Рішення
від 10.06.2008 по справі 13/149-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/149-08

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"10" червня 2008 р.                                                            Справа № 13/149-08

За позовом Закритого акціонерного товариства „Києво –Святошинська Сільгосптехніка”, м. Вишневе

до Вишневої міської ради Києво –Святошинського району, м. Вишневе   

про визнання недійсним та скасування рішення

                                                                                               Суддя          С.Ю. Наріжний

Представники:                                                               

від позивача Галка І.В. - довіреність б/н від 28.02.2008р.;

від відповідача Мігович Г.Г. - довіреність №163 від 19.02.2008р.;

                                         

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява закритого акціонерного товариства «Києво-Святошинська Сільгосптехніка»(далі - позивач) до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (далі –відповідач) про визнання недійсним та скасування рішення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області прийнятого на XV сесії V скликання 29 травня 2007 року.

В позовній заяві Позивачем зазначено, що рішення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, яке прийнято на XV сесії V скликання 29.05.2007 року про вилучення (викуп) земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності  (для суспільних потреб) для комплексної забудови та благоустрою території кварталів обмежених вулицями: Святошинська, Жовтнева, Остапа Вишні, Лесі Українки, порушує права Позивача на користування земельною ділянкою, а відтак є незаконним та необґрунтованим. Крім того, Позивач зазначає те, що земельна ділянка, яка виступає предметом договору найму (оренди) земельної ділянки від 28.07.2005 року раніше перебувала в постійному користуванні Позивача на підставі Державного акту на право постійного користування землею серія І-КВ № 000374 виданого 14 грудня 1999 року, який з свою чергу було видано на підставі рішення  XIV сесії XXIII скликання Вишневої міської ради народних депутатів від 26 червня 1999 року, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування  землею за № 321.            Посилаючись на викладене в позовній заяві позивач додатково зазначив те, що відповідно до умов Договору (найму) оренди земельної ділянки від 28.07.2005 року,  земельна ділянка  надана в оренду  терміном на 10 років, тобто, Договір закінчує свою дію  28.07.2015 року, а відтак прийнявши рішення про вилучення орендованої земельної ділянки Вишнева міська рада протиправно позбавляє його прав на користування орендованою земельною ділянкою.

В судовому засіданні 26.05.2008 р. відповідачем подано відзив на позовну заяву, у якому зазначається, що земельна ділянка, яка виступає предметом Договору (найму) оренди земельної ділянки від 28.07.2005 року не перебуває у власності Позивача, а тому не підлягає викупу.

   Крім того, відповідач зазначає те, що згідно додатків 1,2, оскаржуваного рішення, Позивача не включено до переліку суб'єктів, чиї земельні ділянки підлягають викупу, а тому дане рішення жодним чином не стосується Позивача і орендованої ним земельної ділянки, а відтак не порушує охоронювані законом права та інтереси Позивача.

    За даних обставин, відповідач зазначає про відсутність предмета спору і необхідності розгляду спору по суті та винесення рішення, у зв'язку з чим просить суд припинити провадження по даній справі.

В судовому засіданн 29.05.2008 р. позивачем подано клопотання про зміну позовних вимог, відповідно до яких, Позивач просить визнати недійсним та скасувати рішення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, яке прийнято на XV сесії V скликання 29.05.2007 р., щодо земельної ділянки на якій розміщені об'єкти нерухомого та іншого майна Позивача та знаходиться за адресою: м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 62.   

Судом встановлено, що заява відповідає вимогам ст. 22 ГПК України, а отже  подальший розгляд справи здійснюється щодо вимог позивача зазначених в заяві про зменшення позовних вимог.

10.06.2008 р. до суду надійшла заява ТОВ «Агросільгосптехніка»про залучення до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача. Заява залишена судом без розгляду оскільки згідно заяви, що міститься в матеріалах справи та підписана директором В.М.Тищенко ТОВ «Агросільгосптехніка», останній просить залишити заяву про участь у справі в якості третьої особи без розгляду.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали, вважають їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Розглянувши матеріали справи, додані до позовної заяви та у процесі розгляду справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши представлені докази в їх сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

          28.07.2005 року між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та Акціонерним товариством закритого типу «Сільгосптехніка»було укладено договір найму (оренди) земельної ділянки (далі - договір).

 Відповідно до даного договору Вишнева міська рада Києво –Святошинського району Київської області надала в оренду земельну ділянку, що перебуває у державній власності, загальною площею 1,6958 га. забудованих земель, з них: під виробничий комплекс –1,2108 га; під будівництво багатоповерхового житлового будинку –0,4850 га.

Згідно пункту 1.2. договору вищевказана земельна ділянка була надана в оренду позивачу згідно з рішенням XXXVIII сесії IV скликання  від 19 травня 2005 року Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області в зв'язку з її фактичним використанням.

 Судом встановлено, що згідно пункту 1.3. Договору орендована земельна ділянка знаходиться в адміністративних межах Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, в межах населенного пункту місто Вишневе, по вул. Лесі Українки, 62 (шістдесят два).

        Також, в судовому засіданні встановлено, що згідно пункту 3.1. договору останній укладено на 10 років з дати набрання його чинності.

            Відповідно до частини 1 статті 18 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

      Судом встановлено, що договір найму (оренди) земельної ділянки від 28.07.2005 року зареєстровано Києво-Святошинським районним відділом земельних ресурсів 04.08.2005 року під № 273. Відтак, строк оренди земельної ділянки, яка виступає предметом даного договору починається з 04.08.2005 року і закінчується 04.08.2015 року.

      Крім того, відповідно до витягу № 18440626 від 09.04.2008 року на орендованій, згідно договору найму (оренди) земельної ділянки від 28.07.2005 р., знаходиться об'єкти нерухомості, які на належать позивачу на праві приватної власності.

Як вбачається з матеріалів справи 07.02.2008 року відбулися загальні збори акціонерів Акціонерного товариства закритого типу «Сільгосптехніка»на яких було прийнято рішення про зміну найменування Акціонерного товариства закритого типу «Сільгосптехніка» на закрите акціонерне товариство «Києво-Святошинська Сільгосптехніка». Відтак, до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, були внесені відповідні зміни, які стосувалися найменування  товариства, свідченням чого є Виписка з ЄДРПОУ.

29.05.2007 року Вишнева міська рада Києво-Святошинського району Київської області на XV сесії V скликання  було прийнято рішення про вилучення (викуп) земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності  (для суспільних потреб) для комплексної забудови та благоустрою території кварталів обмежених вулицями: Святошинська, Жовтнева, Остапа Вишні, Лесі Українки, зазанчене рішення порушує права ЗАТ «Києво-Святошинська Сільгосптехніка»на користування земельною ділянкою.

             Відповідно до частини 1 та 2 статті 149 Земельного кодексу України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

              Статтею 92 Земельного кодексу України визначено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

             Відповідно до статті 146 Земельного кодексу України органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визначених Земельним кодексом України, мають право викупу земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для таких суспільних потреб:

а) під будівлі і споруди органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

б) під будівлі, споруди та інші виробничі об'єкти державної та комунальної власності;

в) під об'єкти природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) оборони та національної безпеки;

ґ) під будівництво та обслуговування лінійних об'єктів та об'єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, газопроводів, водопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, нафто- та газових терміналів, електростанцій тощо);

д) під розміщення дипломатичних та прирівняних до них представництв іноземних держав та міжнародних організацій;

е) під міські парки, майданчики відпочинку та інші об'єкти загального користування, необхідні для обслуговування населення.

Власник земельної ділянки не пізніше, ніж за один рік до майбутнього викупу має бути письмово попереджений органом, який приймає рішення про її викуп. Викуп земельної ділянки здійснюється за згодою її власника.

        За таких обставин суд приходить до висновку про те, що оскільки земельна ділянка, яка виступає предметом договору найму (оренди) земельної ділянки від 28.07.2005 р. не знаходиться ні у постійному користуванні позивача ні у його власності, то відповідно Відповідач не має права проводити ні вилучення ні викупу даної земельної ділянки. Крім того, статтею 146 Земельного кодексу України передбачено вичерпний перелік підстав для викупу земельних ділянок, а також необхідність отримання згоди власника земельної ділянки на її викуп.

              Відповідно до положення частини 1 статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

     Згідно статті 31 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідачем не надано суду будь-яких доказів які б свідчили про існування підстав для припинення договору найму (оренди) земельної ділянки від 28.07.2005 р. укладеного між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та Акціонерним товариством закритого типу «Сільгосптехніка».

Отже приймаючи оспорювань рішення відповідач порушив права позивача як орендаря спірної земельної ділянки оскільки позбавляє його прав на користування орендованою земельною ділянкою беру чи до уваги те, що відповідно до умов Договору (найму) оренди земельної ділянки від 28.07.2005 року,  земельна ділянка  надана в оренду  терміном на 10 років, тобто, Договір закінчує свою дію  28.07.2015 року,

Окрім того, судом бере до уваги, що на земельній ділянці, яка знаходить в оренді позивача згідно Договору (найму) оренди земельної ділянки від 28.07.2005 року та знаходиться за адресою Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 62, знаходиться нерухоме майно, яке належить позивачу на праві приватної власності, а тому відповідач, приймаючи рішення про вилучення орендованої позивачем земельної ділянки фактично створює перешкоди у реалізації його права власності на належне йому майно.   

Посилання відповідача на той факт, що згідно додатків 1,2, оскаржуваного рішення, Позивача не включено до переліку суб'єктів, чиї земельні ділянки підлягають викупу, а тому дане рішення жодним чином не стосується Позивача і орендованої ним земельної ділянки, а відтак не порушує охоронювані законом права та інтереси Позивача не приймається судом до уваги оскільки надані на вимогу суду в судове засідання оригінали  додатків № 1 та №2  до оскаржуваного рішення не співпадають з засвідченими копіями, що місяться в матеріалах справи. Крім того, в матеріалах справи міститься лист виконавчого комітету Вишневої міської ради №1/06-961 від 13.07.2007 р. адресований директору ТОВ «Агросільгосптехніка»з якого вбачається, що відповідач відносить земельну ділянку позивача орендовану згідно договору до тієї, що підпадає під дію оскаржуваного рішення.

До того ж з огляду на зміст оспорюваного рішення вбачається, що для забезпечення суспільних потреб підлягають вилученню  земельні ділянки розташовані на території кварталів обмежених вулицями: Святошинська, Жовтнева, Остапа Вишні, Лесі Українки. Тобто рішенням визначено територіальне розташування зазначених ділянок. В той же час встановлено судом і не заперечується відповідачем земельна ділянка орендована позивачем знаходиться в межах населенного пункту місто Вишневе, по вул. Лесі Українки, 62 (шістдесят два), тобто територіально в межах кватралів вказаних в оспорюваному рішенні.

Згідно ч. 2 п. 14 Рекомендації Президії ВГСУ «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам»від 27.06.2007 р. N 04-5/120 за змістом і направленістю згаданого Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів" його прийняття не виключає (до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів) розгляду місцевими і апеляційними господарськими судами у встановленому законом порядку справ у спорах про визнання недійсними актів державних та інших органів, підприємств та організацій, які не відповідають законодавству і порушують права та охоронювані законом інтереси підприємств та організацій.

Господарському суду підвідомчі спори про визнання недійсними лише таких актів державних та інших органів, підприємств та організацій, які не відповідають законодавству, порушують права та охоронювані законом інтереси підприємств та організацій і тягнуть для позивачів певні правові наслідки.

Відповідно до ч.2 ст.12 ГПК України, підвідомчий господарським судам спір може бути передано сторонами на вирішення третейського суду (арбітражу), крім спорів про визнання недійсними актів.

Отже враховуючи вищенаведене спори про визнання недійсними актів підвідомчі господарським судам.

Проаналізувавши зміст та юридичну сутність спірних правовідносин, суд дійшов висновку про те, що у правовідносинах в межах даної справи відсутні відносини влади і підпорядкування, що є обов'язковим для адміністративних правовідносин, а кожна сторона виступає як рівна одна до одної, а між сторонами існує спір про право (оспорювання акту яке спрямоване на порушення права оренди), а тому суд вважає, що дана справа підвідомча господарському суду відповідно до ч.2 ст.12 ГПК України і підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Стаття 1 ГПК України надає право усім суб'єктам господарювання звертатись до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів. З огляду на це суд вважає, що позовну заяву позивачем подано з дотриманням вимог статті 1 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Витрати за розгляд справи відповідно до ст. 49 ГПК України та витрати за інформаційно –технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст.44 ГПК України покладаються  на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

вирішив:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати недійсним рішення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, яке прийнято на XV сесії V скликання 29.05.2007 р., в частині, що стосується земельної ділянки, яка знаходиться за адресою –Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 62 і на якій розміщено об'єкти нерухомого та іншого майна Закритого акціонерного товариства «Києво-Святошинська Сільгосптехніка»(код ЄДРПОУ 03744267; 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 62).  

3.          Стягнути з Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (код ЄДРПОУ 04054628; 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Святошинська, 29) на користь Закритого акціонерного товариства «Києво-Святошинська Сільгосптехніка» (код ЄДРПОУ 03744267; 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 62) 85 (вісімдесят п'ять) грн. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) гривень витрат на інформаціно-технічне забезпечення судового процесу

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

 Суддя                                                                                                             Наріжний С.Ю.  

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1775380
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/149-08

Ухвала від 11.12.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

Постанова від 07.08.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 30.07.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 16.04.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 29.05.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 12.05.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Рішення від 27.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Ухвала від 07.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні