Рішення
від 26.07.2011 по справі 8/5007/54/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "26" липня 2011 р. Справа № 8/5007/54/11

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Дав идюка В.К.

судді

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1. - дов. №118 від 01.06.11р.

від відповідача Масліє в П.В. - в.о. директора, наказ №214-к від 01.07.11р.

Розглянув справу за позово м Товариства з обмеженою від повідальністю "Марконті" (м.Жи томир)

до Державного підприєм ства "Липницький спиртовий з авод" (с. Липники Лугинського р айону)

про стягнення 845,23 грн.

Позивач звернувся до госпо дарського суду Житомирської області з позовом про стягне ння з відповідача на свою кор исть 845,23 грн. заборгованості за поставлений товар згідно до говору №Ф4-0001707 від 03.01.11р., з яких 802,40 грн. - сума основного боргу, 8,24 г рн. - 3% річних та 34,59 грн. - інфляцій ні.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і з підстав, зазначених в позо вній заяві. Просив суд задово льнити позов.

Представник відповідача в засіданні суду позовні вимо ги визнав.

Суд дослідив в судовому зас іданні документи, а саме: дого вір №Ф4-0001707 від 03.01.11р., видаткову н акладну, претензію, розрахун ок суми боргу, акт звірки взає мних розрахунків, статут, дов ідки про включення до ЄДРПОУ та інші.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, господарс ький суд

ВСТАНОВИВ:

03.01.11р. між сторонами був ук ладений договір поставки №Ф4 -0001707 від 03.01.11р. (а.с.11), відповідно до умов якого позивач (постачал ьник) зобов'язується система тично постачати і передавати у власність відповідача (пок упця) певний товар, а покупець зобов'язаний приймати цей то вар та своєчасно здійснювати його оплату на умовах даного договору та додатків до дого вору, які є невід'ємною частин ою вказаного договору (п.1.1 дог овору).

Відповідно до п. 1.2 договору, предметом постачання є товар - продукти харчування в асорт именті. Постачання здійснюєт ься товарними партіями на пі дставі узгодженої з постачал ьником та належним чином офо рмленої заявки покупця. Това р передається покупцю виключ но на підставі договору.

Згідно з п. 3.1 даного договору , ціна товару визначається на підставі прайс-листів поста чальника і вказується в заяв ці, зробленій покупцем. Ціна т овару формується на підставі видаткових накладних, які є н евід'ємною частиною цього до говору та додатків до догово ру, які є невід'ємною частиною вказаного договору.

Розрахунки за кожну постав лену партію товару здійснюют ься в готівковому та безготі вковому порядку протягом 7 ка лендарних днів з моменту отр имання товару (п. 3.2 договору).

На виконання умов даного до говору, позивач поставив від повідачеві товар на суму 802,40 гр н., що підтверджується видатк овою накладною ВН№Ф3-0000411 від 05.01.1 1р. (а.с.9-10).

Проте, відповідач свої зобо в'язання щодо своєчасної опл ати товару не виконав, внаслі док чого станом на день зверн ення з позовом до суду та на де нь розгляду справи в суді у ві дповідача існує заборговані сть перед позивачем за поста влений товар в сумі 802,40 грн.

30.03.11р. позивач направив відпо відачеві письмову вимогу (пр етензію) №79 від 29.03.11р. з вимогою с платити суму боргу, яку відпо відач залишив без відповіді та без задоволення (а.с.12).

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 ЦК України).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'яза ний вчинити певну дію господ арського чи управлінсько-гос подарського характеру на кор исть іншого суб'єкта (виконат и роботу, передати майно, спла тити гроші, надати інформаці ю тощо), або утриматися від пев них дій, а інший суб'єкт (управ нена сторона, у тому числі кре дитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку (ст.173 Господар ського кодексу України).

Відповідно до ст. 712 ЦК Україн и, за договором поставки прод авець (постачальник), який зді йснює підприємницьку діяльн ість, зобов'язується передат и у встановлений строк (строк и) товар у власність покупця д ля використання його у підпр иємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з ос обистим, сімейним, домашнім а бо іншим подібним використан ням, а покупець зобов'язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч.2 ст. 712 ЦК України).

Згідно з вимогами ст. 692 ЦК Ук раїни, покупець зобов'язаний оплатити товар після його пр ийняття або прийняття товаро розпорядчих документів на нь ого, якщо договором або актам и цивільного законодавства н е встановлений інший строк о плати товару.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги в части ні стягнення 802,40 грн. основного боргу обгрунтованими та так ими, що підлягають задоволен ню.

Крім того, позивач в позовні й заяві просить суд стягнути з відповідача на свою корист ь 8,24 грн. 3% річних та 34,59 грн. інфля ційних.

Згідно зі ст. 625 ЦК України, бо ржник, який прострочив викон ання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

Перевіривши розрахунки вк азаних зобов'язань, суд вважа є, що інфляційні та 3% річних на раховані правильно та відпов ідно до вимог чинного законо давства і підлягають задовол енню.

Відповідно до вимог ст.33 ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь.

Відповідач позов щодо підс тав та предмету не оспорив, до казів сплати боргу суду не на дав, в акті звірки взаємних ро зрахунків та в судовому засі данні суму боргу визнав.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 ЦК Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином, відповід но до умов договору та вимог ц ього Кодексу, інших актів цив ільного законодавства, однос тороння відмова від зобов'яз ання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Це положення кореспондуєт ься зі ст.193 Господарського ко дексу України, згідно якої су б'єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов'язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов'язання - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку, що позо вні вимоги обгрунтовані, зая влені у відповідності до вим ог чинного законодавства, пі дтверджуються належними док азами, які є в матеріалах спра ви та підлягають задоволенню .

Витрати по сплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу покладаються на ві дповідача, оскільки він спон укав позивача звернутись з п озовом до суду.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного під приємства "Липницький спирто вий завод", 11320, Житомирська обл асть, Лугинський район, с. Липн ики, вул. Заводська, 1, код ЄДРПО У 00374628

на користь Товариства з обм еженою відповідальністю "Мар конті", 10001, м. Житомир, вул. Ватут іна, 79, код ЄДРПОУ 36269783

- 802,40 грн. - основного боргу;

- 8,24 грн. - 3% річних;

- 34,59 грн. - інфляційних;

- 102,00 грн. - витрат, пов'язаних зі сплатою державного мита;

- 236,00 грн. - витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку п одання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апе ляційної скарги рішення, якщ о його не скасовано, набира є законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

Суддя Давидюк В.К.

Дата підписання: 03/08/11/

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.07.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17673271
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/5007/54/11

Ухвала від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Рішення від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні