Рішення
від 02.10.2006 по справі 30/316-06-9298
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/316-06-9298

            

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" жовтня 2006 р.Справа  № 30/316-06-9298

За позовом:  Одеська єпархія Української Православної Церкви Київської Митрополії

До відповідача: Теплодарська міська рада Одеської області

                            Теплодарське  міське   бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості

                                          

Про  визнання права власності та зобов'язання здійснити його реєстрацію

                                                                                                                 Суддя   РОГА Н.В.

                                                    Представники:

Від позивача:  Нікодіма –Чайковська Л.Б.- довіреність від 08.08.2006р.

Від відповідача:  Панасюк О.Ю.- довіреність №07\24-628 від 05.04.2006р.

Від відповідача: не з'явився;

                         

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Одеська єпархія Української Православної Церкви Київської Митрополії,  звернувся до господарського суду Одеської області  з позовною заявою  до Теплодарської міської ради та Теплодарського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” (далі - Теплодарське МБТІ та РОН)   про визнання права власності на незавершену будівництвом будівлю вбудовано-прибудовану до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій, розташовану у м. Теплодар по вул. Енергетиків, 38 та  зобов'язання Теплодарського МБТІ та РОН здійснити державну реєстрацію за позивачем права власності на зазначену будівлю, будівельною готовністю 81% та видати свідоцтво про право власності.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Представник відповідача –Теплодарської міської ради проти права власності позивача на незавершену будівництвом будівлю вбудовано-прибудовану до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій, розташовану у м. Теплодар по вул. Енергетиків, 38 не заперечує.

Відповідач –Теплодарське МБТІ та РОН про місце та час судових засідань було повідомлено належним чином,  але представник БТІ в судове засідання не з'явився, відзив на позовну заяву до суду не надав. За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

Актом вибору земельної ділянки під розміщення Свято –Воскресенської церкви Православної парафії в с. Теплодар, відповідно до дозволу Теплодарської селищної ради народних депутатів від 12.03.1996р. №125, комісія визнала доцільним розміщення  Свято –Воскресенської церкви Православної парафії в с. Теплодар, на земельній ділянці площею 1,0 га  по вул. Ген. Плієва в с. Теплодар.

Актом приймання-передачі від 05.08.1996р. незавершене будівництво вбудовано-прибудованого до житлового будинку №9 будівлю урочистих подій було передано на баланс Свято-Воскресенському приходу Української православної церкви .

На підставі рішення Теплодарської міської ради від 21.12.2001р. №314-ХХХІІ-ХХІІІ 20.03.2002р. Православному приходу Свято –Воскресенської церкви був виданий Державний акт І-ОД №004567  на право постійного користування земельною ділянкою площею 0, 32 га, розташованою у м. Теплодар, вул. Енергетиків, 38 для експлуатації та обслуговування церкви.  Рішенням виконкому Теплодарської міської ради від 27.07.2005р. №198\В-05 надано дозвіл на реконструкцію будівлі під православний храм .Згідно технічного паспорту, виготовленого Теплодарським МБТІ та РОН  04.01.2002р. загальна площа приміщень незавершеного будівництва вбудовано-прибудованого до житлового будинку №9 будівлі урочистих подій складає 1367,7 кв.м. Згідно довідки Теплодарського МБТІ та РОН від 02.06.2006р.  готовність недобудованої частини вбудовано-прибудованої до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій  складає 81%.

З метою реєстрації права власності на недобудований об'єкт нерухомості, готовністю 81%, розташований за адресою: м. Теплодар, вул. Енергетиків, 38 позивач звернувся до Теплодарського МБТІ та РОН , але отримав відмову, у зв'язку з чим був вимушений звернутися до суду за захистом свого порушеного права та охоронюваного законом інтересу.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст.29 Закону України „Про власність”, ст.18 Закону України „Про свободу совісті  та релігійні організації”, згідно яких релігійні організації мають право власності на майно, придбане ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами та організаціями або передане державою чи придбане на інших підставах, не заборонених законом.

Крім того, позивач зазначив, що згідно ч.3 ст.331 Цивільного кодексу України у разі необхідності право власності на об'єкт незавершеного будівництва реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.  

Представник відповідача –Теплодарської міської ради в судовому засіданні проти позову не заперечує, підтверджує, що будівництво об'єкту дійсно здійснюється позивачем.

Розглянув матеріали справи суд доходить до висновку про задоволення позовних вимог   за таких підстав:

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст.                       16 цього ж кодексу, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту є визнання права.

Згідно зі ст. 316 ЦК України правом  власності  є право особи на річ (майно),  яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею,  незалежно від  волі інших осіб. Зміст права власності визначений ст. 317 ЦК України, згідно з якою власникові  належать  права  володіння,  користування  та розпоряджання своїм майном. Згідно зі ст. 319 ЦК власник  володіє,  користується,   розпоряджається   своїм майном на власний розсуд і  має  право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав (ст. 319 ЦК України).

Відповідно до  ч.2 ст. 29 Закону України „Про власність” релігійні організації мають право власності на майно, придбане ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами та організаціями або передане державою чи придбане на інших підставах, не заборонених законом.

За умовами ст.328 Цивільного кодексу України  право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з право чинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Як вбачається з матеріалів справи позивачем правомірно набуте незавершене будівництво вбудовано-прибудованого до житлового будинку №9 будівля урочистих подій, яку  було передано на баланс Свято-Воскресенському приходу Української православної церкви.

Згідно ч.4  ст.31 Цивільного кодексу України за заявою заінтересованої особи суд може визнати її власником недобудованого нерухомого майна, якщо буде встановлено, що частка робіт, яка не виконана відповідно до проекту, є незначною. Як вбачається з матеріалів справи, згідно довідки Теплодарського МБТІ та РОН від 02.06.2006р.  готовність недобудованої частини вбудовано-прибудованої до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій  складає 81%, отже, частка робіт , яка не виконана є незначною і судом може бути визнано право власності позивача на незавершену будівництвом будівлю вбудовано-прибудовану до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій, розташовану у м. Теплодар по вул. Енергетиків, 38, будівельною готовністю 81%.

Відповідно до п.1.3. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мінюсту України №7\5 від 07.02.2002р. реєстрацію прав власності на нерухоме майно  здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації.  Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”  відповідна державна реєстрація – офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Отже, позивач правомірно звернувся з позовом  до МБТІ з вимогою про реєстрацію за ним права власності.  

За таких обставин вимоги позивача є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті держмита та витрат на забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно зі ст.ст.44,49 ГПК України.

                  Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

                                               ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Одеської єпархії Української Православної Церкви Київської Митрополії      - задовольнити.

2.Визнати за Одеською єпархією Української Православної Церкви Київської Митрополії (м. Одеса, вул. Пушкінська, 79, код 20997691) право власності на незавершену будівництвом будівлю вбудовано-прибудовану до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій, розташовану у м. Теплодар по вул. Енергетиків, 38, будівельною готовністю 81%.

3. Зобов'язати Теплодарське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості  (м. Теплодар, вул. Комунальна, 3) здійснити державну реєстрацію права власності Одеської єпархії Української Православної Церкви Київської Митрополії (м. Одеса, вул. Пушкінська, 79, код 20997691) на незавершену будівництвом будівлю вбудовано-прибудовану до жилого будинку №9 будівлі урочистих подій, розташовану у м. Теплодар по вул. Енергетиків, 38, будівельною готовністю 81% та видати свідоцтво про право власності .

4. Стягнути з Теплодарського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості (м. Теплодар, вул. Комунальна, 3) на користь Одеської єпархії Української Православної Церкви Київської Митрополії (м. Одеса, вул. Пушкінська, 79, код 20997691) витрати по сплаті держмита у сумі 42 грн. 50 коп.  та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі  59 грн.

5.Стягнути з Теплодарської міської ради (м. Теплодар, вул. Піонерна, 7)  на користь Одеської єпархії Української Православної Церкви Київської Митрополії (м. Одеса, вул. Пушкінська, 79, код 20997691) витрати по сплаті держмита у сумі 42 грн. 50 коп.  та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі  59 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

                    Суддя                                                                                       Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення02.10.2006
Оприлюднено28.08.2007

Судовий реєстр по справі —30/316-06-9298

Рішення від 02.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні