Постанова
від 19.06.2008 по справі 16а/72-1301
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16а/72-1301

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"19" червня 2008 р.Справа № 16а/72-1301

 

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

при секретарі судового засідання  

Розглянув справу

за позовом  Прокурор Чортківського району в інтересах держави вул. Горбачевського, 2,Чортків,Тернопільська область,48500    в особі Міністерство праці і соціальної політики України вул. Еспланадна, 10,Київ 1,01001   в особі Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування Українина випадок безробіття Київ 1,01001   в особі Виконавча дирекція Фонду загальнообов`язкового державного соціальногострахування на випадок безробіття в Чортківському районі вул. Шевченка, 21,Чортків,Тернопільська область,48500   в особі Чортківський районний центр зайнятості вул. Шевченка, 21,Чортків,Тернопільська область,48500      

до  Селянсько-фермерське господарство "Кривчик"  с. Васильків Чортківського району            

про  стягнення 59588 грн. 81 коп. недоїмки до Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, в т.ч. 1248 грн. 12 коп. недоїмка, 48 грн. 69 коп. пеня, 58292 грн. штраф.

За участю представників сторін:

позивача - Дереворіз В.Я. -провідний спеціаліст-юрисконсульт, довіреність №06/488 від 21.03.08 р.

прокуратури: Свачій М.І. - прокурор. посвідчення №58 дійсно до 09.09.2010 р.

відповідача: Дуфанець Є.М. -представник, доручення без номера від 30.01.08 р.

Суть справи:

     Ухвалою суду від 02 червня 2008 року судовий розгляд справи було відкладено на 19 червня 2008 року на 12 год 30 хв.

Як вбачається із позовних матеріалів, спірні правовідносини за своїм характером є адміністративно-правовими, у зв'язку з чим справа розглядається згідно положень Кодексу адміністративного судочинства України, що набрав чинності з 01.09.2005р.

В судове засідання з'явився представник позивача, який не відмовився від адміністративного позову.

В судове засідання з'явився представник прокуратури, заявлений позов підтримав в повному обсязі.

В судове засідання з'явився представник відповідача, який адміністративний позов не визнав.

В судовому засіданні перевірено повноваження представників сторін та прокуратури.

      Учасникам судового процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст.27, 49, 51, 130 Кодексу адміністративного судочинства України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу не здійснювалася за відсутності відповідних клопотань представників сторін та прокуратури.

      Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши представників позивача, відповідача та прокуратури, суд встановив наступне.

       05 березня 2008 року Чортківським районним центром зайнятості проведена перевірка Селянського фермерського господарства "Кривчик", с.Васильків Чортківського району Тернопільської області   на предмет правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 01 січня 2007 року по 31 грудня 2007 року, про що складено акт №20.

     За результатами перевірки, зокрема:

-          було встановлено, що на початок перевіряємого періоду заборгованість за платником складає 86 грн 40 коп, заборгованість з виплати заробітної плати відсутня;

-          на кінець періоду, який перевіряється сума заборгованості за платником складає 59588 грн 81 коп, у т.ч. недоїмка за платником зі сплати страхових внесків –1248 грн 12 коп; пеня –48 грн 69 коп; штраф –58292 грн;

-          зроблено висновок про те, що належить перерахувати до Фонду: недоїмку із сплати страхових внесків в сумі 1248 грн 12 коп,в т.ч. донарахованих внесків  в сумі 1049 грн 29 коп; пеню  в сумі 48 грн 69 коп; штраф за неповне перерахування страхових внесків в сумі 58292 грн.

    Акт перевірки №20 від 05.03.2008 року підписаний керівником селянського фермерського господарства «Кривчик»без заперечень та один примірник акту ним отриманий 05.03.2008 року.

    13 березня 2008 року Тернопільським обласним центром зайнятості на підставі акту перевірки №20 від 05.03.2008 року було прийнято рішення №61 про стягнення з селянського фермерського господарства «Кривчик»недоїмку в сумі 1248 грн 12 коп, в тому числі донарахованих страхових внесків  в сумі 1049 грн 29 коп; пеню в сумі 48 грн 69 коп; штраф  за неповне перерахування страхових внесків в сумі 58292 грн, які підлягають сплаті в доход Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

      У відповідності до абзацу 8 пункту 7.4. розділу 7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов”язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов”язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці № 339 від 18.12.2000 року з наступними змінами, роботодавець протягом десяти робочих днів, наступних за днем одержання рішення, зобов”язаний сплатити суми недоїмки, пені та штрафу або оскаржити рішення у встановленому порядку.Як вбачається із матеріалів справи, відповідач в добровільному порядку суми недоїмки, пені та штрафу не сплатив.  А відтак прокурор звернувся до суду з позовом  в інтересах держави в особі Міністерство праці і соціальної політики України в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в Чортківському районі в особі Чортківський районний центр зайнятості про стягнення заборгованості в судовому порядку.

     У відповідності до абзаців 1 та 4 пункту 7.5 розділу 7 зазначеної вище Інструкції, відповідно у разі коли роботодавець не згоден з розрахунком суми недоїмки, пені та штрафу, зазначених у рішенні, він має право протягом 10 днів, наступних за днем отримання рішення, звернутись до центру зайнятості, який його прийняв, із скаргою про перегляд цього рішення,  також рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу, роботодавець має право оскаржити у судовому порядку.

     Як вбачається із матеріалів справи, відповідач отримав рішення № 61 від 13.03.2008 року 21.03.2008 року ( копія повідомлення про вручення 21.03.2008 року відповідачу рекомендованого листа за №144980, відправленого 14.03.2008 року,знаходиться в матеріалах справи). Однак зазначене рішення не оскаржив у встановленому порядку.

      У відповідності до пункту 1 статті 1 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» № 1533-ІІІ від 2 березня 2000 року з наступними змінами загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття (далі-страхування на випадок безробіття) є система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

     Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг тощо та є цільовим централізованим страховим фондом (частини 1 та 2 статті 8 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»). Згідно частини 2 статті 34 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»обов'язком Фонду є, зокрема, здійснення контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків на випадок безробіття, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами з питань страхування на випадок безробіття.

     У відповідності до частини 1 статті 12 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції покладаються на органи державної служби зайнятості.  Згідно частини 2 цієї ж статті цього ж Закону функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладено, зокрема, на районні центри зайнятості. Однією із функцій, наданих виконавчій дирекції Фонду та її робочим органам є представлення інтересів Фонду в судових органах.

     Згідно частини 1 статті 4  та частини 3 статті 17 зазначеного вище Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»відповідно страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та на інших підставах, передбачених законодавством про працю та роботодавці і застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

    Розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття передбачений Законом України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” № 2213-ІІІ від 11 січня 2001 року з наступними змінами (пункт 2 статті 1 Закону).

    За несвоєчасну або неповну сплату страхових внесків наступає відповідальність передбачена частиною 1 статті 38 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме сплата страхувальниками суми донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

      Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк (а.4 ч.1 ст.38 Закону)

       У відповідності до а.3 ч.1 ст.38 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення –у трикратному розмірі зазначеної суми. Як вбачається із додатку 1 до акту перевірки №20 від 05.03.2008 року виявлено відхилення у Фонді оплати праці в сумі 58292 грн.

      У відповідності до ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

     Відповідач будь-яких доказів сплати недоїмку із сплати страхових внесків в сумі 1248 грн 12 коп,в т.ч. донарахованих внесків  в сумі 1049 грн 29 коп; пеню  в сумі 48 грн 69 коп; штраф за неповне перерахування страхових внесків в сумі 58292 грн.  на день розгляду справи ні суду, ні позивачу, ні прокуратурам Чортківського району та Тернопільської області не надав.

    Заперечення відповідача викладені в листі № 34 від 22.05.2008 року  (вх.№ 13360 від 22.05.2008 року по журналу реєстрації вхідної кореспонденції до господарського суду Тернопільської області) що стосуються того, що надані докази у справі є сумнівними та суперечливими, що підтверджується такими юридичними фактами, як: в акті №20 від 5 березня 2008 року перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття СФГ «Кравчик»вказано, що за попередній період порушень не виявлено і в той же час пред'явлено позов про стягнення недоїмки за попередній період в сумі 86 грн 40 коп; в цьому ж акті №20 від 05 березня 2008 року відсутній будь-який висновок перевіряючого органу і що саме виявлено перевіркою; Чортківський районний центр зайнятості не вказав причин чи підстав перевірки, не беруться судом до уваги, оскільки:

- як зазначено в акті перевірки №20 від 05.03.2008 року попередня перевірка (акт перевірки №8 від 14.02.2007 року) проводилась за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2006 року; в рядку №1 розділу ІІ копії розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов”язкового державного соціального страхування на випадок безробіття за 1 кв.2007 року, зазначена заборгованість відповідача на початок 2007 року в сумі 86 грн 40 коп; позивачем надано копії розрахункових відомостей про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов”язкового державного соціального страхування на випадок безробіття за 1 кв.2007 року, за 2 кв.2007 року,за 9 міс.2007 року, за 4 кв.2007 року, в яких відображається сума 86 грн 40 коп страхових внесків, строк сплати яких не настав; на момент проведення перевірки 05 березня 2008 року сума 86 грн 40 коп є недоїмкою, про що і зазначено у акті перевірки №20 від 05.03.2008 року;

- в акті перевірки №20 від 05.03.2008 року є висновок перевіряючого органу і що саме виявлено перевіркою та зазначено про проведення планової перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

   Також інші заперечення відповідача, які викладені в листі № 34 від 22.05.2008 року  (вх.№ 13360 від 22.05.2008 року по журналу реєстрації вхідної кореспонденції до господарського суду Тернопільської області), є безпідставними і не підтверджені матеріалами справи.

   Крім того, твердження представника відповідача, який брав участь в судовому процесі в судовому засіданні, про те, що рішення №61 від 13 березня 2008 року Тернопільського обласного центру зайнятості

не було оскаржено до Тернопільського обласного центру зайнятості та до господарського суду Тернопільської області по причині того, що відповідачем не було отримано зазначеного рішення, спростовується доданою до матеріалів справи належним чином засвідченою копією повідомлення про вручення 21.03.2008 року відповідачу рекомендованого листа за №144980, відправленого 14.03.2008 року.

    З врахуванням наявних матеріалів справи, пояснень представника позивача, заперечень представника відповідача, суд прийшов до висновку про правомірність звернення позивача до суду з позовом до відповідача  про стягнення 59588 грн. 81 коп. заборгованості до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття ,в т.ч. 1248 грн. 12 коп. недоїмки, 48 грн. 69 коп. пені, 58292 грн. штрафу, а тому заявлений позов слід задовольнити в повному обсязі.

     Судові витрати згідно п.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.  

     Керуючись ст.ст. 69-71,94,158,161-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Селянського фермерського господарства "Кривчик", с.Васильків Чортківського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 21155925 на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в Чортківському районі в особі Чортківський районний центр зайнятості вул.Шевченка ,21 м.Чортків Тернопільська область, ідентифікаційний код 21131396  

-1248 грн 12 коп недоїмки на р/р 37179301900554 УДК у Тернопільській області, МФО 838012;

- 48 грн 69 коп пені  на р/р 37175305900554 УДК у Тернопільській області МФО 838012

- 58292 грн штрафу на р/р 37175305900554 УДК у Тернопільській області МФО 838012

3.Постанову надіслати сторонам по справі та прокурору, який брав участь у справі.

  Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.      

  На постанову суду першої інстанції сторони мають право подати заяву про апеляційне  оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі 24 червня 2008 року до адміністративного суду апеляційної інстанції, а  апеляційну скаргу - протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

 

Суддя                                                                                                    

Дата ухвалення рішення19.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1775024
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16а/72-1301

Постанова від 19.06.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні