Постанова
від 02.08.2011 по справі 2а/0270/2905/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/2905/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі

Головуючого судді Жданкін ої Наталії Володимирівни ,

розглянувши у письмовому п ровадженні матеріали справи

за позовом: прокурора Ст ароміського району м. Вінниц і в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонд у України у Староміському ра йоні м. Вінниці

до: колективного підпр иємства "Водрем"

про: стягнення заборгов аності

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Староміськог о району м. Вінниці в інтереса х держави в особі управління Пенсійного фонду України у С тароміському районі м. Вінни ці звернувся до суду з адміні стративним позовом до колек тивного підприємства "Водрем " про стягнення заборгованос ті.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за КП «Водрем» рахує ться заборгованість по неві дшкодованих фактичних витра тах на виплату пільгової пен сії, призначеної за Списком № 2 громадянину ОСОБА_1 в ро змірі 14870,51 грн., яка на момент зв ернення до суду є непогашено ю.

Прокурор та представник по зивача у судове засідання не з'явились, надавши через канц елярію суду заяву, якою позов ні вимоги підтримують.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , надавши через канцелярію су ду заяву, якою просив судовий розгляд здійснити у його від сутності, одночасно зазначив ши, що позовні вимоги визнают ь в повному обсязі.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни, якщо не має перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні у разі в ідсутності потреби заслухат и свідка чи експерта.

Враховуючи відсутність пе решкод у розгляді справи та п отреби у виклику свідків чи е ксперта, суд вважає за можлив е розглянути справу в порядк у письмового провадження.

При цьому, відповідно до пол ожень статті 41 КАС України тех нічна фіксація судового проц есу не здійснюється.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з'ясувавши фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, суд встановив, що відпові дно до приписів пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за висл угу років, здійснюється згід но з окремим законодавчим ак том через професійні та корп оративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці 1 вк азаного пункту, пенсії призн ачаються за нормами зазначен ого Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявност і трудового стажу, передбаче ного Законом України "Про пен сійне забезпечення". У цьому в ипадку розміри пенсій визнач аються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування".

Як встановлено судом та вба чається з матеріалів справи, КП «Водрем» є платником збор у на обов'язкове державне пен сійне страхування відповідн о до Закону України "Про збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування", а також плат ником страхових внесків відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування".

У відповідності зі ст. 13 Зако ну України "Про пенсійне забе зпечення" дострокові пенсії залежно від умов праці (але не раніш як після досягнення 55 р оків чоловіками і 50 років жінк ами) можуть встановлюватися за результатами атестації ро бочих місць за рахунок кошті в підприємств та організацій , призначених на оплату праці , які перераховуються до Пенс ійного фонду України на випл ату пенсій до досягнення пра цівником пенсійного віку, пе редбаченого статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України від 26.06.1997 р. "Про збір на обов'язкове державне пенсійн е страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 т а 2 статті 1 цього Закону об'єк том оподаткування є також фа ктичні витрати на виплату і д оставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст атті 13 Закону України "Про пен сійне забезпечення" до досяг нення працівниками пенсійно го віку, передбаченого статт ею 12 Закону України "Про пенсі йне забезпечення”.

Згідно з ч. 1 п.п. 6.1 п. 6 Інструкці ї "Про порядок обчислення і сп лати підприємствами, установ ами, організаціями та громад янами збору на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня, інших платежів, а також обл іку їх надходження до Пенсій ного фонду України" № 21-1 від 19.12.200 3р. відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 "П рикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" за ставкою збору в роз мірі 70% відсотків від фактичн их витрат на виплату і достав ку цих пенсій, призначених та /або виплачених у 2009 році та 80 % у 2010 році.

Пунктом 6.8 цієї ж Інструкції підприємства та організації зобов'язані щомісячно до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Як вбачається із матеріалі в справи, згідно розрахунку ц іни позову станом на 25.05.2011 року за період з листопада 2010 по тр авень 2011 року та розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их відповідно до ч. 2 Прикінцев их положень Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" в ч астині пенсій, призначених в ідповідно до п. "б"- "з" ст. 13 Закон у України "Про пенсійне забез печення" за лютий 2010 року та з лютого 2011 року у відповідача в иник обов' язок щодо відшкод ування таких сум по гр. ОСОБ А_2 в розмірі 14870,51 грн., який під приємством залишився без вик онання.

Оцінюючи визнання позову п редставником відповідача с уд виходить з наступного.

Частиною третьою статті 136 К одексу адміністративного су дочинства України передбаче но, що судове рішення у зв' яз ку з визнанням адміністратив ного позову ухвалюється за п равилами, встановленими стат тею 112 Кодексу адміністративн ого судочинства України.

Відповідно до частини 1 стат ті 112 Кодексу адміністративно го судочинства України відпо відач може визнати адміністр ативний позов повністю або ч астково. Згідно з частиною 4 ці єї статті суд не приймає визн ання адміністративного позо ву і продовжує розгляд адмін істративної справи, якщо ці д ії відповідача суперечать за кону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд, дослідивши матеріали с прави та надані докази, дійшо в висновку, що визнання позов у не суперечить закону, не пор ушує нічиї права, свободи або інтереси.

Згідно ч. 3 ст. 106 вищевказаног о Закону, орган Пенсійного фо нду має право звернутися до с уду чи господарського суду з позовом про стягнення недої мки.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції Ук раїни юрисдикція судів пошир юється на всі правовідносини , що виникають у державі.

Згідно ст. 36-1 Закону України “Про прокуратуру”, підставою представництва у суді інтер есів держави - наявність по рушень або загрози порушен ь економічних, політичних т а інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняютьс я у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до ст. 60 Кодексу адміністративного судочинс тва України у випадках, встан овлених законом, Уповноважен ий Верховної Ради України з п рав людини, прокурор, органи д ержавної влади, органи місце вого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть зве ртатися до адміністративног о суду із адміністративними позовами про захист прав, сво бод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.

Згідно ст.ст. 71, 86 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, а суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні.

Беручи до уваги те, що заявл ену до стягнення суму заборг ованості до УПФ України у Ста роміському районі м. Вінниці в розмірі 14870,51 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, наявність у нього вказаної заборгован ості підтверджується матері алами справи, суд приходить д о висновку про обґрунтованіс ть позовних вимог.

Таким чином позов підлягає задоволенню в повному обсяз і відповідно до заявлених ви мог.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з колективного пі дприємства "Водрем" ( вул. Скла дська, 4, м. Вінниця, р/р 26001201991400 АТ "У крСиббанк" у м. Харкові, МФО 351005, код за ЄДРПОУ 01381027) заборговані сть по пільгових пенсії гр. ОСОБА_2 за списком 2 в сумі 14870,5 1 грн. (чотирнадцять тисяч вісі мсот сімдесят грн. 51 коп.) на рах унок управління Пенсійного ф онду України в Староміському районі м. Вінниці (р/р 256003237400103, МФО 302076 Обласне управління ВАТ "Де ржавний ощадний банк України ", код 20098426).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному с т. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя/підпис/ Жданкіна Наталія Володим ирівна

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

02.08.2011

Дата ухвалення рішення02.08.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17700913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2905/11

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 17.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Постанова від 02.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні