Рішення
від 10.05.2011 по справі 2-316-2011
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 2-316-2011 року

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/ заочне /

10 травня 2011 року Соснівський районний суд м. Ч еркаси в складі:

голо вуючого / судді - Чепурного В.П .

при сек ретарі - Бондаренко Н.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у м. Черкаси цивільну справу з а позовом ОСОБА_1 до ОС ОБА_2, ОСОБА_3, третя особа : Перша Черкаська державна но таріальна контора про визнан ня права власності на спадко ве майно і розподіл його в нат урі ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулась з позовом до суду до відповід ачів ОСОБА_2, ОСОБА_3, тр етя особа: Перша Черкаська де ржавна нотаріальна контора п ро визнання права власності на спадкове майно і розподіл його в натурі, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року по мерла мати позивачки ОСОБА _4. Після її смерті відкрилас ь спадщина у вигляді частини будинку та надвірних споруд за адресою АДРЕСА_1. До Пер шої Черкаської нотаріальної контори, спадкоємцями подан і заяви про прийняття спадщи ни спадкоємцями є: (позивач), ОСОБА_2 (відповідач), які є до ньками померлої, та ОСОБА_3 (внук померлої), який є спадко ємцем по представленню.

З часу смерті матері вона од на фактично вступила у волод іння спадковим майном, так як будинок та земельна ділянка потребує постійного догляду . Фактично вона є сторожем, так як приватний будинок розташ ований у перевалку і може ста ти місцем розташування „бомж ів" та наркоманів. Підведені д о будівлі комунікації, водоп остачання, газове обладнання також потребують постійного догляду, чим займається вона . Крім того в зимовий період по трібні фізичні зусилля по пр ибиранню снігу, так як це може спричинити матеріальну шкод у сусідам (підтопи, руйнуванн я даху, та ін.). Це можуть підтве рдити сусіди. 2 грудня 2009 року с падкоємці, були викликані до Першої Черкаської державної нотаріальної контори для оф ормлення спадщини. Однак від повідачі ухиляються від офор млення спадщини без поважних причин. Відповідач ОСОБА_2 не представила документ про родинні відносини з померло ю матір'ю, хоч на його надання було достатньо часу - 1 рік і 8 м ісяців. Відповідач ОСОБА_3 взагалі не з'явився до нотарі альної контори за викликом н отаріуса. Всі правовстановлю ючі документи - технічний пас порт на будинок, домова книга знаходяться у відповідачів. З цих підстав нотаріальна ко нтора відмовляється видати свідоцтво про право на спадщ ину. За її ініціативою, та чере з представника, мала намір д омовитися з відповідачами ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про пор ядок спільного замовлення та виготовлення в Черкаського обласного об'єднання „БТІ" до кументів для представлення д о нотаріальної контори та по рядок догляду за будівлею. Ві дповідачі від цього ухиляють ся і не йдуть на контакт. Зверт аючи увагу на те, що з моменту відкриття спадщини пройшло м айже 2 роки, а це питання потрі бно вирішувати негайно, так я к будівля і споруди потребую ть догляду, тому вимушена зве рнутись до суду, так як особи сто розпорядитися майном не може, оскільки фактично всту пила у володіння майном, а пра ва розпорядження не має, оскі льки не оформлені документи. Просить позов задоволити в п овному обсязі.

В судовому засіданні позивачка позов підтримала, просила суд визнати за нею пр аво власності у спільній сум існій власності на 1\3 частину домоволодіння. Виділити їй в натурі 1\3 частку домоволодін ня. Зобов»язати ОСОБА_5, як ий мешкає за адресою: АДРЕС А_1 знести гараж, оскільки в ін його побудував на її земел ьній ділянці, яку вона приват изувала.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засіданн я не з»явились, причина неявк и суду не відома, про день розг ляду справи повідомлялись на лежним чином.

Представник третьої о соби Першої Черкаської держ авної нотаріальної контори в судове засідання не з»явивс я, причина неявки суду не відо ма, про день розгляду справи п овідомлявся належним чином.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповід ає вимогам ст. 224-226 ЦПК України.

Заслухавши позивачку, дослідивши матеріали справи судом встановлені наступні факти та обставини справи як і регулюються нормами цивіль ного законодавства. В судово му засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла мати позивачки ОСОБА_4, пі сля її смерті відкрилась спа дщина у вигляді частини буди нку та надвірних споруд за ад ресою АДРЕСА_1. До Першої Ч еркаської нотаріальної конт ори, спадкоємцями подані зая ви про прийняття спадщини сп адкоємцями є: (позивачка), ОС ОБА_2 (відповідач), які є донь ками померлої, та ОСОБА_3 (в нук померлої), який є спадкоєм цем по представленню.З часу с мерті матері позивачки вона одна фактично вступила у вол одіння спадковим майном, так як будинок та земельна ділян ка потребує постійного догля ду. 2 грудня 2009 року , спадкоємці в, викликали до Першої Черкас ької державної нотаріальної контори для оформлення спад щини, але відповідачі ухиляю ться від оформлення спадщини без поважних причин. Відпові дач ОСОБА_2 не представила документ про родинні віднос ини з померлою матір'ю. Відпов ідач ОСОБА_3 взагалі не з'я вився до нотаріальної контор и за викликом нотаріуса. Всі п равовстановлюючі документи - технічний паспорт на будино к, домова книга знаходяться у відповідачів. З цих підстав н отаріальна контора відмовля ється видати свідоцтво про п раво на спадщину. З моменту в ідкриття спадщини пройшло ма йже 2 роки.

Згідно ст. 1268 ч. 1 ЦК Укра їни спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийн яти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст. 1278 ч.1 частк и кожного спадкоємця у спадщ ині є рівними, якщо спадкодав ець у заповіті сам не розподі лив спадщину між ними.

Дослідивши матеріа ли справи, суд вважає, що позо в підлягає до часткового зад оволення, оскільки позивачка в судовому засіданні перед с удом не клопотала про призна чення будівельно-технічної експертизи, а суд без висновк у експертизи , за відсутністю відповідних спеціальних тех нічних знань немає можливос ті виділити їй в натурі її час тку.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 130, 1 74, 212-215, 218,224-226 ЦПК України, ст. ст.1220,1261,1 268,1278,1285 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовол ити частково.

Визнати за ОСОБА_1 прав о власності на 1\3 частину буди нковолодіння за адресою: АД РЕСА_1.

В іншій частині позовних в имог відмовити.

Стягнути солідарно з ОС ОБА_2, ОСОБА_3 державне ми то в сумі 34 грн. на користь держ ави.

Рішення може бути о скаржено в апеляційному поря дку до Черкаського апеляційн ого суду через суд першої інс танції протягом десяти днів з дня його проголошення, а у разі постановлення рішення б ез участі особи яка його оска ржує, протягом десяти днів з д ня отримання копії рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що йо го ухвалив, за письмовою заяв ою відповідача, поданою прот ягом десяти днів з дня отрима ння його копії.

Головуючий:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17678559
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-316-2011

Рішення від 10.05.2011

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чепурний В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні