Рішення
від 18.05.2011 по справі 5005/5258/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.05.11р. Справа № 5005/5258/2011

За позовом Приватного підприємства "Лагуна", м. Дніп ропетровськ

до Державного підприєм ства "Дослідне господарство "Дніпро" Інституту зернового господарства Української ак адемії аграрних наук, с. Дослі дне Дніпропетровського райо ну Дніпропетровської област і

про стягнення заборгов аності у розмірі 12 349,34 грн.

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1. - дов. від 01.05.2011р., представник;

від відповідача: Довгий Г.І. - дов. № 421 від 12.10.2010р., представник .

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "Л агуна" звернулось до господа рського суду з позовом до Дер жавного підприємства "Дослід не господарство "Дніпро" Інст итуту зернового господарств а Української академії аграр них наук про стягнення забор гованості у розмірі 12 349,34 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідно до уклад еного між Приватним підприєм ством "Лагуна" та Державним пі дприємством "Дослідне господ арство "Дніпро" Інституту зер нового господарства Українс ької академії аграрних наук договору поставки від 26.08.2008р. № 99/08, позивачем передано у власн ість відповідачу товар (вете ринарні препарати), в кількос ті, вартості і одиниці виміру , зазначеними в видатковій на кладній, складеної на підста ві специфікації. Відповідаче м прийнято товар, але у встано влений розділом 3 договору те рмін оплату за поставлений т овар не здійснено.

Відповідач подав письмови й відзив на позов в якому позо вні вимоги визнає в межах сум и визначеної в акті звірки вз аємних розрахунків.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про час і місце судового засі дання, повідомлений судом на лежним чином (дату наступног о засідання було оголошено в судовому засіданні, що відбу лось 12.05.2011р., де він був присутні й). Клопотання про відкладенн я розгляду справи у зв' язку з неможливістю участі у спра ві представника відповідача до суду не надходили.

Суд вважає, що неявка предст авника відповідача в судове засідання не перешкоджає роз гляду даної справи по суті за наявними в ній матеріалами в ідповідно до ст.75 Господарськ ого процесуального кодексу У країни.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представник а позивача, господарський су д, -

В С Т А Н О В И В :

26.08.2008р. між Приватним під приємством "Лагуна" (продавец ь) та Державним підприємство м "Дослідне господарство "Дні про" Інституту зернового гос подарства Української акаде мії аграрних наук (покупець) укладений договір поставки № 99/08, відповідно до умов якого п родавець зобов' язався пер едати покупцю у власність то вар (ветеринарні препарати), а покупець зобов' язався прий няти товар та оплатити його, в порядку та на умовах, визначе них цим договором (п.1.1. договор у).

Згідно п.2.1. договору кількіс ть, вартість, одиниці виміру т а інші характеристики товару визначаються сторонами для кожної окремої партії товару в специфікаціях, відповідно до даного договору та відобр ажаються в накладних на пере дачу товару.

Відповідно до ч.2 ст. 265 ГК Укра їни договір поставки укладає ться на розсуд сторін або від повідно до державного замовл ення.

У відповідності до ч. 1 ст. 712 ЦК України за договором постав ки продавець (постачальник), я кий здійснює підприємницьку діяльність, зобов' язується передати у встановлений стр ок (строки) товар у власність п окупця для використання його у підприємницькій діяльност і або в інших цілях, не пов' яз аних з особистим, сімейним, до машнім або іншим подібним ви користанням, а покупець зобо в' язується прийняти товар і сплатити за нього певну грош ову суму.

Як вбачається з видаткової накладної від 17.10.2008р. № 171008/1, пози вач поставив відповідачу то вар на суму 12 349, 34 грн., прийнятий відповідачем без будь-яких з ауважень та претензій, що під тверджено підписом повноваж ного представника відповіда ча на видатковій накладній, т а копією довіреності на отри мання матеріальних цінносте й.

Відповідно до п.3.2. договору п окупець здійснює повну оплат у за поставлений товар протя гом 14 календарних днів з момен ту отримання товару.

Згідно ч.1 ст. 692 ЦК України пок упець зобов' язаний оплатит и товар після його прийняття або прийняття товаророзпоря дчих документів на нього, якщ о договором або актами цивіл ьного законодавства не встан овлений інший строк оплати т овару.

Згідно до ст. 629 Цивільного ко дексу України договір є обов ' язковим для виконання стор онами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 526 Цивільного к одексу України зобов'язання повинні виконуватися належн им чином, відповідно до умов д оговору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що з вичайно ставляться.

У встановлений договором термін відповідач за постав лений позивачем товар не роз рахувався.

На момент вирішення спору в ідповідач позовні вимоги виз нає в межах суми визначеної в акті звірки взаємних розрах унків.

Позивачем до матеріалів сп рави наданий підписаний пред ставниками обох сторін акт з вірки взаєморозрахунків за п еріод 01.01.2008р. по 21.02.2011р. Заборгован ість відповідача за спірними відносинами визначена в цьо му акті в сумі основного борг у - 12 349, 33 грн.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідачем не надано док азів оплати отриманого товар у в період з моменту підписан ня акту звірки взаєморозраху нків до дати слухання справи .

За таких обставин, вимоги по зивача підлягають задоволен ню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су витрати пов' язані з розг лядом справи при задоволенні позову покладаються на Відп овідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, господарський с уд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Державного підп риємства "Дослідне господарс тво "Дніпро" Інституту зернов ого господарства Українсько ї академії аграрних наук (52071, Д ніпропетровська обл., Дніпро петровський р-н, селище Дослі дне, ідентифікаційний код 30093529 ) на користь Приватного підпр иємства "Лагуна" (49054, м. Дніпроп етровськ, просп. Кірова, буд 83, і дентифікаційний код 31402251) забо ргованості у розмірі 12 349,33 грн., 123,49 грн. державного мита, 236,00 грн. - витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Видати наказ.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня підписання ріше ння, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Рішення суду може бути оска ржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шлях ом подання апеляційної скарг и до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у.

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено11.08.2011
Номер документу17555944
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгов аності у розмірі 12 349,34 грн

Судовий реєстр по справі —5005/5258/2011

Рішення від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні