Постанова
від 08.07.2011 по справі 2а/0270/2757/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

08 липня 2011 р.           Справа № 2а/0270/2757/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді  Жданкіної Наталії Володимирівни, розглянувши в  порядку скороченого провадження матеріали справи

за позовом: Козятинського міжрайонного прокурора у Вінницькій області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Козятинському районі   

до:   сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Щедра Нива"  

про: стягнення недоїмки

ВСТАНОВИВ :

Козятинський  міжрайонний  прокурор у Вінницькій області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Козятинському районі звернувся до суду з адміністративним позовом до сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Щедра Нива" про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску .

Позовні вимоги мотивовані наступним. Станом на 24.04.2011 року за даним звітності відповідача за період з січня по березень 2011 року та картки особового рахунку встановлено заборгованість (недоїмку) перед Пенсійним фондом України зі сплати єдиного соціального внеску у розмірі 8709,87 грн.

Оскільки заборгованість в добровільному порядку не погашена, Козятинський міжрайонний прокурор, на підставі статті 60 КАС України, звернувся в інтересах держави в особі  УПФ України у  Козятинському районі до суду з позовом  про стягнення коштів.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановивши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адміністративній справі застосовується скорочене провадження, ухвалою від 07.06.2011 року відкрив скорочене провадження у даній справі, копію ухвали направлено на адресу відповідача.

Відповідач  у строк, передбачений частиною третьою статті 183-2  КАС України заперечень суду не направив, хоча ухвалу від 07.06.2011 року отримав 14.06.2011 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.22), останньому було запропоновано в десятиденний термін з дня одержання ухвали надати суду письмові заперечення проти позову чи заяву про його визнання. В десятиденний термін з дня її одержання відповідач своїм правом заперечити проти позовних вимог не скористався, хоча і заяви про визнання позову через канцелярію суду подано не було.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративна  справа  має  бути  розглянута  і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі - суд дійшов висновку про наявність  підстав  щодо прийняття   рішення про задоволення позову в порядку письмового провадження,  з огляду на наступне.

Сільськогосподарський  багатофункціональний кооператив "Щедра Нива" зареєстрований Козятинською районною державною адміністрацією Вінницької області 15.02.2005 року за №11541020000000037, за адресою: с. Вовчинець, Козятинський район, Вінницька область, 22113, ідентифікаційний код  32840541, що підтверджується свідоцтвом серія А00 №141436 (а.с.6) та довідкою № 437(а.с.7).

Відносини, що виникають між Пенсійним фондом України та платниками єдиного внеску, регулюються Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VІ від 08 липня 2010 року (далі - Закон №2464-VІ).

Відповідно до статті 1 Закону №2464-VІ єдиний внесок - консолідований страховий внесок,  збір якого здійснюється до системи  загальнообов'язкового державного  соціального  страхування в обов'язковому порядку та на регулярній  основі  з  метою  забезпечення  захисту  у   випадках, передбачених  законодавством,  прав  застрахованих  осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Частина 3 статті 9 Закону №2464-VІ передбачає, що обчислення єдиного внеску   територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється на підставі актів перевірки правильності нарахування та сплати єдиного внеску,  звітності,  що подається платниками  до територіальних  органів Пенсійного фонду,  бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми  яких (якого) відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Відповідно до частини 8 статті 9 вказаного Закону платники єдиного внеску  зобов'язані сплачувати  єдиний внесок, нарахований  за  відповідний  базовий звітний період,  не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Згідно із пунктом 7 частини 1 статті 13 Закону №2464-VІ, Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

Також положеннями статті 25 Закону №2464-VІ визначено, що суми єдиного внеску своєчасно не сплачені страхувальниками у вищезазначені строки вважаються простроченою заборгованістю зі сплати єдиного внеску і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. У даному випадку територіальний орган Пенсійного фонду має  право  звернутися до  суду  з  позовом  про  стягнення  недоїмки.  При  цьому заходи досудового   врегулювання   спорів,  передбачені  законом, не застосовуються.

Як випливає із матеріалів справи, СБК "Щедра Нива"  зареєстроване як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України у Козятинському районі Вінницької області і є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підтверджується заявою (а.с.8).

Внаслідок несплати відповідачем внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за ним рахується заборгованість зі сплати єдиного внеску перед УПФ України у Козятинському районі в загальному розмірі 8709,87 грн. Вказана заборгованість утворилась за період з січня по березень 2011 року, що підтверджується поданими звітами нарахування єдиного внеску за січень - березень 2011 року (а.с. 9-14).

Крім того, заборгованість перед УПФ України у Козятинському районі м. Вінниці підтверджується  карткою особового рахунку  юридичної особи платника єдиного внеску  СБК "Щедра Нива"(а.с.5), розрахунком ціни позову станом на 26.04.2011 року(а.с.4).

Згідно із частиною 5 статті 7 даного Закону, єдиний внесок нараховується незалежно від джерел фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати. Відповідно до положень частини12 статті 9 Закону №2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску, зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати.

Платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок відповідно до пункту 1 частини 2 статті 6 Закону №2464.   

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що сума заборгованості підтверджується належними доказами, а тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

При винесенні рішення суд також враховує те, що відповідачем не надано доказів в спростування позовних вимог.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно зі статтею 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) відповідно до частини 4 статті 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.   

Керуючись ст.ст.  86, 94, 158, 162, 183-2, 256  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Щедра Нива" (с. Вовчинець, Козятинський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 32840541)  на користь управління Пенсійного фонду України у Козятинському районі Вінницької області недоїмки зі сплати єдиного соціального внеску у розмірі 8709,87 грн. (вісім тисяч сімсот дев'ять грн. 87 коп.)

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України

Суддя                                     Жданкіна Наталія Володимирівна

08.07.2011

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.07.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17700855
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2757/11

Ухвала від 07.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Постанова від 08.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні