Дата ухвалення рішення04.04.2011
Оприлюднено08.08.2011
Номер документу17325926
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9845/10/1070

Постанова від 04.04.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні