Рішення
від 27.05.2008 по справі 8/73пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/73пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

27.05.08 р.                                                                                                       Справа № 8/73пн                               

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери",

                    ЄДРПОУ 33792410, м.Донецьк

до відповідача 1 Сніжнянської міської ради Донецької області, ЄДРПОУ 33681255,

                              м.Сніжне

          

до відповідача 2 Виконавчого комітету Сніжнянської міської ради Донецької області,

                              ЄДРПОУ 04053016, м.Сніжне

про визнання права

Суддя  Ємельянов А.С.

Представники:

від позивача: Медведовська Ю.О. – по дов.

від відповідача 1: Романюк Ю.В. – нач.юр.відділу

від відповідача 2: Романюк Ю.В. – нач.юр.відділу

В засіданні суду брали участь:

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери", м.Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача 1, Сніжнянська міська рада Донецької області, м.Сніжне, до відповідіча 2, Виконавчий комітет Сніжнянської міської ради Донецької області, м.Сніжне про визнання права позивача на отримання в оренду земельної ділянки загальною площею 0,3657 га для розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест" шляхом укладання прямого договору оренди строком на 25 років з Сніжнянською міською радою  в порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача з листом до Сніжнянської міської ради Донецької області.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на наявність у нього права на отримання спірної земельної ділянки в оренду на умовах та в порядку, передбачених Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача з заявкою до Сніжнянської міської ради Донецької області.

Відповідач 1 та відповідач 2 надали відзив на позовну заяву б/н від 26.05.2008р., в якому позовні вимоги не визнали. Обґрунтовуючи свої заперечення проти позову відповідачі посилаються на ті обставини, що внаслідок внесення змін Законом України "Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі", отримання права оренди земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності, на теперішній час відбувається виключно на аукціонах.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд встановив:

Позивач звернувся до Сніжнянської міської ради Донецької області з клопотанням щодо підготування документів, необхідних для надання  в оренду земельної ділянки під розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест".

26.06.2007р. Сніжнянською міською радою надано позивачу рішення №5/16-593 про надання дозволу на розробку містобудівного обґрунтування розміщення вказаного вище об'єкту.

На замовлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери" Акціонерним товариством закритого типу "Територіальний проектний інститут "Донбасцивільпроект"  за договором №4293/2007 було розроблено містобудівне обгрунтування розміщення автомобільної газонаповнюючої компресорної станції на спірній земельній ділянці.

21.12.2007р. Сніжнянською міською радою прийнято рішення №5/20-863 про затвердження містобудівного обґрунтування розміщення об'єкту позивача.

Одночасно, позивачем були отримані наступні дозволи державних органів та органів місцевого самоврядування на розміщення автомобільної газонаповнюючої компресорної станції:

-          висновок №9/1185дн від 06.09.2007р. Управління державної автомобільної інспекції Головного управління МВС України в Донецькій області;

-          висновок №3/3595 від 25.10.2007р. сектору з питань наглядово-профілактичної діяльності м.Сніжне Головного управління МНС України в Донецькій області;

-          висновок №502 від 14.11.2007р. Снежнянського міського відділу земельних ресурсів.

З урахуванням викладеного, за твердженням позивача, він має законні підстави для набуття права оренди на земельну ділянку загальною площею 0,3657 га для розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест".

Листом №02-1265-19/01 від 29.04.2008р. виконавчим комітетом Сніжнянської міської ради було повідомлено позивача про неможливість передачі в оренду спірної земельної ділянки.

Підставою для відмови в передачі позивачу земельної ділянки на праві оренди вказано ті обставини, що внаслідок внесення змін до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі" отримання права оренди земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності, на теперішній час відбувається виключно на аукціонах.

Як вказує позивач, бездіяльність органів місцевого самоврядування щодо оформлення документів на відведення спірної земельної ділянки в оренду є необґрунтованою та незаконною, порушує його права, внаслідок чого позивачем заявлені вимоги про визнання права позивача на отримання в оренду земельної ділянки загальною площею 0,3657 га для розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест" шляхом укладання прямого договору оренди строком на 25 років з Сніжнянською міською радою  в порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача з листом до Сніжнянської міської ради Донецької області.

Відповідач 1 та відповідач 2 проти позовних вимог заперечують з підстав, викладених у відзиві б/н від 26.05.2008р.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає вимоги позивача до відповідача 1 такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне:

Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із ст.ст.13, 41 Конституції України передбачено, що від імені українського народу права власника, зокрема, на землю здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до ст.ст.142, 143, 144, 145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальної громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Зокрема, у відповідності із ст.12 Земельного кодексу України,  ст. 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності.

За таких обставин, особою, яка є уповноваженою на надання в оренду юридичним особам земельних ділянок у межах відповідної територіальної одиниці, є відповідач 1 – Сніжнянська міська рада Донецької області.

Статтею 116 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом.

Порядок надання у постійне користування земельних ділянок юридичним особам та порядок передачі земельних ділянок в оренду визначені ст.ст.123, 124 Земельного кодексу України та ст.16 Закону України "Про оренду землі".

В силу ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно зі ст.16 Закону України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача до Сніжнянської міської ради Донецької області, особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання). Розгляд заяви (клопотання) і надання земельної ділянки в оренду проводяться у порядку, встановленому Земельним кодексом України. У разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду сторони укладають договір оренди землі відповідно до вимог цього закону.

Таким чином, волевиявлення майбутнього орендаря щодо укладення договору оренди реалізується шляхом подання відповідної заяви.

Внаслідок внесення змін Законом України від 28.12.2007р. N107-VI до ст.16 Закону України "Про оренду землі" та ст.124 Земельного кодексу України, набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, має здійснюватись виключно на аукціонах, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб і в яких відсутні акції (частки, паї), що належать державі.

Згідно ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до ч.4 п.3 мотивувальної частині рішення Конституційного суду України від 09.02.1999р. №1-рп/99 норми ст.58 Конституції України можуть розповсюджуватись на юридичні особи.

Таким чином, посилання органів місцевого самоврядування на неможливість розгляду документів з відведення позивачу спірної земельної ділянки у зв'язку із внесенням змін до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі" є необґрунтованими та такими, що порушують права позивача на оренду земельної ділянки.

Відповідно до п.34 ст.26, п.2 ст.77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання надання земельної ділянки в оренду вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

За висновками суду, порушені права позивача підлягають захисту способами, передбаченими ст.152 Земельного кодексу України.

Зокрема, згідно з вказаною статтею захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання прав.

  За таких обставин, приймаючи до уваги повноваження Сніжнянської міської ради

Донецької області  щодо надання в оренду земельних ділянок, які розташовані в межах міста Сніжне, позовні вимоги до відповідача 1 про визнання права позивача на отримання в оренду земельної ділянки загальною площею 0,3657 га для розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест" шляхом укладання прямого договору оренди строком на 25 років з Сніжнянською міською радою  в порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача з листом до Сніжнянської міської ради Донецької області, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Одночасно, позов в частині вимог до відповідача 2 підлягає залишенню без задоволення, враховуючи відсутність у Виконавчого комітету Сніжнянської міської ради  повноважень на укладання договорів оренди землі.

При визначенні підвідомчості цієї справи суд виходив з того, що між сторонами існує спір про право позивача на отримання в оренду спірної земельної ділянки.

Тобто, правовідносини, що склалися між сторонами з приводу наявності чи відсутності у позивача права на оренду носять договірний характер, який є наслідком виниклих між сторонами господарських відносин у сфері землеустрою.

При цьому, відповідачі у спірних правовідносинах не здійснюють владних повноважень, а виступають як суб'єкти господарських відносин. Таким чином, цей спір підвідомчий господарському суду.

У відповідності до вимог ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати підлягають віднесенню на відповідача 1 повністю.

 

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери", м.Донецьк до Сніжнянської міської ради Донецької області, м.Сніжне задовольнити повністю.

Визнати право Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери", м.Донецьк  на отримання в оренду земельної ділянки загальною площею 0,3657 га для розміщення об'єкту – автомобільної газонаповнюючої компресорної станції по вул.Советської м.Сніжне в районі АЗС "Гефест" шляхом укладання прямого договору оренди строком на 25 років з Сніжнянською міською радою Донецької області в порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери"  з листом до Сніжнянської міської ради Донецької області.

Відмовити повністю у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери", м.Донецьк до Виконавчого комітету Сніжнянської міської ради Донецької області, м.Сніжне.

Стягнути з Сніжнянської міської ради Донецької області, м.Сніжне на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Лінарус та партнери", м.Донецьк витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. 00 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118  грн. 00 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

За згодою сторін в судовому засіданні 27.05.2008р. оголошено вступну та резолютивну частині рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 27.05.2008р.

          

               

Суддя                                                                                                                                                    

Дата ухвалення рішення27.05.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1733717
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права

Судовий реєстр по справі —8/73пн

Рішення від 27.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 14.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні