Рішення
від 23.05.2008 по справі 32/230
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

32/230

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  32/230

23.05.08

За позовом               Товариства з обмеженою відповідальністю «КиЕв»

До                            1.      Київської міської ради

          2. Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу             Київради

Про                          внесення змін до договору оренди земельної ділянки

                                                                                                        Суддя  Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від позивача              Шпир А.В. –предст.

Від відповідача-1       не з'явилися

Від відповідача-2       Яроцька Е.М. –заст.нач.юр.упр.

                     

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до відповідачів та просить внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362, вважаючи укладеною угоду до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362 (про поновлення) в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю „КиЕв”, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених угодою; зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007                         № 85-6-00362, укладену між орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю „КиЕв” у встановленому порядку.

Відповідачі надали відзиви на позовну заяву відповідно до яких Київська міська рада та Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) позов не визнають та просять суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог в повному обсязі зазначаючи, що договір оренди земельної ділянки може бути укладений лише за взаємним волевиявленням сторін. Крім того, відповідач-2 зазначає, що позивач не звертався з приводу державної реєстрації зазначеної вище угоди до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до частини 1 статті 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з частиною 5 статті 16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до рішення Київради від 29.03.2007 року № 392/1053 товариству з обмеженою відповідальністю „КиЕв” передано в короткострокову оренду на 1 рік земельну ділянку площею 0,44 га для будівництва житлового будинку з приміщеннями громадського обслуговування та підземним паркінгом на просп. Свободи, 26-б –28 у Подільському районі м. Києва.

На підставі зазначеного рішення між Київрадою та товариством з обмеженою відповідальністю „КиЕв” був укладений договір оренди земельної ділянки для будівництва житлового будинку з приміщеннями громадського обслуговування та підземним паркінгом на просп. Свободи, 26-б –28 у Подільському районі м. Києва, що був зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів 06.12.2007 за № 85-6-00362.

Відповідно до п. 11.7 Договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362 передбачено, що „після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.”

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю „КиЕв” повністю виконує всі умови договору оренди земельної ділянки, зокрема сплачує орендну плату.  

Згідно з ст. 777 ЦКУ наймач, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору найму на новий строк, зобов'язаний повідомити про це наймодавця до спливу строку договору найму у строк, встановлений договором, а якщо він не встановлений договором, - в розумний строк.

Таким чином, орендар зобов'язаний звернутись з клопотанням про поновлення договору до його закінчення, що і зазначено в п. 11.7 Договору.  

Товариство з обмеженою відповідальністю „КиЕв” звернулось до Київради з клопотаннями (лист-доручення заступника міського голови –секретаря Київради від 12.03.2008 № 9505) про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362, визначивши термін оренди земельної ділянки чотири роки.

Відповідно до ст. 33 Закону України „Про оренду землі” орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору, у  разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

Відповідно до частини другої статті 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

Пропозиція про необхідність внесення змін до договору оренди від 06.12.2007 № 85-6-00362, як зазначалась вище, виходила зі сторони товариства з обмеженою відповідальністю „КиЕв”  (лист-доручення заступника міського голови –секретаря Київради від 12.03.2008 № 9505).

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Відповідно до ст. 46 закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше, ніж один раз на місяць.

 Судом встановлено, що Київська міська рада порушила терміни розгляду питання про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362, що призводить до порушення прав товариства з обмеженою відповідальністю „КиЕв” щодо внесення змін до договору оренди земельної ділянки для будівництва житлового будинку з приміщеннями громадського обслуговування та підземним паркінгом на просп. Свободи, 26-б –28 у Подільському районі м. Києва, визначивши термін його оренди чотири роки.

Щодо Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), слід зазначити, що відповідно до ст. 33 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2002 року № 182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю „КиЕв” є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Державне мито, судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідачів.

Керуючись ст. ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1.   Позов задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362, вважаючи укладеною угоду до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362 (про поновлення) в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю „КиЕв”, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених угодою:

  „Угода

до Договору оренди земельної ділянки

від 06.12.2007 №85-6-00362

Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) - далі  у тексті – “Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ - з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю "КиЕв" (м. Київ, вул. Фрунзе, 86, зареєстроване Подільською районною державною адміністрацією м. Києва 12.01.2001 № 03147) –далі у тексті –„Орендар”, в особі Генерального директора Сорочука Михайла Олександровича, який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, керуючись статтею 30 Закону України „Про оренду землі”, домовились поновити договір оренди земельної ділянки, укладений між сторонами та зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 06.12.2007 №85-6-00362 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Договір) та уклали цю угоду (далі у тексті - Угода) про таке:

1.          Викласти пункт п.3.1. Договору в наступній редакції „Договір укладено на 4 (чотири) роки”.

2.          Умови Договору залишаються без змін, окрім терміну оренди Земельної ділянки.

3.          Дана угода набуває чинності з дня її державної реєстрації.

4.          Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угоди.

5.          Ця Угода є невід'ємною частиною Договору і складена у двох примірниках. Один примірник для Орендодавця, один –для Орендаря.  

Орендодавець –Київська міська рада  

Орендар –ТОВ "КиЕв"

3. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м.Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 06.12.2007 № 85-6-00362, укладену між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю „КиЕв” (04073 м. Київ,  вул. Сирецька, 37-А, код 31281772), у встановленому порядку.

4. Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код 22883141) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „КиЕв” (04073 м. Київ,  вул. Сирецька, 37-А, код 31281772) 42,50 грн. витрат по сплаті державного мита та 59,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Стягнути з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „КиЕв” (04073 м. Київ,  вул. Сирецька, 37-А, код 31281772) 42,50 грн. витрат по сплаті державного мита та 59,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення вступає в законну силу після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого у відповідності до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                                                                                      О.О.Хрипун

Дата підписання рішення: 28.05.2008

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.05.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1733404
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/230

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 12.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 22.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні