Постанова
від 12.06.2008 по справі 5/163а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/163А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

12.06.08                                                                                           Справа№ 5/163А

Господарський суд Львівської області у складі судді Петрика І.Й, при секретарі Печеному С.М. розглянув матеріали справи за позовом: Управління Пенсійного фонду України в  м. Стрию, Львівської області до відповідача: Мостобудівельного управління №1 ВАТ „Західшляхбуд”, м. Стрий про стягнення  81 788,56 грн.

Представники:

від позивача: О.Кундеревич –представник (довіреність №3707/06-12 від 02.06.08р.)

від відповідача: не з'явився

            Особам, які беруть участь у справі, роз'яснено права та обов'язки відповідно до ст. ст. 49, 51 КАС України.

Суть спору: Позов заявлено Управлінням Пенсійного фонду України в  м. Стрию до Мостобудівельного управління №1 ВАТ „Західшляхбуд” про стягнення  81 788,56 грн.

В судовому засіданні 12.06.2008 р. з”явився представник позивача позов підтримав, подав суду клопотання від 12.06.2008 р. в якому просить суд розглянути справу по суті відповідно до п.2 ст.128 КАС України, оскільки відповідач був повідомлений належним чином про час, дату та місце розгляду справи, проте ніяких пояснень, заперечень та клопотань на адресу суду не надсилав.

Відповідач явки повноважного представника не забезпечив, відзиву на позовну заяву не представив, хоча був належним чином повідомлений про час і дату розгляду справи.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе розглянути справу при відсутності представника відповідача за наявними у справі матеріалами, яких достатньо для встановлення обставин та вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача суд в с т а н о в и в наступне:

У відповідності до ч.1 п.7 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, після набрання чинності цим Кодексом, заяви і скарги у справах, що винивають з адміністративно-правових відносин, розглядаються у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до ст.17 Закону України “про загальнообов”зкове державне пенсійне страхуваня”, відповідач є платником страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України.

Згідно ст.106 Закону україни “Про загальнообов”зкове пенсійне страхування”, суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхуальниками у строки, визначені ст.20 вказаного Закону, вважаються простроченою заборгованістю їз сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафних санкцій.

Мостобудівельного управління №1 ВАТ „Західшляхбуд” перебуває на обліку в управлінні ПФУ в м.Стрию як платник страхових внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування. За період з 20.04.08р. по 20.05.08р. підприємство не в повному обсязі сплачувало страхові внески за відповідний базовий звітний період, суму яких страхувальник самостійно визначив у розрахунку зобов”язань за березень по квітень 2008р. на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування. В результаті чого виникла недоїмка в сумі 81 788, 56 грн.

Станом на день подання позову до суду загальна заборгованість відповідача в сумі 81 788, 56 грн. залишається не погашеною.

Пунктом 6 ст.20 вищезазначеногоЗакону встановлено, що страхувальник зобов”заний сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Статтею 5 Закону “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” регулюються відносини, що виникають між суб”ктами системи загальнообов”зкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів на ці правовідносини може поширюватися лише у випадках, передбачених Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Виключно цим Законом визначабться: принципи та сруктура системи загальнообов”зкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов”зковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов”язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками.

Пунктом першим ст.11 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” № 1058-4 встановлено, що загальнообов”язковому державному пенсійному страхуванню підлягають особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду дільності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях, в юб”єднаннях громадян, у фізичних осіб – суб”єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючиюридичних і фізичних осіб –суб”єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент) на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством.

Згідно із пунктом 1 ст.14 Закону України “Про загальнообов2язкове державне пенсійне страхування” № 1058-4 страхувальниками цих осіб є їх роботодавці, які відповідно до ч.1 ст.15 цього Закону є платниками страхових внесків та зобов”язані на підставі п.6 ч.2 ст.17 зазначеного Закону нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

У ст.18 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” № 1058-4 зазначено, що страхові внески є цільовим загальнообов”язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом; вони не включаються до складу податків, інших обов”язкових плажів, що складають систему оподаткування, на ці внески не поширбється податкове законодавство, а іншим законодавством не можуть встановлюватися пільги з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати.

Доказів оплати боргу чи заперечень на позов відповідач суду не представив.Враховуючи наведене, позовні вимоги обгрунтовані матеріалами справи і підлягають до задоволення в повному обсязі.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог ст.94 КАС Укріїни, зокрема, чистин 2,4, судові витрати у формі судового збору, з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ч.2 перехідних положень Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування”, ст.ст. 14,20,106 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування”, ст.ст. 17,94,158-163,254 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задоволити повністю.

2.Стягнути з Мостобудівельного управління №1 ВАТ „Західшляхбуд” (м. Стрий, вул.Сколівська, 17, ЄДРПОУ 03450146) на користь Управління Пенсійного фонду України в  м. Стрию, Львівської області (м.Стрий, вул.Олесницького, 4, ЄДРПОУ 22414653) 81 788,56 грн. заборгованості.

3.Виконавчий лист про стягнення 81 788,56 грн. видати після набрання постановою законної сили.

Постанова набирає законної сили у відповідності до вимог ст.254 КАС України і може бути оскаржена в апеляційному порядку в строки, передбачені ст.186 КАС України.          

   

Суддя                                                                                                       Петрик І.Й.                     

Дата ухвалення рішення12.06.2008
Оприлюднено27.06.2008
Номер документу1759728
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/163а

Постанова від 12.06.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Ухвала від 30.05.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Постанова від 14.08.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Ухвала від 23.07.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні