Постанова
від 17.06.2008 по справі 6/3387-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/3387-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"17" червня 2008 р.                                                            Справа №6/3387-А

за позовом  Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому    

до Приватного підприємства "НГБ" м. Хмельницький

про припинення юридичної особи

Суддя  Танасюк О.Є.                    Секретар судового засідання Сарбей О.Ф.

Представники:

Від позивача: Біляк Н.П. –представник за довіреністю № 11592/9/10 від 10.04.2008р.;

Від відповідача: не з'явився;

        Суть спору: Позивач звернувся до суду  з вимогою про припинення юридичної особи відповідача – приватного підприємства "НГБ" м. Хмельницький, посилаючись на норми п.2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” у зв'язку із неподанням останнім на протязі року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності згідно чинного законодавства.

Вказує на те, що в силу ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. та ст.33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” юридична особа припиняється, зокрема, за судовим рішенням, прийнятим у випадках, передбачених Законом. Посилається на те, що ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” встановлює обов'язок платників податків подавати до податкових органів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи та відомості, пов'язані з обчисленням та сплатою податків (зборів).

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, письмових заперечень щодо позовних вимог суду не надав. Відповідачу було направлено повістку з відміткою про дату, час і місце судового розгляду справи.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

Приватне підприємство "НГБ", м. Хмельницький, зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради 25.07.2006р.

Проведеною позивачем перевіркою встановлено, що відповідач не подає передбачену податковим законодавством фінансову звітність в податковий орган з 01.04.2007р., тобто більше 1 року, що підтверджується актом від 23.04.2008р. № 3814/15-1/34474292 .  

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом враховується наступне.

В силу ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. та ст.33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно  п.1 та п.2 (частина 4)  ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних  осіб та фізичних осіб –підприємців” державна   реєстрація припинення   підприємницької діяльності юридичної особи проводиться  крім іншого  у  разі  постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. При цьому підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом враховується, що відповідно до ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, платники податків і зборів (обов'язкових  платежів) зобов'язані  подавати  до  державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Виходячи зі змісту ст.124 Конституції України 1996 року, згідно якої юрисдикція судів  поширюється  на  всі  правовідносини,   що виникають  у  державі та передбаченої ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підстави для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи у випадку неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, суд вважає обґрунтованим звернення позивача до суду з вимогою припинити юридичну особу відповідача.

За таких обставин, враховуючи наявність документально підтвердженої підстави для припиненням юридичної особи, позовні вимоги позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають  чинному  законодавству і  підлягають задоволенню.

Згідно ст. 105 Цивільного Кодексу України  від 16.01.2003р. необхідно встановити порядок та строки припинення юридичної особи, а виконання функції комісії з припинення юридичної особи  покласти на орган управління юридичної особи.  

При цьому, судом враховується, що згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція судів  поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Керуючись ст.ст. 6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п. 3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -                                                       

П О С Т А Н О В И В :

Позов Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому до приватного підприємства "НГБ" м. Хмельницький  про припинення юридичної особи задоволити.

Припинити юридичну особу –Приватне підприємство "НГБ", м. Хмельницький, пров. Зенітний, 33/2, (і.к. 34474292).

Копію даної постанови направити сторонам, Виконавчому комітету Хмельницької міської ради (після набрання постановою законної сили).

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      О.Є. Танасюк

Віддрук. 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

4  - державному реєстратору.

Дата ухвалення рішення17.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1777296
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/3387-а

Постанова від 17.06.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні