Постанова
від 08.07.2011 по справі 2а/0270/2860/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2011 р. Справа № 2а/0270/2860/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Жданкін ої Наталії Володимирівни , розглянувши в порядку скоро ченого провадження матеріал и справи

за позовом: Могилів-Поді льського міжрайонного проку рора в інтересах держави в ос обі управління Пенсійного фо нду України у Могилів-Поділь ському районі

до: фізичної особи-підп риємця ОСОБА_1

про: стягнення боргу

ВСТАНОВИВ :

Могилів-Подільський мі жрайонний прокурор в інтерес ах держави в особі управлінн я Пенсійного фонду України у Могилів-Подільському районі звернувся до суду з адмініст ративним позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення боргу.

Позовні вимоги мотивовані наступним. Відповідач за пер іод з липня по грудень 2010 року здійснювала підприємницьку діяльність, про що свідчить с плата нею фіксованого податк у (сплата за торгівельний пат ент), однак сплату страхових в несків, у розмірах передбаче них Законом України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування", не провод ила. У зв'язку із чим, станом на 20.01.2011 року за відповідачкою рах ується заборгованість по спл аті страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування за період з липня по грудень 2010 року на з агальну суму 1744,80 грн., про що сві дчать письмові вимоги позива ча про сплату зазначеної заб оргованості.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановив ши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адмі ністративній справі застосо вується скорочене проваджен ня, ухвалою від 10.06.2011 року відкр ив скорочене провадження у д аній справі, копію ухвали нап равлено на адресу відповідач а, яку вона отримала 16.06.2011 року, щ о підтверджується повідомле нням про вручення поштового відправлення (а.с.10).

Відповідачці було запропо новано в десятиденний термін з дня одержання ухвали надат и суду письмові заперечення проти позову чи заяву про йог о визнання. В десятиденний те рмін з дня її одержання відпо відач своїм правом заперечит и проти позовних вимог не ско ристалась, хоча і заяви про ви знання позову через канцеляр ію суду подано не було.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративн а справа має бути розгляну та і вирішена протягом розум ного строку, але не більше міс яця з дня відкриття провадже ння у справі, якщо інше не вста новлено цим Кодексом.

Розглянувши та оцінивши ма теріали справи в порядку ско роченого провадження, відпов ідно до вимог статті 183-2 КАС Укр аїни - без проведення судовог о засідання та виклику осіб, я кі беруть участь у справі - суд дійшов висновку про наявніс ть підстав щодо прийняття рішення про задоволення позо ву в порядку письмового пров адження, з огляду на наступне .

Судом встановлено, що ФОП ОСОБА_1 зареєстрована в упр авлінні ПФУ у Могилів-Поділь ському районі за № 0212032105, є пл атником страхових внесків на обов' язкове державне пенсі йне страхування, що підтверд жується повідомленням № 604 від 21.12.2010 року(а.с.4).

Відповідачка має заборгов аність перед управлінням Пен сійного фонду України по спл аті страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування за пер іод з липня по грудень 2010 року в сумі 1744,80 грн.

Згідно статті 11 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня” (далі Закон) визначено кол о осіб, які підлягають загаль нообов'язковому державному п енсійному страхуванню, до як их відповідно до пункту 3 част ини 1 статті 11 даного Закону ві дносяться фізичні особи - суб 'єкти підприємницької діяльн ості, у тому числі ті, які обра ли особливий спосіб оподатку вання (фіксований податок, єд иний податок, фіксований сіл ьськогосподарський податок , придбали спеціальний торго вий патент), та члени сімей заз начених фізичних осіб, які бе руть участь у провадженні ни ми підприємницької діяльнос ті.

Частиною 1 статті 19 Закону ви значено, що страхові внески д о солідарної системи нарахов уються для осіб, зазначених у пункті 5 статті 14 Закону, - на су му доходу (прибутку), отримано го від відповідної діяльност і, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

8 липня 2010 року прийнято Зако н України "Про внесення змін д о законів України "Про держав ний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", який набрав чинності 17.07.2010 року . Відповідно до підпункту 4 пун кту 8 розділу 15 "Прикінцеві пол оження" Закону України "Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування" викладе но у наступній редакції: "фізи чні особи - суб'єкти підприємн ицької діяльності, які обрал и особливий спосіб оподаткув ання (фіксований податок, єди ний податок), та члени сімей з азначених осіб, які беруть у часть у провадженні ними п ідприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування спла чують страхові внески в поря дку, визначеному цим Законом .

Сума страхового внеску вс тановлюється зазначеними о собами самостійно для себе т а членів їх сімей, які беру ть участь у провадженні та кими особами підприємницьк ої діяльності та не перебув ають з ними у трудових відн осинах. При цьому, сума стр ахового внеску з урахуванн ям частини фіксованого або є диного податку, що перерахов ана до Пенсійного фонду Укр аїни, повинна становити не ме нше мінімального розміру стр ахового внеску за кожну особ у та не більше розміру страх ового внеску, обчисленого в ід максимальної величини фа ктичних витрат на оплату пра ці найманих працівників, гро шового забезпечення військ овослужбовців, осіб рядовог о і начальницького складу , оподатковуваного доходу (пр ибутку), загального оподатко вуваного доходу, з якої сплач уються страхові внески".

Мінімальний страховий вне сок визначається як добуток мінімального розміру заробі тної плати на розмір страхов ого внеску, встановленого За коном на день отримання заро бітної плати (доходу).

Відповідно до пункту 6 статт і 20 Закону страхувальники зоб ов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду. У разі недоста тності у страхувальника кошт ів для здійснення в повному о бсязі виплати заробітної пла ти (доходу) та одночасної спла ти відповідних авансових пла тежів, виплата зазначених су м та сплата страхових внескі в здійснюється в пропорційни х розмірах .

Частина 6 цієї ж статті пере дбачає, що страхувальники зо бов' язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду.

Протягом періоду з липня-гр удень 2010 року відповідачка зд ійснювала підприємницьку ді яльність, про що свідчить про ведення нею сплати фіксовано го податку (сплата за торгови й патент), однак сплату страхо вих внесків, у розмірах, перед бачений Законом, відповідачк а не проводила. Нарахування с трахових внесків було відобр ажено в річному звіті, який бу в поданий платником 31.03.2011 року до позивача(а.с.7).

В зв' язку з цим, у відповід ача виникла заборгованість з і сплати страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування за період з липня-грудень 2010 року в сумі 1744,80 грн.

Згідно пункту 3 статті 106 Зак ону, територіальні органи Пе нсійного фонду за формою та в строки, визначені правління м Пенсійного фонду, надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку, вимогу про її спла ту. Протягом 10 - ти робочих днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки страхувальни к зобов'язаний сплатити суму недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідачу направлялись вимоги № Ф992 від 01.11.2010 року (а.с.6) т а вимога №Ф1296 від 04.05.2011 року, які о тримані останньою, що стверд жується матеріалами справи

Однак, з матеріалів справи вбачається, що боржник протя гом 10 робочих днів після отрим ання вимоги не сплатила зазн ачену у вимозі суму боргу.

Статтею 23 Закону встановлен о, що спори, які виникають із п равовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсій ного фонду та в судовому поря дку.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до статті 71 КАС У країни кожна сторона повин на довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС Укр аїни).

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості на день розгляду справи суду не подано.

На підставі викладеного, вр аховуючи, що позов підтвердж ений матеріалами справи, ві дповідачем не спростований, тому підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1, код НОМЕР_2) на корис ть управління Пенсійного фон ду України у Могилів-Подільс ькому районі (вул. ІІІ Гвардій ська, 19, м. Могилів-Подільський , Вінницька область, код 24902919, р/р 25601323590103 у ВАТ "Державний ощадний банк", МФО 302076) заборгованість п о сплаті страхових внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування за період з липня по грудень 2010 ро ку на суму 1744,80 грн. (одна тисяча сімсот сорок чотири грн. 80 коп .).

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя Жданкіна Наталія Володимирівна

08.07.2011

Дата ухвалення рішення08.07.2011
Оприлюднено17.08.2011
Номер документу17725702
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2860/11

Ухвала від 10.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Постанова від 08.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні