Постанова
від 10.08.2011 по справі 2а-2599/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" серпня 2011 р. Справа № 2a-2599/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кафарського В.В.

за участю секрет аря Вилки О.С.

представників:

від заявника: Улич І.І., Воришко Я.Я.

від відповідача: не з'явив ся.

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку ст . 183-3 КАС України

за поданням: Держа вної податкової інспекції в м. Івано-Франківську

до відповідача: ТОВ "Сан Терра-Україна"

про стягнення заборг ованості в сумі 16397,37 грн. в поряд ку статті 183-3 КАС України.,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспе кція в м.Івано-Франківську (на далі- заявник) з підстав пер едбачених статтею 183- 3 Кодекс у адміністративного судочин ства України (надалі- КАС Ук раїни ), 08 серпня 2011 року о 10:45 год. з вернулася в суд з поданням до Товариства з обмеженою відп овідальністю " Сан Терра-Укра їна " (надалі- відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 16397,37 грн. в порядку статті 1 83-3 КАС України.

Вимоги подання мотивовані тим, що у відповідача наявний податковий борг перед бюдже том в сумі 16397,37. Позивач зазнача є, що даний податковий борг ви ник в результаті несплати са мостійно задекларованих сум податкових зобов' язань з п одатку на додану вартість в с умі 16170,76. Також зазначив, що відп овідачу у відповідності до с т.129 Податкового Кодексу Украї ни за несвоєчасне погашення узгодженого податкового бор гу нараховано пеню в сумі 226,61 г рн.

Судом 08 серпня 2011 року о 13:45год. винесено ухвалу про відкрит тя провадження за даним пода нням. В зв' язку з передбачен им законодавством скорочено го строку розгляду даної кат егорії справ, розгляд поданн я призначено на 10 серпня 2011 рок у о 15:15 год.

Однак телефонограму та мат еріали адміністративної спр ави не можливо було передати відповідачу, оскільки за адр есою яка зазначена у витязі є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців, дане підприєм ство не знаходиться, що підтв ерджується довідкою секрета ря судового засідання та акт ом судового розпорядника.

Представники заявника в су довому засіданні вимоги викл аденні в поданні підтримали в повному обсязі та суду пояс нили, що у відповідача наявни й податковий борг перед бюдж етом, який виник в зав' язку з несплатою у передбачений за конодавством термін самості йно визначеного податкового зобов' язання з податку на д одану вартість. Також вказал и, що в зв' язку з несвоєчасно ю сплатою вищезазначеного зо бов' язання відповідачу нар аховано пеню. Просили позов з адовольнити повністю.

Розглянувши подання заявн ика, заслухавши представникі в заявника, дослідивши наявн і в матеріалах справи письмо ві докази, суд приходить до ви сновку, що подання заявника о бґрунтоване та підлягає задо воленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач по справі зареєстрован ий виконавчим комітетом Іван о- Франківської міської рад и та включений в Єдиний держа вний реєстр підприємств та о рганізацій України, згідно і з законодавством України на відповідача покладено обов' язок сплачувати податки.

Згідно із частиною 1 статті 67 Конституції України кожен з обов'язаний сплачувати подат ки і збори в порядку і розміра х, встановлених законом.

Пунктом 16.4.1. Податкового Код ексу України (далі- Кодекс) п ередбачено, що платник подат ків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим К одексом.

Податковий борг- сума гро шового зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання (пункт 14.1.175. Кодексу).

Пунктом 5.4.1. Кодексу передбач ено, що крім випадків, передба чених податковим законодавс твом, платник податків самос тійно обчислює суму податков ого та/або грошового зобов'яз ання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) деклара ції або уточнюючому розрахун ку, що подається контролюючо му органу у строки, встановле ні цим Кодексом.

Відповідно до пункту 57.1. Коде ксу платник податків зобов'я заний самостійно сплатити су му податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого цим Кодексом для по дання податкової декларації , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 129.1.1. Кодексу передба чено, що після закінчення вст ановлених цим Кодексом строк ів погашення узгодженого гро шового зобов'язання на суму п одаткового боргу нараховуєт ься пеня.

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача наявни й податковий борг з податку н а додану вартість в сумі 16170,76 гр н. та пеня в сумі 226,61грн., яка нар ахована за несвоєчасну сплат у самостійно визначеного под аткового зобов' язання з под атку на додану вартість зазн аченого в поданих позивачем податкових деклараціях.

У відповідності до пункту 59 .1. статті 59 Кодексу у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зо бов'язання в установлені зак онодавством строки, орган де ржавної податкової служби на дсилає (вручає) йому податков у вимогу в порядку, визначено му для надсилання (вручення) п одаткового повідомлення-ріш ення. Податкова вимога надси лається платникам податків, які самостійно подали податк ові декларації, але не погаси ли суми податкових зобов'яза нь у встановлені цим Кодексо м строки, без попереднього на дсилання (вручення) податков ого повідомлення-рішення (пу нкт 59.4. вищезазначеної статті ).

Як встановлено судом, відпо відачу 08 червня 2011 року направл ено податкову вимогу від №1704 в ід 01 червня 2011 року, однак дана в имога залишена відповідачем без виконання.

Пунктом 59.5. статті 59 Кодексу п ередбачено, у разі коли у плат ника податків, якому надісла но (вручено) податкову вимогу , сума податкового боргу збіл ьшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу т акого платника податку, що ви ник після надіслання (вручен ня) податкової вимоги.

Відповідно до пункту 20.1.18. ста тті 20 Кодексу передбачено пра во органів державної податко вої служби звернення до суду щодо стягнення коштів платн ика податків, який має податк овий борг, з рахунків у банках , обслуговуючих такого платн ика, на суму податкового борг у або його частини.

Пунктом 95.2. статті 95 Кодексу п ередбачено, стягнення коштів та продаж майна платника под атків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платн ику податкової вимоги, що ста ло підставою звернення подат кового органу до суду в поряд ку передбаченому Податковим Кодексом України та пунктом 3 частиною 1 статті 183- 3 КАС Укр аїни. Враховуючи, що податков а вимога форми «Ю» від 01 червн я 2011 року №1704, направлена відпов ідачу 08 червня 2011 року, настанн я права заявника на стягненн я коштів та продаж активів пл атника податків після закін чення 60 календарних днів та 24 г одинного терміну звернення о рганів державної податкової служби до суду в порядку стат ті 183- 3 КАС України припадало на вихідні дні, заявником дот римано строки звернення з по данням до суду.

Заборгованість відповідач а становить 16397,37 грн., що підтвер джується довідкою про борг в ід 26 липня 2011 року, податковою в имогою від 01 червня 2011 року та п одатковими деклараціями від повідача поданими до податко вого органу.

Згідно частини 7 статті 183- 3 КАС України у разі постановл ення судом ухвали про відкри ття провадження у справі суд приймає у триденний строк, ал е не пізніше ніж протягом 96 го дин з моменту встановлення о бставин, що зумовлюють зверн ення заявника до суду, постан ову по суті заявлених вимог, я ка підлягає негайному викона нню.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що відповідачем на м омент розгляду справи не под ано доказів сплати заборгова ності та не спростовано дану заборгованість, суд приходи ть до висновку, що позов обґру нтований та підлягає до задо волення.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167, 183-3 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Подання державної податкової інспекції в м.Іва но-Франківську до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Сан Терра-Україна" про стягн ення заборгованості в сумі 1639 7,37 грн. в порядку статті 183-3 КАС У країни задовольнити по вністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Сан Терра-Україна", вул.Вов чинецька,80/5, м.Івано-Франківсь к, код ЄДРПОУ 19357495 в дохід держав ного бюджету України податко вий борг в сумі 16397 (шістнадцять тисяч триста дев»яносто сім ) гривень 37 копійок з розрахун кових рахунків відповідача: 26003011067, МФО 336161 Івано-Франківська ф ілія ВАТ «Кредобанк»; 26008003171611, МФ О 336882 Івано- Франківська філі я АТ «Брокбізнесбанк», м.Іван о-Франківськ; 26009003170611 МФО 336882 Івано - Франківська філія АТ «Брок бізнесбанк», м.Івано-Франків ськ; 26008003171611, МФО 336882 Івано- Франкі вська філія АТ «Брокбізнесба нк», м.Івано-Франківськ.

Постанова, відповідно до ч .7 ст. 183-3 КАС України, виконуєтьс я негайно.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: Кафа рський В.В.

Постанова прого лошена 10 серпня 2011 року о 15:55 год.

Дата ухвалення рішення10.08.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17703044
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2599/11/0970

Постанова від 10.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 10.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні