Постанова
від 13.06.2008 по справі а20/070-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А20/070-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

13.06.08                                                                                  Справа № А20/070-08

Суддя господарського суду Київської області Бабкіна В.М., розглянувши справу            

за позовомПрокурора Яготинського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Яготинському районі Київської області

до Державного підприємства „Яготинський цукровий завод”, м. Яготин

про стягнення 3718,68 грн.

секретар судового засідання: Деркач Т.Г.

за участю представників:

від прокуратури  від позивачаМатвієць В.В., посвідчення № 54 від 28.03.2005 р.Тесленко Т.І., дов. № 562/09 від 19.02.2008 р.

від відповідачане з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належно.

          На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні 13.06.2008р. о 10 год. 50 хв. проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено на 17.06.2008р., про що повідомлено сторін після проголошення вступної та резолютивної частини постанови.

Обставини справи:

Прокурором Яготинського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Яготинському районі Київської області заявлено позов про стягнення з Державного підприємства „Яготинський цукровий завод”, яке є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України, 3718,68 грн. заборгованості по сумах витрат на фінансування пенсій, призначених відповідно до Закону України „Про наукову і науково-технічну діяльність”. Позовні вимоги обґрунтовані приписами пп. 13 частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування” та ст. 24 Закону України „Про наукову і науково-технічну діяльність”  з огляду на те, що відповідач має заборгованість по відшкодуванню частини різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України „Про наукову і науково-технічну діяльність” і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, пенсіонерам, які набули стаж роботи для призначення пенсії, в сумі 3718,68 грн.

З 1 вересня 2005 року набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України. Відповідно до п. 6 Прикінцевих та перехідних положень вказаного Кодексу до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. При цьому підсудність таких справ визначається Господарським процесуальним кодексом України.

Оскільки позивач відповідно до ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України є суб'єктом владних повноважень, а поданий до господарського суду позов є зверненням до суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах, даний позов підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Враховуючи, що представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином ухвалою суду, справа відповідно до частини 4 ст. 128 КАС України розглядається за наявними в ній матеріалами, без участі представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд

встановив:

Статтею 24 Закону України „Про наукову і науково-технічну діяльність” визначено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників,  які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні,  що  забезпечує  престижність  наукової  праці  та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

При цьому різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії,  обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується, зокрема, для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних  підприємств, установ,  організацій та вищих навчальних закладів  III-IV  рівнів  акредитації  -  за рахунок  коштів  цих підприємств,  установ,  організацій  та  закладів,  а також коштів державного бюджету  в  порядку,  визначеному  Кабінетом  Міністрів України.  При  цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам  оплачується  з  розрахунку  на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Згідно приписів пункту 13 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування”  у  разі,  якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

          Заборгованість відповідача по сплаті різниці у зазначених розмірах пенсій підтверджується наявними в матеріалах справи Розрахунком суми заборгованості ДП „Яготинський цукровий завод” за період з 01.01.2006 р. до 01.03.2008 р., витягом з картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівникам підприємства, копіями претензії від 08.04.2008 р. № 1276/09, а також Повідомлень про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність",  і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, за 2006р., 2007 р., 2008 р.

          Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо правомірності заявлених позовних вимог, і, відповідно, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

          Судові витрати розподіляються відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

          Керуючись ст. ст. 71, 94, 128, 158 –163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

          1. Позов задовольнити повністю.

          2 Стягнути з Державного підприємства „Яготинський цукровий завод” (07700, Київська обл., м. Яготин, вул. Черняхівського, 1, код 00333339) на користь Управління Пенсійного фонду України в Яготинському районі Київської області (07700, Київська обл., м. Яготин, вул. Шевченка, 235, код 22203784) –3718 (три тисячі сімсот вісімнадцять) гривень 68 коп. заборгованості.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

          Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.  ст.  185-187 КАС України.

              

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі –17.06.2008 року

    Суддя:                                                                                  Бабкіна В.М.

Дата ухвалення рішення13.06.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1734055
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а20/070-08

Постанова від 13.06.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 26.05.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні