Рішення
від 05.06.2008 по справі 2/30/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/30/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "05" червня 2008 р.                                                 Справа №  2/30/08

   

Суд в складі:

Судді  Моргуленко Т.Є.,

при секретарі судового засідання Соловйовій К.М., розглянувши в судовому засіданні справу за позовом за позовом: Фермерського господарства “Д-Алель”, Миколаївська область, Врадіївський район, с. Гуляницьке

до відповідачів:

1). Фермерського господарства “Оазис”, Миколаївська область, Первомайський район, с. Іванівка;

2).  Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства “Батьківщина” (далі – СЗАТ “Батьківщина”), Миколаївська область, Врадіївський район, с. Йосипівна

про усунення перешкод у розпорядженні земельною ділянкою.

за участю представників:

Від позивача:  Стрикул Т.А., дов. №б/н від 17.10.07р., Бєлий С.І., дов. №б/н від 22.08.07р.

Від відповідача 1:  Колесніченко В.І., керівник ФГ “Оазис”; Рудницька Н.В., дов. від 06.04.07р.

Від відповідача 2: Стуканенко І.Ю., керівник СЗАТ “Батьківщина”

Відповідачем 1 в судовому засіданні заявлено клопотання про зупинення розгляду справи №2/30/08 у зв'язку з тим, що Одеським апеляційним судом прийнято ухвалу від 26.05.08р., якою ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.10.07р. про закриття провадження у справі №13/289/07 за позовом фермерського господарства “Оазис”, Миколаївська область до ДП “Центр ДЗК при Держкомземі України” в особі Миколаївської регіональної філії державного підприємства “Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”, м.Миколаїв про скасування державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду 1-ї інстанції (Врадіївського районного суду Миколаївської області).

Відповідач в своєму клопотанні зазначає, що зазначені справи пов'язані предметом, тому провадження у цій справі підлягає зупиненню.

Відповідно до ч.1 ст. 79 ГПК України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи органом, що вирішує господарські спори, або відповідного питання компетентними органами.

Розглянувши клопотання, господарський суд приходить до висновку, що Відповідачем 1 не наведено обставин, які б свідчили про неможливість розгляду даної справи до вирішення по суті Врадіївським районним судом Миколаївської області справи за позовом ФГ “Оазис”, тому клопотання про зупинення провадження у справі задоволенню не підлягає.

Вислухавши представників позивача, відповідача, розглянувши матеріали справи, суд –

встановив:

Фермерським господарством “Д-Алель” подано позовну заяву до відповідачів: ФГ “Оазис” та СЗАТ “Батьківщина” про усунення перешкод у розпорядженні земельною ділянкою.

В процесі розгляду справи позивачем подано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої позивач просить зобов'язати відповідача ФГ “Оазис” повернути ФГ “Д-Алель” земельні ділянки, які надані ФГ “Д-Алель” в оренду громадянами (список фізичних осіб наведено в заяві на а.с. 112-113).

Позовні вимоги обґрунтовано наступним.

01.06.07р., 01.08.07р. між позивачем та фізичними особами –землевласниками укладено договори оренди землі в межах території Гуляницької сільської ради Врадіївського району Миколаївської області. (а.с 81-302)

Відповідно до наданої позивачем довідки Миколаївської регіональної філії ДП “Центра державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”, м.Миколаїв, договори оренди земельних ділянок зареєстровано реєстратором Врадіївського реєстраційного округу.

Як видно з наданого позивачем акту обстеження земельних  ділянок часток (паїв),, складеного Землевпорядником Гуляницької сільської ради за участю голови та депутатів Гуляницької сільської ради, а також представника ФГ “Д-Алель”, обстежено земельні ділянки, які на території Гуляницької сільської ради орендовано ФГ “Д-Алель” в кількості 54, за договорами оренди, укладеними 01.08.07р. з наступними громадянами: Белінською Т.А., Бральчук Н.В., Воробйовим М.М., Габарчук Н.М., Гаврушовим Б.А., Гаврушовим М.О., Герасименко М.М., Гозун Г.І., Грищук В.М., Дідуровою М.Ф., Єлінек Л.С., Жековою З.А., Загребайленко Л.В., Зазимко О.П., Зінченко Л.М., Зубик М.Т., Іоніка О.С., Ісайко Ю.К., Кириленко М.О., Княгницькою Г.І., Кравченко В.І., Крусір Н.С., Крусір С.А., Крутенко С.О., Кулаковською Л.О., Кулаковським В.М., Лукасевич І.М., Лукасевич Н.І., Лукасевич С.А., Луценко З.Г., Мартилога М.М., Мартилога О.А., Мартилога О.І., Мордашко Г.А., Мордашко О.П., Мухіним А.П., Нагорною М.К., Нестеренко Г.І., Нестеренко Л.І., Нестеренко С.І., Нестеринко І.І., Пастух В.В., Погорілою З.В., Поліщук О.І., Салагор І.Ф., Стратулат Н.В., Тарасенко Г.І., Тарасенко М.Г., Тарасовим О.О., Ткачук Н.П., Чобану Г.А., Шуба Н.З., неможливе використання зазначених земельних ділянок Фермерським господарством “Д-Алель” згідно заключених договорів оренди, оскільки земельні ділянки вказаних громадян самовільно оброблено та обсіяно ФГ “Оазис”, с.Іванівка, Первомайського району Миколаївської області. (а.с. 13-15)

Крім того, відповідно до акту №34 від 06.02.08р. обстеження земельних ділянок часток (паїв), орендованих ФГ “Д-Алель” на території Гуляницької сільської ради,  Землевпорядником Гуляницької сільської ради за участю голови та депутатів Гуляницької сільської ради, а також представника ФГ “Д-Алель” проведено обстеження земельної ділянки наступних землевласників - орендодавців: Герліченко Г.В., якою укладено договір оренди №4 від 20.06.07р. з ФГ  “Д-Алель”; Герліченко О.Г., яким укладено договір оренди №9 від 20.06.07р. з ФГ  “Д-Алель”; Поліщук Ю.Ю., якою укладено договір оренди №10 від 20.06.07р. з ФГ  “Д-Алель”; Лисенко М.В., яким укладено договір оренди №12 від 20.06.07р. з ФГ  “Д-Алель”; Несторенко М.М., яким укладено договір оренди №5 від 20.06.07р. з ФГ  “Д-Алель”, в результаті якого встановлено, що земельні ділянки вказаних громадян самовільно оброблені та засіяні ФГ “Оазис”, с.Іванівка, Первомайського району Миколаївської області.  (а.с. 11-12)

Управління з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 17.08.07р. встановлено невиконання з боку голови ФГ “Оазис” Колісниченко В.І. законних вимог державного інспектора з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області. Порушення полягає в тому, що було отримано особисто самим головою ФГ “Оазис” клопотання про надання документів, матеріалів та іншої інформації, необхідної для здійснення державного контролю за використанням та охороною земель від 09.08.07р. №67, в якому вказано прибути 14.08.07р. для надання письмової відповіді щодо обробітку земельних ділянок на території Гуляницької сільської ради Врадіївсього району Миколаївської області, списки людей з якими будуть укладено договори оренди, однак в указану дату не з'явився, про об'єктивні причини неявки не повідомив. (а.с. 32)

Розглянувши матеріали справи, зважаючи на наведені вище обставини, господарський суд приходить до висновку про те, що позовна заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про оренду землі”, договір оренди  землі  -  це  договір,  за  яким орендодавець зобов'язаний за  плату  передати  орендареві  земельну  ділянку  у володіння і  користування на певний строк,  а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до  умов  договору  та вимог земельного законодавства.

Відповідно до вимог ст. 17 Закону України “Про оренду землі”, договір оренди  землі  набирає  чинності після його державної реєстрації.

Фермерське господарство “Д-Алель” користується земельною ділянко в межах Гуляницької сільської ради Врадіївсього району Миколаївської області на підставі договорів оренди землі, укладених з фізичними особами –землевласниками, які зареєстровано відповідно до наведених вимог Закону.

За умовами договорів оренди землі (а.с. 81-302) орендодавець надає, а орендар (Позивач) приймає в строкове платне користування земельну ділянку для сільськогосподарського використання, яка знаходиться в адмінмежах Гуляницької сільської ради.

Згідно положень ст. 152 Земельного кодексу України, держава забезпечує громадянам та  юридичним  особам  рівні умови захисту прав власності на землю. Власник   земельної   ділянки   або  землекористувач  може вимагати усунення будь-яких порушень його прав  на  землю,  навіть якщо  ці  порушення  не  пов'язані  з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Статтею 27 Закону України “Про оренду землі” встановлено, що орендареві забезпечується захист  його  права  на  орендовану земельну  ділянку  нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану  земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на   усунення   перешкод   у   користуванні   нею, відшкодування  шкоди,  заподіяної  земельній ділянці громадянами і юридичними особами України,  іноземцями, особами без громадянства, іноземними   юридичними  особами,   у   тому  числі  міжнародними об'єднаннями та організаціями.

Як видно з наданих позивачем матеріалів, зокрема, зазначених вище актів обстеження земельних ділянок, акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства тощо відповідач 1 в порушення вимог ст. 125 Земельного кодексу України, відповідно до якої “право   власності  та  право  постійного  користування  на земельну  ділянку  виникає  після  одержання  її   власником   або користувачем  документа,  що  посвідчує  право  власності чи право постійного користування  земельною  ділянкою,  та  його  державної реєстрації; право  на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації”, фактично приступив до використання земельних ділянок, які на праві оренди належать ФГ “Д-Алель”, обробивши їх та засіявши зерновими культурами.

Зазначені дії Відповідача 1 протирічать також вимогам ч. 1 ст. 407 Цивільного кодексу України, відповідно до якої право користування чужою земельною ділянкою встановлюється договором між власником земельної ділянки і особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

На підставі зазначеної норми, судом не приймаються до уваги заперечення відповідачів, які у наданих суду письмових відзивах по справі в обґрунтування правомірності користування земельними ділянками посилаються на договір підряду “200407-2, укладений 20.04.07р. між СЗАТ “Батьківщина” та ФГ “Оазис”.

Відповідно до п. 1 зазначеного договору підряду, ФГ “Оазис” у 2007-2008 сільскогосподарському році виконує весь комплекс сільськогосподарський робіт по обробці земель СЗАТ “Батьківщина” на площі 1000 га з посіву, вирощуванню та уборці сільськогосподарських культур.

При цьому суд звертає увагу на те, що відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Таким чином, договір підряду не передбачає виникнення у підрядника права користування земельною ділянкою, а також прав та обов'язків землекористувача, передбачених ст.ст. 95, 96 Земельного кодексу України.     

На підставі наведеного, суд робить висновок про те, що Відповідачі у справі користуються земельною ділянкою, розташованою у межах території Гуляницької сільської ради Врадіївсього району Миколаївської області, яка на праві оренди належить ФГ “Д-Алель”, без належних на те правових підстав і мають повернути її належному землекористувачеві.

          Керуючись ст.ст. 46, 49, 82, 85 ГПК України,  суд –

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати Фермерське господарство “Оазис”, Миколаївська область, Первомайський район, с. Іванівка (код 19292583) та Сільськогосподарське закрите акціонерне товариство “Батьківщина”, Миколаївська область, Врадіївський район, с. Йосипівка (код 30937350) повернути Фермерському господарству “Д-Алель”, Миколаївська область, Врадіївський район, с. Гуляницьке (код 32362346) земельні ділянки у межах території Гуляницької сільської ради Врадіївсього району Миколаївської області, які належать ФГ “Д-Алель” відповідно до договорів оренди землі, укладених з громадянами: Белінською Т.А., Бральчук Н.В., Воробйовим М.М., Габарчук Н.М., Гаврушовим Б.А., Гаврушовим М.О., Герасименко М.М., Гозун Г.І., Грищук В.М., Дідуровою М.Ф., Єлінек Л.С., Жековою З.А., Загребайленко Л.В., Зазимко О.П., Зінченко Л.М., Зубик М.Т., Іоніка О.С., Ісайко Ю.К., Кириленко М.О., Княгницькою Г.І., Кравченко В.І., Крусір Н.С., Крусір С.А., Крутенко С.О., Кулаковською Л.О., Кулаковським В.М., Лукасевич І.М., Лукасевич Н.І., Лукасевич С.А., Луценко З.Г., Мартилога М.М., Мартилога О.А., Мартилога О.І., Мордашко Г.А., Мордашко О.П., Мухіним А.П., Нагорною М.К., Нестеренко Г.І., Нестеренко Л.І., Нестеренко С.І., Нестеринко І.І., Пастух В.В., Погорілою З.В., Поліщук О.І., Салагор І.Ф., Стратулат Н.В., Тарасенко Г.І., Тарасенко М.Г., Тарасовим О.О., Ткачук Н.П., Чобану Г.А., Шуба Н.З., Герліченко Г.В., Герліченко О.Г., Поліщук Ю.Ю., Лисенко М.В., Несторенко М.М.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Стягнути з Фермерського господарства “Оазис”, Миколаївська область, Первомайський район, с. Іванівка (код 19292583) та Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства “Батьківщина”, Миколаївська область, Врадіївський район, с. Йосипівка (код 30937350) в солідарному порядку держмито в сумі 85,00грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення процесу в сумі 118,00грн.

          Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

         

   Суддя                                                        Т.Є.Моргуленко

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.06.2008
Оприлюднено26.06.2008
Номер документу1753714
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/30/08

Постанова від 02.10.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 30.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

Рішення від 05.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

Ухвала від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

Ухвала від 24.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

Ухвала від 02.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

Ухвала від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Моргуленко Т.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні