Постанова
від 16.06.2011 по справі 2а-8426/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 16 червня 2011 року                     № 2а-8426/11/2670

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі:

Судді Добрянської Я.І.

Розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну  справу

за поданням Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Малахіт інжиніринг»

про зупинення видаткових операцій на рахунках боржника

                                                                                   

представники сторін

від позивача: не прибув (клопотання про розгляд справи за відсутності представника)

від відповідача: не прибув

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          14.06.2011 р. Державна податкова інспекція у Дніпровському районі м. Києва внесла подання до Окружного адміністративного суду м. Києва щодо зупинення видаткових операцій на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «Малахіт інжиніринг».

          Подання обґрунтоване наявністю у ТОВ «Малахіт інжиніринг»податкового боргу перед Державним бюджетом у розмірі 1 731, 90 грн. та наявністю акту відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 8 від 10.06.2011 р.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.06.2011 року відкрито провадження в адміністративній справі № 2а-8426/11/2670 та призначено справу до судового розгляду на 16.06.2011 року.

В судове засідання сторони не прибули та не скерували своїх представників, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце судового засідання телефонограмами, що наявні в матеріалах справи, відповідно до вимог ст.38 КАС  України, зважаючи на скорочені терміни розгляду даної категорії справ, встановлені ст.183-3 КАС України.

          Однак, 16.06.2011 р. до канцелярії суду надійшло клопотання від позивача Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва про розгляд подання за відсутності представника позивача.

Відповідно до ч. 7 ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Згідно до ч. 1 ст.41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Зважаючи на викладене, суд ухвалив продовжити розгляд справи в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

          Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників заявника, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд м. Києва, –                                                     

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Малахіт інжиніринг»(код ЄДРПОУ 37117858) є юридичною особою, яка зареєстрована Дніпровською районною в м. Києві державною адміністрацією.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію та витягу з ЄДРПОУ, відповідач зареєстрований за адресою: 02092, м. Київ. вул. Довбуша, буд.37.

ТОВ «Малахіт інжиніринг»має відкриті рахунки в наступних банках:

МФО банку

Назва банку

Номер рахунку

Тип рахунку

Дата відкриття

Дата  закриття

Валюта

380505

«Райфайзен банк Аваль»у м. Києві

26009300431

Розрахунковий

22.07.2010

УКРАІНСЬ

КА

ГРИВНЯ

Керуючись п.п.59.4 та п.п.59.1, п.п.59.3 ст.59 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2756-VI, де зазначено, що податкова вимога надсилається також платникам податків,   які   самостійно   подали   податкові   декларації,   але не погасили суму податкових зобов’язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

На підстави зазначених норм Податкового кодексу позивачем було винесено податкову вимогу № 107 від 10.01.2011 р. на загальну суму заборгованості 1 620,00 грн. та вручено відповідачу 07.02.2011 р., що підтверджується копією повідомлення про отримання відповідачем кореспонденції від 07.02.2011 р., яка наявна в матеріалах справи.

Відповідно до п.п.89.1.1 п.п.89.1 та п.п.89.2 ст.89 Податкового кодексу, право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

З урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

10.01.2011 року заступником начальника ДПІ у Дніпровському районі м. Києва було прийнято Рішення № 107 про опис майна у податкову заставу ТОВ «Малахіт інжиніринг».

10.06.2011 року Податковим керуючим було складено Акт № 8 про відмову платника податків від опису майна у податкову заставу, а саме не надання документів для здійснення опису майна у податкову заставу.

Згідно п.п. 89.4 ст. 98 Податкового кодексу, яким зазначено, що у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення зазначених у цьому пункті актів, зобов'язаний надіслати банкам та іншим фінансовим установам рішення про складення таких актів. Таке рішення є підставою для поновлення видаткових операцій на рахунках платника податків.

Отже, керуючись п.п.20.1.16 п.п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України та п.1,2 ст.183-3 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України»від 02.12.2010 року, передбачено, що провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо зупинення видаткових операцій платників податків на рахунках платників податків.

Подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності.

          З матеріалів справи вбачається, що обставиною, що зумовила звернення ДПІ у Дніпровському районі м. Києва до адміністративного суду із зазначеним поданням є наявність у ТОВ «Малахіт інжиніринг»податкового боргу перед Державним бюджетом у розмірі 1 731, 90 грн., що підтверджується також повідомленням позивача про наявність заборгованості від 16.06.2011 р. № 13129/10/24-111 та обліковими картками платника податків від 16.06.2011 р., а також наявність акту відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 8 від 10.06.2011 р.

Відповідно до п.п. 20.1.16 п.п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2756VІІ, органи державної податкової служби мають право на звернення до суду у разі якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтується її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Зважаючи на зазначене, заявник довів суду обґрунтованість позовних вимог, визначених у поданні, натомість як відповідач будь-яких заперечень на подання суду не надав.

Згідно вказаних норм законодавства, наявності у відповідача податкового боргу перед Державним бюджетом у розмірі 1 731, 90 грн. та наявності акту відмови платника податків від опису майна у податкову заставу, подання щодо зупинення видаткових операцій на рахунку ТОВ «Малахіт інжиніринг»підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 69, 71, 158-163, 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва -

П О С Т А Н О В И В:

1. Подання Державної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва (02094, м. Київ, бул. Верховної Ради, 24-Б) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Малахіт інжиніринг»(02092, м. Київ. вул. Довбуша, буд.37) про зупинення видаткових операцій на рахунках боржника - задовольнити.

2. Зупинити видаткові операції Товариства з обмеженою «Малахіт інжиніринг»(02092, м. Київ. вул. Довбуша, буд.37, код ЄДРПОУ 37117858) в межах суми боргу 1 731, 90 грн. на наступних розрахункових рахунках:

МФО банку

Назва банку

Номер рахунку

Тип рахунку

Дата відкриття

Дата  закриття

Валюта

380505

«Райфайзен банк Аваль»у м. Києві

26009300431

Розрахунковий

22.07.2010

УКРАІНСЬ

КА

ГРИВНЯ

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 КАС України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя:                                                                                                         Я.І. Добрянська

Дата ухвалення рішення16.06.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17705419
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8426/11/2670

Ухвала від 28.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Постанова від 16.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні