Постанова
від 01.08.2011 по справі 2а/2370/5599/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2011 року Справа № 2а/2370/5599/2011

01.08.11

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого судді Чалої А.С .,

при секретарі Журавлі В.В.

за участю: прокурора відділ у прокуратури області Макс имової В.В. - за посвідченн ям, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черка си адміністративну справу за позовом прокурора Катериноп ільського району Черкаської області в інтересах держави в особі управління Пенсійно го фонду України в Катериноп ільському районі Черкаської області до комунального під приємства «Аптека № 127 смт. Єрк и»про стягнення прострочено ї заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружног о адміністративного суду зве рнувся прокурор Катеринопіл ьського району Черкаської об ласті в інтересах держави в о собі управління Пенсійного ф онду України в Катеринопільс ькому районі Черкаської обла сті із позовною заявою, в якій просить стягнути з комуналь ного підприємства «Аптека № 127 смт. Єрки»недоїмку зі сплат и єдиного внеску в сумі 1372 грн. 90 коп.

Позовні вимоги моти вовані тим, що відповідач ем подано звіт про нарахуван ня заробітної плати та суми є диного внеску на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування за січень 2011 рок у, згідно яких загальна сума є диного соціального внеску, щ о належить до сплати станови ть 1372 грн. 90 коп. В порушення вимо г закону відповідач свій обо в' язок щодо сплати єдиного соціального внеску не викону є, внаслідок чого за ним облік овується борг зі сплати єдин ого внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування, яку позивач проси ть стягнути в судовому поряд ку.

Прокурор в судове зас ідання прибув, позовні вимог и підтримав в повному обсязі .

Позивач в судове засі дання представника свого не направив, проте надіслав зая ву, в якій позовні вимоги підт римує та просить розгляд спр ави провести без його участі .

Відповідач в судове з асідання свого представника не направив. На адресу суду по вернувся конверт з відміткою , проте що відповідач за зазна ченою адресою не знаходиться . Згідно витягу з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців станом на 01.08.2011 року комуна льне підприємство «Аптека № 127 смт. Єрки»зареєстроване за адресою: 20505, Черкаська область , Катеринопільський район, см т. Єрки, вул. Свердлова, 2, куди і направлялась кореспонденці я.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, вислухавши д умку прокурора, суд приходит ь до наступного.

Комунальне підприємство « Аптека № 127 смт. Єрки»згідно св ідоцтва про державну реєстра цію юридичної особи серії А00 № 155234, зареєстроване Катеринопі льською районною державною а дміністрацією Черкаської об ласті 09.10.2001 року, номер запису 1 0 08 120 0000 000059, ідентифікаційний код 2 5205364 та є платником єдиного вне ску на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни.

Спеціальним законом, який визначає принципи, заса ди і механізми функціонуванн я системи загальнообов'язков ого державного соціального с трахування є Закон України « Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня»від 08.07.2011 року № 2464-VІ (далі - За кон № 2464-VІ).

Пункт 2 частини 1 статт і 1 Закон № 2464-VІ, єдиний внесок на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування (дал і - єдиний внесок) - консолідов аний страховий внесок, збір я кого здійснюється до системи загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випа дках, передбачених законодав ством, прав застрахованих ос іб та членів їхніх сімей на от римання страхових виплат (по слуг) за діючими видами загал ьнообов'язкового державного соціального страхування.

Пунктом 10 статтею 1 Зак ону № 2464-VІ визначено, що страху вальники - роботодавці та інш і особи, які відповідно до цьо го Закону зобов'язані сплачу вати єдиний внесок.

Статтею 4 Закону Украї ни «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання»встановлено, що платни ками єдиного соціального вне ску є: роботодавці, а саме підп риємства, установи та органі зації, інші юридичні особи, ут ворені відповідно до законод авства України, незалежно ві д форми власності, виду діяль ності та господарювання, які використовують працю фізичн их осіб на умовах трудового д оговору (контракту) або на інш их умовах, передбачених зако нодавством, чи за цивільно-пр авовими договорами (крім цив ільно-правового договору, ук ладеного з фізичною особою - п ідприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) від повідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців), у тому числі філії, п редставництва, відділення та інші відокремлені підрозділ и зазначених підприємств, ус танов і організацій, інших юр идичних осіб, які мають окрем ий баланс і самостійно ведут ь розрахунки із застраховани ми особами.

Відповідно до пункту 1 частини 2 ст. 6 Закону № 2464-VІ, пла тник єдиного внеску зобов'яз аний, своєчасно та в повному о бсязі нараховувати, обчислюв ати і сплачувати єдиний внес ок.

Частиною 2 статті 9 Закону № 2464-VІ передбачено, обч ислення єдиного внеску здійс нюється на підставі бухгалте рських та інших документів, в ідповідно до яких провадитьс я нарахування (обчислення) аб о які підтверджують нарахува ння (обчислення) виплат (доход у), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Частиною 8 статті 9 Зак ону № 2464-VІ, платники єдиного вн еску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше 20 числа мі сяця, що настає за базовим зві тним періодом.

Згідно частини 12 ст. 9 вищезаз наченого Закону, єдиний внес ок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платн ика.

Судом встановлено, що відповідачем подано до упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Соснівському районі мі ста Черкаси звіт зі сплати єд иного соціального внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування за с ічень 2011 року, із самостійно ви значеним розміром єдиного вн еску в загальній сумі 1372 грн. 90 к оп., що підлягають сплаті.

Згідно вказаного зві ту відповідач зобов'язаний с платити до Пенсійного фонду України єдиний внесок за січ ень 2011 року в сумі 1372 грн. 90 коп., ст рок сплати якого настав з 20.02.2011 року.

Проте, вказана сума єд иного соціального внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування у ви значені Законом терміни відп овідачем сплачена не була, пр о що свідчить розрахунок бор гу.

Частиною 4 статті 25 Зак ону № 2464-VІ встановлено, що тери торіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійн им фондом за погодженням з це нтральним органом виконавчо ї влади у сфері праці та соціа льної політики, надсилає пла тникам єдиного внеску, які ма ють недоїмку, вимогу про її сп лату. Вимога про сплату недої мки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобо в'язаний протягом десяти роб очих днів з дня надходження в имоги про сплату недоїмки сп латити суми недоїмки.

У зв'язку із порушенням відп овідачем платіжної дисциплі ни на його адресу позивачем, н а підставі частини 4 статті 25 З акону № 2464-VІ, направлялася вимо га про сплату боргу від 04.03.2011 ро ку за № Ю-8.

Корінець зазначеної вимог и направлений відповідачу ре комендованою кореспонденці єю з повідомленням про вруче ння, проте вимога повернулас ь на адресу Пенсійного фонду з відміткою, що підприємство закрито та не працює.

Відповідно до ст. 25 Закону №24 64-VІ, у разі якщо платник єдиног о внеску протягом десяти роб очих днів з дня надходження в имоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штра фів разом з нарахованою пене ю, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржи в вимогу в судовому порядку а бо не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти ро бочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територі альний орган Пенсійного фонд у надсилає в порядку, встанов леному законом, до підрозділ у державної виконавчої служб и вимогу про сплату недоїмки , а також мсає право звернутис я до суду з позовом про стягне ння недоїмки.

Вимога відповідачем не опл ачена та не оскаржена у перед баченому законодавством пор ядку, отже вважається узгодж еною.

Таким чином, на день по дання позову до суду за відпо відачем обліковується борг з і сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання зам січень 2011 року в сумі 1372 грн. 90 коп.

За таких обставин, суд приходить до висновку про об ґрунтованість позовних вимо г та вважає їх такими, що підля гають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 94, 15 9, 162, 163, 254 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального пі дприємства «Аптека № 127 смт. Єр ки»(20505, Черкаська область, Кате ринопільський район, смт. Єрк и, вул. Свердлова, 2, ідентифіка ційний код 25205364) на користь упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Катеринопільському рай оні Черкаської області (20500, Чер каська область, смт. Катерино піль, вул. Леніна, 36, ідентифіка ційний код 21366722) заборгованіст ь зі сплати єдиного внеску на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування в сумі 1372 (одна тисяча триста сім десят дві) грн. 90 коп.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд за правила ми, встановленими ст.ст.185-187 Код ексу адміністративного судо чинства України.

Суддя А.С. Чала

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.08.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17705216
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/5599/2011

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.С. Чала

Ухвала від 06.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.С. Чала

Постанова від 01.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.С. Чала

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні