Постанова
від 02.06.2008 по справі 16а/70-1297
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16а/70-1297

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"02" червня 2008 р.Справа № 16а/70-1297

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі               

при секретарі судового засідання  

Розглянув справу     

За позовом: Прокурор Чортківського району в інтересах держави в особі Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вул. Танцорова 51, м.Тернопіль

До відповідача: Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району вул. Ст.Бандери 54а, м.Чортків, Тернопільська область

За участю представників сторін:   

     Позивача: Рожанська І.Я. - головний спеціаліст-юрисконсульт, довіреність №01-21-05 від 02.01.08р.

     Відповідача: не з'явився.  

     Прокуратури: Савка М.В. - прокурор, посвідчення № 16.

Суть справи: Ухвалою суду від 22 травня 2008 року, керуючись п.1 ч.1 ст.128, ст.165 КАС України, судовий розгляд було відкладено на 02 червня 2008 року на  11 год. 15 хв.

     Прокурор Чортківського району в інтересах держави в особі Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вул. Танцорова 51, м.Тернопіль звернувся до суду з адміністративним позовом до Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району вул. Ст.Бандери 54а, м.Чортків, Тернопільська область про стягнення 900 грн. 88 коп. заборгованості по страхових внесках.

    Як зазначає прокурор в позовній заяві, підставою для звернення до суду з позовом є  несплата страхових внесків до Фонду  соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в сумі 900 грн. 88 коп.

   Представник відповідача в судові засідання не з'явився. В матеріалах справи відсутні відомості, що відповідачу вручено повістку про виклик (повідомлення за №1703979 та №1786505 про надіслання рекомендованих листів та рекомендовані листи повернулись на адресу господарського суду без відмітки про вручення адресату). Однак судом повідомлявся відповідач про розгляд справи ухвалами про призначення судового розгляду та відкладення судового розгляду та повістками про виклик за юридичною адресою відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні від адміністративного позову, який заявлений  прокурором Чортківського району в інтересах позивача, не відмовився. Також прокурор, який брав участь по справі заявлений адміністративний позов підтримав повністю.

     В розпочатому судовому засіданні учасникам судового процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст. 27,49, 51,60, 130 Кодексу адміністративного судочинства України.

    Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу не здійснювалася за наявності відповідного клопотання представників позивача та прокуратури.

   Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши думку представника прокуратури та пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

    У відповідності до статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" № 2240-ІІІ від 18 січня 2001 року з наступними змінами загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян в зв'язку із певними випадками, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом. Керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, а також збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (частина 1 статті 9 зазначеного Закону).

Згідно пунктів 3,4,5 статті 2  Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»відповідно страхувальником є, зокрема, роботодавець; страховиком є Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; роботодавцем є власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання.

Перелік осіб, які підлягають загальнообов'язковому соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням наведений в статті 6 вказаного вище Закону. Так, зокрема, такому страхуванню підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання.

Пункт 2 частини 2 статті 27 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачає обов'язок роботодавців як страхувальників – нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі  страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Порядок сплати страхових внесків визначений Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»  № 2240-ІІІ від 18.01.2001р. та Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №16 від 26.06.2001р. з наступними змінами.

У відповідності до п.3.1 зазначеної вище Інструкції розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням встановлений відповідно до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування»№ 2213-ІІІ від 11.01.2001 року.

У відповідності до п.п.4.3.,4.4. зазначеної вище Інструкції сплата страхових внесків проводиться  страхувальниками-роботодавцями до Фонду, шляхом сплати  різниці  між  нарахованими  для  роботодавців  і найманих працівників страховими внесками та  витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення  та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону та перерахування коштів на рахунки  Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

Днем сплати страхових внесків вважається:

- у разі перерахування за безготівковими розрахунками - день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду;

- у разі сплати готівкою - день внесення коштів до банківської установи чи відділення зв'язку для перерахування на рахунок Фонду (частина 3 статті 23 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" № 2240-ІІІ від 18.01.01р.).

У відповідності до п.4.4. зазначеної вище Інструкції не   внесені   страхувальниками   у  встановлений  строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством.

В силу приписів ст.8 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» № 2240-ІІІ від 18.01.01р. усі спірні питання, які виникають з правовідносин між страхувальником та робочими органами виконавчої дирекції Фонду, вирішуються, зокрема, в судовому порядку.

       Відповідач – Чортківське будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району вул. Ст.Бандери 54а, м.Чортків, Тернопільська область станом на 06 травня 2008р. значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України як юридична особа за ідентифікаційним кодом 25747970,  що слідує з довідки №31-199 від 06.05.2008р., яка видана Головним управлінням статистики у Тернопільській області.

Як свідчать матеріали справи, а саме належним чином завірена копія звіту відповідача про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності форми Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік прострочена заборгованість підприємства по страхових внесках до Фонду становить 2747 грн. 99 коп. (з врахуванням наказу №17/166-2230 господарського суду від 30.06.06р. на суму 1847 грн. 11 коп.), залишок недоїмки становить 900 грн. 88 коп. Недоїмка виникла з 31.10.04р.

У відповідності до ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи, що на день розгляду справи відповідач будь-яких доказів, які б свідчили про сплату страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності суду не надав, матеріалами справи підтверджується наявність заборгованості  по страхових внесках в сумі 900 грн. 88 коп.

      З врахуванням наявних матеріалів справи, пояснень представників прокуратури та позивача, які брали участь в судовому засіданні, суд прийшов до висновку про правомірність звернення прокурора до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району про стягнення 900 грн. 88 коп. недоїмки по страхових внесках, а тому заявлений позов слід задовольнити, оскільки ґрунтується на вимогах чинного законодавства та не заперечений відповідачем в установленому порядку.

     В позовній заяві прокуратур, з метою забезпечення позову, просить накласти арешт на майно і кошти відповідача. Враховуючи те, що у відповідності до ст.117 КАС України умовою застосування заходів до забезпечення позову є очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а саме обґрунтування в поданому адміністративному позові не наведено, а відтак і відсутні підстави забезпечення позову, а тому керуючись ст.117 КАС України, суд вважає, що в задоволенні клопотання про забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно та кошти, що належать Чортківському будинкоуправлінні №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району вул. Ст. Бандери 54а, м. Чортків, Тернопільська область,  слід відмовити.

     Судові витрати згідно п.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

     Керуючись ст.ст. 69-71,94,117,158,161-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

       2.Стягнути з Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району вул. Ст.Бандери 54а, м.Чортків, Тернопільська область, ідентифікаційний код 25747970 на користь держави в особі Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вул. Танцорова 51, м.Тернопіль, ідентифікаційний код 26024601 - 900 грн. 88 коп. недоїмки по страхових внесках.

           3.  Постанову надіслати сторонам по справі та прокурору, який брав участь у справі.

      4. Виконавчий лист видати за заявою Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

    Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.      

    На постанову суду першої інстанції сторони мають право подати заяву про апеляційне  оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі "09" червня 2008 року до адміністративного суду апеляційної інстанції, а  апеляційну скаргу - протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

 

Суддя                                                                                                    

Дата ухвалення рішення02.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1775023
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16а/70-1297

Постанова від 02.06.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні