Постанова
від 09.06.2008 по справі 16/2645-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/2645-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"09" червня 2008 р.                                                            Справа №16/2645-А

За позовом Прокурора Полонського району в інтересах держави, в особі Державної податкової інспекції  в Полонському районі, м. Полонне  

до Фермерського господарства „Промінь-ОНС-2005”, с.Роговичі Полонського району    

про стягнення  558,00 грн.

Суддя     Магера В.В.                                                       Cекретар судового засідання Світко С. В.

                                           

Представники :

Від позивача  -  Герасимчук О.О.–за довіреністю № 2/10/10 від 09.01.2008 р.

Від відповідача –не з'явився

Від прокуратури –не з'явився  

        В судовому засіданні згідно ст. 160 КАС України оголошено вступну та резолютивну частини постанови по справі.       

        Ухвалою суду від 08.05.08р. відкрито провадження у  адміністративній справі та призначено судовий розгляд на 09.06.08р. про що сторони повідомлені належним чином. Ухвала суду від 08.05.2008 р. сторонам надіслана рекомендованою кореспонденцією.

Суть спору: Прокурор в інтересах позивача звернувся з позовом до суду в якому просить стягнути з відповідача 558,00 грн.  не перерахованих на спеціальний рахунок коштів податку на додану вартість згідно Закону України “Про податок на додану вартість”.  

Повноважний представник позивача в судове засідання з'явився, позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні, посилаючись на те, що вони підтверджені поданими доказами.

Відповідач повноважного представника в судове засідання не направив, вимог суду викладених в ухвалі суду від 08.05.08 р. не виконав, про причини неявки суд не повідомив. Повістка з додатками повернулася на адресу суду з відміткою „ за зазначеною адресою не зареєстровано”.

Розглядом матеріалів справи   встановлено наступне:

Фермерське господарство „Промінь-ОНС-2005”, с.Роговичі Полонського району є юридичною особою, що підтверджується Довідкою з ЄДРПОУ № 671.

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача  за період 2006 р. склалась заборгованість по податку на додану вартість в розмірі 558,00 грн., що підтверджується податковою декларацією з податку на додану вартість № 1 від 20.10.06р. яка складена відповідачем, Довідкою щодо цільового використання сум податку на додану вартість сільськогосподарськими товаровиробниками, які скористалися режимами, визначеними пунктами 11.21 та 11.29 ст. 11 Закону України „Про податок на додану вартість”.

Відповідачем заборгованість у добровільному порядку не сплачена.  

Оскільки дане зобов'язання самостійно обраховане, але не сплачене відповідачем до бюджету у повному обсязі, прокурором в інтересах позивача, поданий позов до суду  про стягнення заборгованості у розмірі 558,00 грн.

Досліджуючи  надані докази, наведені  міркування  та  заперечення, оцінюючи  їх  в  сукупності, судом  враховується  наступне:

Згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція  судів  поширюється  на  всі  правовідносини,  що виникають  у  державі.

При  цьому  згідно п.11  ст.11 Закону  України “Про  державну  податкову  службу  в  Україні” ,  органи державної податкової служби  в  установленому  законом порядку мають право  застосовувати  до  платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами  України.

Згідно положень Закону України “Про  порядок  погашення  зобов'язань платників  податків  перед бюджетами та  державними  цільовими  фондами“ відповідач є платником податків, зборів (обов'язкових платежів), на якого згідно із законом покладено обов'язок утримувати податки.

П. 11.29. ст. 11 Закону України „Про податок на додану вартість” до  01.01.2009 р. зупинено дію п.7.7 ст.7,  пунктів 10.1 і 10.2 ст.10 цього Закону в частині сплати до бюджету  податку  на  додану  вартість  щодо  операцій  з поставки товарів (робіт,  послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини,  за  винятком  операцій  з поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою,  що здійснюються  сільськогосподарськими  товаровиробниками  незалежно від організаційно-правової форми та форми власності,  в яких сума, одержана від  поставки  сільськогосподарської  продукції  власного виробництва  та  продуктів  її  переробки  за  попередній  звітний (податковий) рік,  становить не менше 50 відсотків загальної  суми валового  доходу  підприємства.

           Для новостворених   сільськогосподарських    товаровиробників різних  форм власності питома вага сільськогосподарської продукції в загальній сумі валового доходу  підприємства  в  поточному  році визначається за даними звітного періоду.

           Зазначені кошти  залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників і використовуються ними  на придбання  матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.

           У  разі  нецільового  використання   акумульованих   коштів   вони стягуються до Державного бюджету України в безспірному порядку.

           Порядок акумуляції та   використання   зазначених   коштів визначається Кабінетом Міністрів України.

           Постановою КМУ від 26.02.1999р. № 271 „Про порядок акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками –платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів, робіт, послуг власного виробництва, включаючи продукцію, виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини” передбачено порядок акумуляції та використання зазначених коштів ( далі Порядок).

            Відповідно до п. 4 Порядку   на  підставі  даних  бухгалтерського та податкового обліку сільськогосподарський товаровиробник складає декларацію з  податку на  додану  вартість  з  реалізованої  продукції,  товарів (робіт, послуг)   власного   виробництва,   включаючи   продукцію    (крім підакцизних  товарів),  виготовлену  на  давальницьких  умовах  із власної сільськогосподарської сировини,  крім операцій  з  продажу переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою, і в терміни, передбачені законодавством для звітності,  подають її  до  органів

державної  податкової служби. Одночасно з декларацією з податку на додану вартість за відповідний звітний період сільськогосподарські товаровиробники подають до органу державної податкової  служби  за місцем  реєстрації довідку про цільове використання сум податку на додану вартість за попередній звітний період,  форма та зміст якої визначається Державною податковою адміністрацією за погодженням із Міністерством  аграрної  політики.

            Залишок податкових  зобов'язань  відповідно  до  декларації з податку на  додану  вартість  з  реалізованої  продукції,  товарів (робіт,  послуг)  власного виробництва,  включаючи продукцію (крім підакцизних  товарів),  виготовлену  на  давальницьких  умовах  із власної  сільськогосподарської  сировини,  тобто різниця між сумою податку  на  додану  вартість,  одержаною   сільськогосподарськими товаровиробниками   від  покупців,  та  сумою  податку  на  додану вартість,   сплаченою   ними    постачальникам,    перераховується сільськогосподарськими  товаровиробниками  з  поточного рахунка на окремий рахунок у  терміни,  передбачені  для  перерахування  суми податку  на додану вартість до бюджету. Не перераховані на окремий рахунок  зазначені кошти вважаються такими, що використовуються не за  цільовим  призначенням,  і  підлягають стягненню до державного бюджету у безспірному порядку.

             Зазначений окремий        рахунок       сільськогосподарський товаровиробник повинен відкрити протягом одного звітного періоду.

             Залишок податкового   кредиту    відповідно    до    згаданої декларації,  тобто  від'ємна  різниця  між сумою податку на додану вартість,  одержаною сільськогосподарськими товаровиробниками  від покупців,  та  сумою  податку  на додану вартість,  сплаченою ними постачальникам,        зараховується         сільськогосподарським товаровиробникам  на  зменшення  податкових  зобов'язань наступних звітних періодів.

             Відповідно до п. 1.39. Закону України „Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” списання примусове - списання коштів,  що  здійснюється стягувачем  без  згоди  платника  на підставі встановлених законом виконавчих документів у випадках, передбачених законом.

   При  цьому  згідно п.2.3.1. ст. 2  Закону  України  “Про  порядок  погашення  зобов'язань платників  податків перед бюджетами та державними цільовими фондами“ органами, уповноваженими   здійснювати   заходи   з погашення податкового боргу, є виключно податкові органи.

  Враховуючи вищезазначене, позовні вимоги щодо стягнення 558,00 грн., підтверджені належними доказами та матеріалами справи, відповідають вимогам чинного законодавства та підлягають задоволенню.

   Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104,105, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, СУД -

ПОСТАНОВИВ:

            Позов Прокурора Полонського району в інтересах держави, в особі Державної податкової інспекції  в Полонському районі, м. Полонне  до Фермерського господарства „Промінь-ОНС-2005”, с.Роговичі Полонського району   про стягнення  558,00 грн. задовольнити.

   Стягнути з Фермерського господарства „Промінь-ОНС-2005”, с. Роговичі Полонського району    (код  ЄДРПОУ 33482902, р/р 35230001003626 УДКУ Хмельницької області, м. Полонне, МФО 815013) на користь Державної податкової інспекції в Полонському районі, м. Полонне (вул. Л.Українки, 114 а, р/р 3521800500043 ВДК у Хмельницькій області, МФО 815013, код ЄДРПОУ 3390761) 558,00 ( п'ятсот п'ятдесят вісім гривень 00 коп.) грн. податку на додану вартість.

                        

                       

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

              

Повний текст постанови складений та підписаний 11.06.2008р.

Суддя                                                                      В.В. Магера

Віддрук.  прим. :

 - до справи,

 - позивачу,

 - відповідачу.

Дата ухвалення рішення09.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1776359
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/2645-а

Постанова від 09.06.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні