Рішення
від 21.04.2008 по справі 2902-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

2902-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 101

РІШЕННЯ

Іменем України

21.04.2008Справа №2-7/2902-2008

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Джанкойський елеватор»  (96100, м. Джанкой, вул. Кримська, 86, ідентифікаційний код 00952025)

До відповідача Дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг» (97500, с. Перове, Сімферопольський район, вул. Шкільна, 2, ідентифікаційний код 35087661)

Про стягнення 288 960, 44 грн.

Суддя ГС АР Крим І.І.Дворний

представники:

Від позивача –  Соколова Л.М. – ю/к.. дов. № 7 від 31.03.2008р.

Від відповідача – Владимирська Т.В. – предств., дов. б/н від 22.04.2008р.

Сутність спору: Відкрите акціонерне товариство «Джанкойський елеватор»   звернулось до Господарського суду Автономної Республіки Крим  з позовом  до Дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг»   про стягнення  288 960, 44 грн.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем належним чином своїх зобов'язань по повній та своєчасній оплаті товару, поставленого Дочірньому підприємству «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг» за договором №03/02-7 від 16.10.2007 р., через що заборгованість відповідача перед Відкритим акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор» до часу подачі позову до суду складає 261 656, 48  грн. та в добровільному порядку не погашена. Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача пеню у розмірі 6373,51 грн., 3% річних у розмірі 2160,12 грн. та 18 770, 33 грн. інфляційних втрат.

У відзиві на позовну заяву Дочірнє підприємство «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг» підтвердило, що заборгованість підприємства перед Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор» за поставлений за договором  № 03/02-7 від 16.10.2007 р.  корм для птахів складає 288 960, 44 грн.

Оскільки матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін, підстав для відкладення розгляду справи судом не вбачається.

Суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами у порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розгляд справи відкладався у порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

    Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення  представників  сторін, суд

                                                         ВСТАНОВИВ :

16.10.2007 р. між Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор»  (Продавець) та Дочірнім  підприємством  «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг»  (Покупець) був укладений договір поставки №03/02-7, згідно п. 1.1 якого Продавець зобов'язується виготовити за рецептурою замовника, завантажити  та передати у власність розсипний корм для птахів (надалі - Товар), а Покупець зобов'язується прийняти товар та сплатити за нього грошову суму.

Відповідно до п. 2.1 Договору Покупець сплачує поставлений товар шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Продавця протягом 1 банківського дня з моменту поставки  партії Товару у відповідності до п. 3.5. Договору на підставі рахунків Продавця.

Датою поставки Товару (передачу його у власність Покупця) Сторони вважають  дату оформлення  витратної  накладної (п. 3.5. Договору).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов вказаного Договору Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор»  було поставлено відповідачу товар на загальну суму 633 068, 36  грн.,  що підтверджується відповідними накладними.

Зазначений товар був отриманий відповідачем, про підпис працівника відповідача у накладних. Повноваження представника відповідача підтверджуються відповідним довіреностями на одержання товарно-матеріальних цінностей, заповненими відповідно до вимог Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України №99 від 16.05.1996 р. Проте, вартість отриманого товару була оплачена Дочірнім  підприємством  «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг» лише частково в сумі 371 411, 88 грн., через що заборгованість відповідача перед Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор»  складає 261 656, 48 грн. та до часу подачі позову до суду в добровільному порядку не погашена. Так, наявність заборгованості відповідача перед Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор»  підтверджується актом звірки взаємних розрахунків станом на 17.01.2008 р., підписаним обома сторонами та наявний у матеріалах справи (а.с. 7).

Згідно з ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. При цьому, майново-господарськими, згідно з ч. 1 ст. 175 ГК України, визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов  договору  та  вимог  цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог -  відповідно до   звичаїв   ділового  обороту  або  інших  вимог,  що  звичайно ставляться. Аналогічне положення стосовно господарських зобов'язань міститься в ч. 1 ст.193 Господарського кодексу України, якою визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання — відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Ст. 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від  зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Відповідач  не представив доказів оплати заборгованості за договором  № 03/02-7 перед позивачем у розмірі 261 656, 48  грн., у той час як   відповідно до приписів статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, способом, передбаченим чинним законодавством для доведення такого роду фактів. Більш того, факт наявності заборгованості не заперечується відповідачем по суті. При таких обставинах  матеріалами справи підтверджується факт невиконання відповідачем зобов'язань по остаточній оплаті поставленого товару за договором № 03/02-7 від 16.10.2007 р., через що  вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 261 656,48 грн. підлягають задоволенню.

Ч. 1 ст. 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Згідно з ч. 1 ст. 548 ЦК України виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. Під неустойкою, відповідно до ст. 549 ЦК України розуміється грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Отже, види забезпечення виконання зобов'язань є спеціальними мірами майнового характеру, які стимулюють належне виконання зобов'язання боржником шляхом встановлення додаткових гарантій задоволення вимог кредитора, а тому забезпечення виконання зобов'язань будь-яким з видів, передбачених ст. 546 Цивільного кодексу України, також створює зобов'язувальні правовідносини між кредитором та боржником.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Причому, згідно з ч. 6 ст. 231 ГК України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Ст. 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

В п. 5.1 Договору сторони передбачили, що у випадку порушення Покупцем своїх обов'язків по оплаті за поставлений Товар  в строки, встановлені цим договором, Покупець сплачує Продавцю  пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України.

Судом встановлено, що розмір пені  у сумі 6373, 51 грн. обчислена  позивачем правомірно, а тому підлягає стягненню з Дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг»

Ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суми інфляційних втрат та річних у розмірі 18 770,33 грн. та 2160,12 грн. відповідно, також розраховані Відкритим  акціонерним  товариством  «Джанкойський елеватор»  правомірно, а тому позов в цій частині підлягає задоволенню.

 Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають стягненню з відповідача відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

          З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 82-85  Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Южная-Холдінг» Агропромислового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Южная-Холдінг» (97500, с. Перове, Сімферопольський район, вул. Шкільна, 2, ідентифікаційний код 35087661) на користь Відкритого акціонерного товариства «Джанкойський елеватор»  (96100, м. Джанкой, вул. Кримська, 86, ідентифікаційний  код 00952025) заборгованість у розмірі 261 656,48 грн.,  пеню у сумі 6373, 51 грн., 18 770,33 грн. інфляційних втрат, 3% річних у розмірі 2160,12 грн., 2889, 60 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Дворний І.І.

Дата ухвалення рішення21.04.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1774584
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 288 960, 44 грн

Судовий реєстр по справі —2902-2008

Рішення від 21.04.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні