Постанова
від 10.10.2006 по справі 1/707-7/223
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

1/707-7/223

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


                                                                                                                                                                                                                  ПОСТАНОВА                                                                                                                                                                                                                             10.10.06                                                                                           Справа  № 1/707-7/223

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії суддів: Онишкевича В.В. /головуючий/, Скрутовського П.Д., Слуки М.Г.

  Розглянувши апеляційну скаргу  Фермерського господарства “Леоніда Олійника”

на рішення господарського суду  Львівської області від 14.04-19.04.2006р.

у справі №1/707-7/223

За позовом  ТзОВ “Агроцукор”, с.Павлів, Львівської області

До Селянського фермерського господарства “Стремільче”, с.Стремільче, Львівської області

Про визнання права на урожай, який знаходиться у полях на території Стремільченської сільської ради на загальну суму 295115-80 грн.

та за зустрічним позовом Фермерського господарства “Леоніда Олійника”, с.Стремільче, Львівської області,  до ТзОВ “Агроцукор”, с.Павлів, Львівської області, та Селянського фермерського господарства “Стремільче”, с.Стремільче, Львівської області,  про визнання права на урожай, вирощений на орендованих землях на території Стремільченської сільської ради в 2005 році

        За участю представників:

від позивача  Василишин В.Р. –предст.

від відповідача  не з”явився

від позивача за зустрічним позовом  Олійник Л.С. –фермер, Коваль М.С. –предст.

 

           Рішенням господарського суду Львівської області від 14.04-19.04.2006р. у справі №1/707-7/223 за позовом ТзОВ “Агроцукор”, с.Павлів, Львівської області, до Селянського фермерського господарства “Стремільче”, с.Стремільче, Львівської області, про визнання права на урожай, який знаходиться у полях на території Стремільченської сільської ради на загальну суму 295115 грн. 80 коп. та за зустрічним позовом Фермерського господарства “Леоніда Олійника”, с.Стремільче, Львівської області,  до ТзОВ “Агроцукор”, с.Павлів, Львівської області, та Селянського фермерського господарства “Стремільче”, с.Стремільче, Львівської області,  про визнання права на урожай, вирощений на орендованих землях на території Стремільченської сільської ради в 2005 році та визнання недійсним договору від 31.05.2005р., вимоги позивача по первісному позові були задоволені в повному розмірі.

          Одночасно, суд першої інстанції визнав нікчемним трьохсторонній договір від 31.05.2005р.. укладений між ТзОВ “Агроцукор”, СФГ “Стремільче” та ФГ “Леоніда Олійника” про виділення часток у праві на урожай 2005р., припинивши провадження у справі про визнання цього договору недійсним.

         В частині зустрічних позовних вимог ФГ “Леоніда Олійника” про визнання за ним права на урожай, вирощений на орендованих землях на території Стремільченської сільської ради в 2005 році, в позові було відмовлено.

        Позивач за зустрічним позовом –ФГ “Леоніда Олійника” оскаржив дане судове рішення в апеляційну інстанцію, як таке, що суперечить чинному законодавству України і матеріалам справи, просить його скасувати з підстав, викладених в апеляційній скарзі, та прийняти нове рішення про задоволення його зустрічних позовних вимог та відмовити в задоволенні первісного позову, поданого товариством з обмеженою відповідальністю “Агроцукор”.

        В процесі розгляду апеляційної скарги, судом було встановлено наступне:

         08.09.2003р. між ТзОВ “Агроцукор” в особі директора Голодриги А.В. та СФГ “Стремільче” в особі голови фермерського господарства Олійника Л.С., був укладений договір суборенди земельних ділянок (паїв), які знаходяться в оренді в СФГ “Стремільче”.

         Відповідно до п.2.1 договору суборенди, земельні частки передаються в суборенду для сільськогосподарських потреб. Термін дії договору, згідно п.4.1. складає 18 місяців і триває до 26.02.2005р.

         Згідно п.п.5 п.7.1 даного договору, суборендар зобов”язувався після закінчення цього терміну, протягом 10-ти календарних днів повернути Орендареві земельні частки в стані, придатному для використання за цільовим призначенням.

         Внесення змін і доповнень до даного договору, відповідно до п.п.2 п.8.1, здійснюється лише за взаємною згодою сторін в письмовій формі.

         Із згаданого вище випливає, що після закінчення терміну дії договору суборенди, який настав 26.02.2005р., Суборендар повинен був в 10-ти денний термін, тобто до 08.03.2005р. передати Орендареві згадані вище земельні частки в стані, придатному для їх використання в сільському господарстві за цільовим призначенням, що Суборендарем не було зроблено і він в односторонньому порядку продовжував користуватися згаданими вище земельними частками.

         Одночасно, цими ж земельними частками, після закінчення терміну дії договору суборенди, користувалося ФГ “Леоніда Олійника” на підставі заяв-дозволів пайовиків цих часток (див.том 4 арк.спр.27-58).

         Оскільки сторони здійснювали спільно обробіток, як даних земельних часток на території Стремільченської сільської ради, так і на території Станинської, Павлівської та Дмитрівської сільських рад, загальною площею –1016 га, 31.05.2005р. був укладений трьохсторонній договір між ТзОВ “Агроцукор”, СФГ “Стремільче” та ФГ “Леоніда Олійника”, відповідно до якого сторони погодили порядок виділення для кожної із сторін по договору права на збір і використання урожаю 2005 року на згаданих вище землях.

        Умовами цього договору передбачено, що стороні-3 по договору, тобто позивачу у даній справі, надане право на урожай, вирощений на орендованих землях на території  Станинської, Павлівської та Дмитрівської сільських рад.

        Що стосується урожаю, вирощеного на орендованих землях на території Стремільченської сільської ради, то право на цей урожай, згідно п.п.3 п.1 даного договору, належить ФГ “Леоніда Олійника”. Слід зауважити, що власником СФГ “Стремільче” та ФГ “Леоніда Олійника”, являлася одна і та ж особа.

          Не зважаючи на умови договору від 31.05.2005р., відповідач за зустрічним позовом –ТзОВ “Агроцукор”, всупереч волі позивача –ФГ “Леоніда Олійника”, забрав весь урожай, вирощений як на території Станинської, Павлівської та Дмитрівської сільських рад, так і  на території Стремільченської сільської ради, який, згідно умов згаданого вище договору, повинен належати ФГ “Леоніда Олійника”.

           Обґрунтовуючи свої дії, ТзОВ “Агроцукор” посилається на те, що підготовка грунту під озимину, її посів та підживлення, були здійснені лише ним за власні кошти, в той час як ФГ “Леоніда Олійника”, на думку позивача за первісним позовом, жодної участі в цьому процесі не брало.

          В свою чергу, ФГ “Леоніда Олійника” заперечує проти доводів, викладених в позовній заяві ТзОВ “Агроцукор” та представило суду ряд документів, які засвідчують ведення певних робіт на орендованих площах.

         Оскільки, із поданих сторонами письмових доказів неможливо визначити конкретно вклад кожного в обробіток спірної ділянки і вирощений урожай, суд прийшов до висновку про взяття за основу умови виділення для кожної із сторін права на збір і використання урожаю 2005 року, зазначені в трьохсторонньому договорі від 31.05.2005р. (див. том 1 арк.спр.92, том 2 арк.спр.20).

          Посилання позивача за первісним позовом на те, що директор ТзОВ “Агроцукор” Мудрик В.І. не мав повноважень на укладення цього договору, спростовується як Статутом товариства, так і контрактом, укладеним з директором ТзОВ “Агроцукор” п.Мудриком В.І., поданим представником позивача в апеляційну інстанцію.

           Так, відповідно до п.3.7 контракту, керівник має право укладати господарські та інші угоди без згоди учасників товариства на суму не більше 50 тис.грн. (див. том 4 арк.спр.17).

           Аналізуючи зміст трьохстороннього договору від 31.05.2005р., суд прийшов до висновку, що даний договір, за виключенням п.п.2, п.1, не містить в собі його оціночну вартість. Що стосується п.п.2,п.1 договору, то зазначена в ньому сума становить –29500 грн. і не перевищує 50 тис.грн., а отже, керівник товариства мав правові підстави на його укладення, тому визнання даного договору судом першої інстанції нікчемним, є помилковим і суперечить зібраним у справі доказам.

           Що стосується договору купівлі-продажу від 03.06.2005р., на підставі якого ФГ “Леоніда Олійника” здійснило продаж корпоративних прав на СФГ “Стремільче”, суд зазначає, що згідно акту приймання-передачі до цього договору (див.том 1 арк.спр.142-143), в даному акті міститься повний перелік прав, переданих покупцю на підставі згаданого вище договору купівлі-продажу, в якому відсутнє будь-яке посилання на те, що Продавець –ФГ “Леоніда Олійника” передав Покупцю право на урожай, вирощений на території Стремільченської сільської ради, який є предметом даного спору, а отже, висновок суду першої інстанції про те, що Продавець умисно приховав від нового власника СФГ “Стремільче” спір щодо урожаю,  вирощеного на території Стремільченської сільської ради, не ґрунтується на належних письмових доказах.

           Суд вважає необґрунтованими посилання ТзОВ “Агроцукор” на п.п.1 п.8.1 договору суборенди від 08.09.2003р., як на правову підставу для збирання урожаю на спірних площах, оскільки:

-          умовами п.7.1 договору передбачено обов”язок суборендаря повернути орендарю земельні частки, що ним орендуються в 10-ти денний термін з моменту закінчення договору, тобто до 08.03.2005р. Виходячи із положень п.8.1 договору, будь-які зміни, доповнення, в т.ч. продовження терміну дії договору є можливим лише за письмовою згодою обох сторін. Польові роботи по збиранню врожаю на орендованих площах закінчились в жовтні 2004р., тому здійснення обробітку та посів зимових культур позивач повинен був проводити лише зі згоди Орендаря, а не використовувати орендовані площі на власний ризик.

          Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст.91, 101-105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд,-

П О С Т А Н О В И В :          

          1.Апеляційну скаргу Фермерського господарства “Леоніда Олійника”, с.Стремільче, Львівської області, - задоволити.

          2.Рішення господарського суду Львівської області від 14.04-19.04.2006р. по справі №1/707-7/223 скасувати і прийняти нове рішення.

          3.В задоволенні первісного позову ТзОВ “Агроцукор”, с.Павлів, Львівської області,  - відмовити.

          4.Вимоги позивача за зустрічним позовом задоволити. Визнати за Фермерським господарством “Леоніда Олійника”, с.Стремільче, Львівської області, право на урожай, вирощений на орендованих землях на території Стремільченської сільської ради в 2005 році, згідно п.п.2, п.1 трьохстороннього договору від 31.05.2005р.        

         5.Стягнути з ТзОВ “Агроцукор” (с.Павлів, Радехівського району,Львівської області, р/р 26002060062001 в ТВБВ ЛРУ АТ “Індекс-банк” м.Радехів, МФО 325279, код ЗКПО 32656207) на користь Фермерського господарства “Леоніда Олійника”, (с.Стремільче, Радехівського району, Львівської області, р/р 26007060067001 в ТВБВ №15 ЗРУ АТ “Індекс-банк” м.Радехів, МФО 325279, код ЄДРПОУ 32704082) 85 грн. державного мита по зустрічній позовній заяві, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та 42 грн. 50 коп. державного мита по апеляційній скарзі.

         6.Доручити господарському суду Львівської області видати відповідний наказ.

            Матеріали справи №1/707-7/223 повернути в господарський суд Львівської області.

               Головуючий  суддя                                                  В.В. Онишкевич

                                       суддя                                                          М.Г. Слука

                                       суддя                                                          П.Д. Скрутовський

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.10.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу177561
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/707-7/223

Постанова від 10.10.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Онишкевич В.В.

Ухвала від 26.09.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Онишкевич В.В.

Ухвала від 30.08.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Онишкевич В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні