Рішення
від 28.07.2011 по справі 6/5007/63/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "28" липня 2011 р. Справа № 6/5007/63/11

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Тер лецької-Байдюк Н.Я.

судді

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1. - довіреність від 07.06.2011р.;

від відповідача не з'яви вся.

Розглянув справу за позово м Товариства з обмеженою від повідальністю "М'ясо Полісся " (м.Київ)

до Дубищанського спожи вчого товариства (смт. Чуднів Житомирська область)

про стягнення 4602,43 грн.

Справу розглянуто у більш т ривалий строк, ніж передбаче но ч.1 ст.69 ГПК України.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача 4602,43грн. за неналежне в иконання договору №03/15-1 постав ки продукції від 15.03.2010р., з яких: 3 942,31грн. - основний борг, 252,99грн. - ін фляційні, 66,03грн. - 3% річних, 341,10грн . - пеня. Також просить стягнут и з відповідача судові витра ти.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і з підстав, викладених у позо вній заяві. На виконання вимо г ухвали суду надав довідку п ро стан заборгованості стано м на 28.07.2011р.

Відповідач в засідання суд у не з'явився, відзиву на позов ну заяву не подав, причини нея вки суду не повідомив, хоча пр о час та місце розгляду справ и повідомлений вчасно і нале жним чином, про що свідчить по штове повідомлення про вруче ння ухвали суду (а.с.59).

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни, якщо відзив на позовну зая ву і витребувані господарськ им судом документи не подано , справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалам и.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, господар ський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, 15.03.2010р. між Товариств ом з обмеженою відповідальні стю "М'ясо Полісся" (позивач) та Дубищанським споживчим това риством (відповідач) було укл адено договір №03/15-1 поставки пр одукції (а.с.13), за умовами яког о Постачальник (позивач) зобо в'язаний передати (поставити ) у визначені цим договором ст рок або термін Покупцеві (від повідач), а Покупець зобов'яза ний прийняти відповідно до у мов, викладених у цьому догов орі та оплатити товари, які є в ласністю постачальника (п.1.1. д оговору).

Постачальник здійснює пос тавку товарів по письмовій а бо в телефонному режимі заяв ці покупця, яку сторони погод жують до моменту поставки (п.1. 2 договору).

У заявці вказується кількі сть та найменування товару. П ри поставці (передачі) товару покупцю, ця інформація також зазначається в "специфікаці ї". Під терміном "специфікація " (у відповідних відмінниках), сторони розуміють накладні ( п.1.3 договору).

Товари поставляються окре мими партіями, в кількості, за значеній у видатковій наклад ній. Одиниця виміру товарів п о даному договору - кілограм (п .2.1 договору).

Ціна на кожний вид товару є такою, що встановлена та пого джена сторонами та включає в себе ПДВ за ставкою, встановл еною діючим законодавством. Ця ціна зазначається в рахун ку, накладних, інших товаросу провідних документах, згідно прайс-листів, які діють на дат у отримання продукції (п.4.1. дог овору).

Згідно п.5.1 договору від 15.03.2010р . форма оплати за товар - попер едня оплата на підставі раху нку-фактури або в день отрима ння продукції, але не пізніше одного банківського дня з мо менту отримання продукції. В ид оплати - безготівкова або г отівкова (відповідно законод авства). Валюта платежу за цим договором - українська гривн я.

На виконання умов вищевказ аного договору позивач поста вив відповідачу товар на сум у 4438,40грн., що підтверджується в ідповідними видатковими нак ладними, долученими до матер іалів справи (а.с.15-24).

Відповідач поставлений то вар оплатив частково на суму 450,00грн., що підтверджується ба нківськими виписками від 30.06.201 0р. та від 15.07.2010р. (а.с.25-26).

Крім того, відповідачем бул о повернуто ТОВ "М'ясо Полісся " продукції на суму 46,09грн. згід но прибуткової накладної від 19.04.2010р. (а.с.14).

Таким чином, внаслідок нена лежного виконання відповіда чем своїх договірних зобов'я зань щодо своєчасної оплати товару, станом на день зверне ння позивача з позовом до суд у у відповідача перед позива чем існує заборгованість у с умі 3942,31грн.

Крім основної суми боргу, по зивач просить стягнути з від повідача 252,99грн. - інфляційних, 66,03грн. - 3% річних та 341,10грн. - пені.

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 ЦК України).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'яза ний вчинити певну дію господ арського чи управлінсько-гос подарського характеру на кор исть іншого суб'єкта (виконат и роботу, передати майно, спла тити гроші, надати інформаці ю тощо), або утриматися від пев них дій, а інший суб'єкт (управ нена сторона, у тому числі кре дитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку (ст.173 ГК Україн и).

Відповідно до ст. 712 ЦК Україн и за договором поставки прод авець (постачальник), який зді йснює підприємницьку діяльн ість, зобов'язується передат и у встановлений строк (строк и) товар у власність покупця д ля використання його у підпр иємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з ос обистим, сімейним, домашнім а бо іншим подібним використан ням, а покупець зобов'язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч.2 ст. 712 ЦК України).

Так, за договором купівлі-пр одажу одна сторона (продавец ь) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власн ість другій стороні (покупце ві), а покупець приймає або зоб ов'язується прийняти майно (т овар) і сплатити за нього певн у грошову суму (ст.655 ЦК України ).

Покупець зобов'язаний опла тити товар після його прийня ття або прийняття товаророзп орядчих документів на нього, якщо договором або актами ци вільного законодавства не вс тановлений інший строк оплат и товару (ч.1 ст.692 ЦК України).

Згідно ст.ст.525, 526 ЦК України з обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Це положення кореспондуєт ься зі ст.193 ГК України, згідно я кої об'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд приходить до висновку про задоволення позову в частині стягнення о сновного боргу в сумі 3942,31грн.

Згідно приписів ст.549 ЦК Укра їни неустойкою (штрафом, пене ю) є грошова сума або інше майн о, які боржник повинен переда ти кредиторові у разі поруше ння боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання (ч .3 ст.549 ЦК України).

За змістом ч.1 ст.230 ГК України штраф та пеня є одними з видів штрафних санкцій, які визнаю ться як господарські санкції у вигляді грошової суми, котр у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Відповідно до п.8.3 договору з а прострочку платежів покупе ць сплачує продавцю пеню в ро змірі подвійної облікової ст авки НБУ від суми заборгован ості за кожен день прострочк и.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України, боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов' язання, на вим огу кредитора зобов' язаний сплатити суму боргу з урахув анням встановленого індекс у інфляції за весь час простр очення, а також сплатити 3% річ них з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором, або за коном.

Згідно розрахунку позивач а сума пені складає 341,10грн., роз мір інфляційних - 252,99грн., розмі р 3% річних - 66,03грн. (а.с. 5).

Перевіривши проведені поз ивачем нарахування пені, інф ляційних та 3% річних, господар ський суд встановив, що право мірними є вимоги позивача пр о стягнення з відповідача пе ні, інфляційних та 3% річних з с уми заборгованості 3942,31грн., а с аме:

- пені в сумі 303,02грн., нарахова ної на суму заборгованості в розмірі 3942,31грн. за період з 01.11.2010 р. по 30.04.2011р.

- інфляційних в сумі 229,96грн., н арахованих на суму заборгова ності в розмірі 3942,31грн. за пері од листопад 2010р. - квітень 2011р.

- 3% річних в сумі 58,65грн., нарахо ваних на суму заборгованості в розмірі 3942,31грн. за період з 01.11 .2010р. по 30.04.2011р.

Таким чином, вимоги позивач а про стягнення з відповідач а пені, інфляційних та 3% річни х підлягають частковому задо воленню, а саме: 303,02грн. - пені, 229,96г рн. - інфляційних, 58,65грн. - 3% річни х. У задоволенні позову в част ині стягнення 38,08грн. - пені, 23,03гр н. - інфляційних та 7,38грн. - 3% річн их суд відмовляє.

Згідно ст.33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог та заперечень. Докази под аються сторонами та іншими у часниками судового процесу.

Відповідач позов щодо підс тав та предмету не оспорив, до казів сплати боргу не надав.

Враховуючи викладене, позо вні вимоги про стягнення 3942,31гр н. - основного боргу, 303,02грн. - пен і, 229,96грн. - інфляційних та 58,65грн. - 3% річних відповідають припи сам чинного законодавства, ф актичним обставинам справи, підтверджені належними дока зами та підлягають задоволен ню.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу покла даються на відповідача пропо рційно сумі задоволених вимо г.

Керуючись ст.ст.33,43,44,49,69,75,82-85 ГПК У країни, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частко во.

2. Стягнути з Дубищанського споживчого товариства (13200, Жит омирська область, смт.Чуднів , вул.50-річчя Жовтня, 7, код 31469080)

- на користь Товариства з об меженою відповідальністю "М' ясо Полісся" (01024, м.Київ, вул.Шовк овична, 18-В, код 31088620) - 4533,94грн., з яких 3942,31грн. - основний борг, 303,02грн. - п еня, 229,96грн. - інфляційні, 58,65грн. - 3 % річних, а також 102,00грн. сплачен ого державного мита та 232,49грн. витрат на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу.

3. В решті позову відмовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Повне рішення складен о 02 серпня 2011 року.

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу (рек.з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення28.07.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17673282
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/5007/63/11

Рішення від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні