Постанова
від 11.05.2011 по справі 2-а-3058/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

   

ц

                                                                                   Справа № 2-а-3058/09/0470

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

11 травня 2011 року                                                                             м. Дніпропетровськ

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Барановський Р.А. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Прокурора Бабушкінського району м.Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до ЗАТ Павлоградське  ремонтно-будівельне управлінняпро стягнення штрафних санкцій, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Бабушкінського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до суду із адміністративним позовом до ЗАТ Павлоградське  ремонтно-будівельне управлінняз проханням стягнути з відповідача на користь Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку штрафні санкції у розмірі 3400,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідачем в порушення вимог ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"  не було сплачено у визначені законодавством строки штраф за правопорушення на ринку цінних паперів, накладений рішенням від 09.10.2008р. Зазначеними діями відповідача заподіюється шкода у вигляді ненадходження коштів до Державного бюджету України.

Дослідивши чинне законодавство та матеріали справи, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996р.  державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Дніпропетровським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було виявлено порушення відповідачем законодавства про цінні папери, а саме: в порушення п. З розділу VI Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого Рішенням Державного комітету з цінних паперів та фондового ринку за № 1591 від 19.12.2006 року та зареєстрованого Міністерством юстиції України 05.02.2007 року за №97/13364, 04.06.2008 року ЗАТ Павлоградське ремонтно-будівельне управліннянадано регулярну річну інформацію до Дніпропетровського управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, але, відповідно до п. З розділу VI Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, розкриття річної інформації емітентами - закритими акціонерними товариствами, які не здійснювали відкрите розміщення цінних паперів, здійснюється шляхом: подання її до Комісії не пізніше 1 червня року, наступного за звітним .

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996р.  уповноважені особи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку мають право, зокрема, відповідно до розподілу обов'язків чи письмового доручення провадити в межах наданих повноважень розгляд справ про порушення чинного законодавства щодо випуску та обігу цінних паперів, у тому числі стандартів, норм і правил, визначених нормативними актами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ставити питання перед органами Прокуратури України та Міністерством внутрішніх справ України про проведення розслідувань або інших заходів відповідно до чинного законодавства.

Уповноваженою особою Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 29 вересня 2008 року було складено акт №2251-ДН про правопорушення на ринку цінних паперів та Постанову №2252-ДН від 09.10.2008 року про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 3400 грн., які були направлені відповідачу.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996р.  Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку накладає на юридичних осіб штрафи, зокрема, за нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

Статтею 12 вищезазначеного Закону України встановлений порядок накладення штрафів за порушення юридичними особами правил діяльності на ринку цінних паперів. Так, відповідно до ч.1 зазначеної статті штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії, начальником відповідного територіального органу або за його письмовим дорученням його заступником після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.  

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996р.  про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф.

В свою чергу ч. 5 зазначеної статті визначено, що посадова особа Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 робочих днів після отримання документів, зазначених у частині другій цієї статті. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок цієї юридичної особи.

Пунктом 1 розділу   Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2272 від 11.12.2007р.  встановлено, що справа про правопорушення щодо юридичної особи розглядається у присутності керівника та/або представника юридичної особи, яка притягується до відповідальності.

Постанова №2252-ДН від 09.10.2008 року була направлена відповідачу поштою.

Згідно з п. 8 ст. 11  Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"  постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів є обов’язковою для виконання.

Відповідно до ч. 2 ст. 11  Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996р.  рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

На день розгляду адміністративної справи відповідач добровільно вищезазначений штраф на суму 3400 грн. не сплатив, вказану постанову в установленному законом порядку не оскаржив, а тому постанова  №2252-ДН від 09.10.2008 року є чинною.

Відповідно до ст.ст. 11 , 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" , Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку накладає на юридичних осіб штрафи за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірах, встановлених цим Законом.  Штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.  

Згідно з ст. 361 Закону України "Про прокуратуру" , прокурор має право звертатися до суду з позовами, коли порушуються інтереси держави.  

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.  

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України  у справах, в яких позивачем є суб"єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.  

Керуючись ст.ст. 70 , 71 , 86 , 94 , 158 - 163 , 167  КАС України ,  суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з ЗАТ Павлоградське  ремонтно-будівельне управління(ЄДРПОУ 33718740) штрафні санкції в дохід державного бюджету за балансовим рахунком 3111 Надходження до загального фонду державного бюджету(код 21081100, символ 101, на р/р 257073021706, УДКУ у Дніпропетровській області, МФО 305482) в розмірі 3400 (три тисячі чотириста) грн.

         Копію постанови направити сторонам у справі.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                 (підпис)                     Р.А.Барановський

Дата ухвалення рішення11.05.2011
Оприлюднено15.08.2011
Номер документу17681401
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3058/09/0470

Постанова від 11.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні