Постанова
від 15.08.2011 по справі 3414/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2011 р.

Справа № 2-а-3414/11/2170

                              

Херсонський  окружний адміністративний  суд  у складі  головуючого  судді  Анісімова О. В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом прокурора Білозерського району Херсонської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Білозерському районі Херсонської області до  комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 10651,64 грн,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України у Білозерському районі Херсонської області (далі по тексту – позивач або УПФУ) звернулось до адміністративного суду з вимогою стягнути з комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" (далі по тексту – відповідач або КП МГП "Дар") недоїмку по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 10651,64 грн.

У судове засідання сторони не з'явились. Прокурор надав заяву, згідно із якою позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Представник позивача надав клопотання, відповідно до змісту якого позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Причини неявки відповідача суду невідомі, про час та місце слухання справи він повідомлений належним чином, викликався у судове засідання повторно, про що свідчать поштові повідомлення з відміткою про вручення у матеріалах справи. Враховуючи вищевикладене та на підставі ч. 4, 6 ст. 128 КАС України, суд визнав за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідно до змісту позову, вимоги позивача обґрунтовуються наступними обставинами. Згідно із Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI (далі по тексту – Закон № 2464-VI) КП МГП "Дар" є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі по тексту – єдиний внесок). Відповідно до ч. 6, ст. 9 Закону № 2464-VI платник єдиного внеску зобов’язаний сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. КП МГП "Дар" надано звіти за січень-квітень 2011 р., згідно яких безспірні зобов’язання підприємства по єдиному внеску до Пенсійного фонду складають 30705,76 грн., з яких сума у розмірі 10651,64 грн. залишається непогашеною. З метою погашення зазначеного боргу УПФУ направило відповідачеві та до органу державної виконавчої служби вимогу про сплату боргу № Ю-5У від 05.06.2011.  Однак, зазначений захід не призвів до сплати заборгованості. Таким чином, зобов’язання КП МГП "Дар" по сплаті єдиного внеску за січень-квітень 2011 р. визнається недоїмкою та підлягає стягненню з відповідача.

Відповідач про свою правову позицію у справі не повідомив.

Дослідивши наявні документи та матеріали, всебічно та повно з’ясувавши обставини справи, об’єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступного.

Законом № 2464-VI визначено правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Згідно із положеннями Закону № 2464-VI та Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 384/2011, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Крім того, йому надано право стягувати у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів. Відповідно до ст. 25 зазначеного закону, недоїмка по єдиному внеску може стягуватись у судовому порядку. Таким чином, управлінню Пенсійного фонду України у Білозерському районі Херсонської області надано право звертатись до адміністративного суду з позовом про стягнення недоїмки по єдиному внеску. При цьому, відповідно до ст. 60 КАС України право прокурора на звернення до суду в інтересах держави є похідним від відповідного права особи на звернення до суду, в інтересах якої звертається прокурор. Виходячи з цього, прокурор також має право звертатись з таким позовом до суду в інтересах УПФУ.

Згідно із п. 2, ч. 1, ст. 1 Закону № 2464-VI єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Платники єдиного внеску визначені ст. 4 Закону № 2464-VI. Зокрема, до них відносяться юридичні особи утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами. Виходячи із змісту ч. 4, ст. 5 Закону № 2464-VI обов'язки юридичних осіб як платників єдиного внеску виникають з моменту їх державної реєстрації. Юридичні особи-роботодавці є страхувальниками для платників єдиного внеску, зазначених у пунктах 2, 3, 6 - 14 частини першої ст. 4 Закону № 2464-VI. Крім цього, відповідно до ч. 9, ст. 9 Закону № 2464-VI обчислення і сплата єдиного внеску за платників, зазначених у пунктах 2, 3, 6, 7, 8, 9 та 11 частини першої статті 4 цього Закону, здійснюються платниками, зазначеними у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, за рахунок сум, на які внесок нарахований. Таким чином, до обов’язків юридичних осіб-роботодавців входить своєчасне нарахування та сплата нарахованого єдиного внеску до Пенсійного фонду на суми, що виплачуються ними найманим працівникам та які є базою для нарахування єдиного внеску відповідно до зазначеного Закону.

Відповідно до копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи КП МГП "Дар" зареєстроване як юридична особа 01.03.2007. Згідно наданих звітів за базові звітні періоди місяці січень-квітень 2011 р. КП МГП "Дар" використовує найману працю. Таким чином, відповідач зобов’язаний нараховувати та сплачувати до Пенсійного фонду суми єдиного внеску, нараховані ним на суми виплаченої заробітної плати та інших винагород, які він виплачує найманим працівникам відповідно до законодавства та які є базою нарахування єдиного внеску. Розмір суми єдиного внеску, що підлягає сплаті, але не сплачений відповідачем до Пенсійного фонду за базові звітні періоди місяці січень-квітень 2011 р., становить 10651 грн. 64 коп.

Згідно із п. 1, ч. 2, ст. 6 Закону № 2464-VI платник єдиного внеску зобов'язаний  своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. При цьому, ч. 8, ст. 9 Закону № 2464-VI встановлено базовий звітний період - календарний місяць. Відповідно до ч. 8, ст. 9 цього ж Закону, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Однак, всупереч положенням вищевказаних норм, відповідач вчасно не сплатив суму єдиного внеску за базові звітні періоди місяць січень-квітень 2011 р., про що свідчить копія картки особового рахунку платника єдиного внеску у матеріалах справи, а також довідка про заборгованість відповідача. Виходячи з цього та на підставі п. 6, ст.1 Закону № 2464-VI несплачена відповідачем вчасно сума єдиного внеску визнається недоїмкою.

Відповідно до ст. 25 Закону № 2464-VI територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. У цьому разі, боржник протягом десяти робочих днів з дня її отримання повинен  або узгодити суму зобов'язання з органом Пенсійного фонду, або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи до суду, або сплатити борг. У іншому разі, УПФУ надсилає вимогу для стягнення боргу до органу державної виконавчої служби або звертається з позовом про стягнення боргу до суду.

Вимога про сплату боргу № Ю-5У від 05.06.2011 направлена до КП МГП "Дар" 07.06.2011. Однак, як випливає зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, відповідач не вчинив жодну з дій, передбачену ст. 25 Закону № 2464-VI. Виходячи з цього, заборгованість КП МГП "Дар" зі сплати єдиного внеску за базові звітні періоди січень-квітень 2011 р. підлягає стягненню у судовому порядку.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 167 КАС України, суд -  

постановив:

Адміністративний позов прокурора Білозерського району Херсонської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Білозерському районі Херсонської області до  комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 10651,64 грн. за базові звітні періоди січень-квітень 2011 р. задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" (код ЄДРПОУ 34669019) на користь управління Пенсійного фонду України у Білозерському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21294891) недоїмку зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 10651 (десять тисяч шістсот п'ятдесят одна) гривня 64 коп. на розрахункові рахунки, відкриті в УДК в Білозерському районі Херсонської області, МФО 852010:

- на р/р 37190037002101 - 9459 (дев'ять тисяч чотириста п'ятдесят дев'ять) гривень 84 коп.;

- на р/р 37191070002101 - 419 (чотириста дев'ятнадцять) гривень 13 коп.;

- на р/р 37199072002101 - 228 (двісті двадцять вісім) гривень 40 коп.;

- на р/р 37198073002101 - 34 (тридцять чотири) гривні 29 коп.;

- на р/р 37199083002101 - 496 (чотириста дев'яносто шість) гривень 22 коп.;

на р/р 37196086002101 - 13 (тринадцять) гривень 76 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Анісімов О.В.

кат. 10.1

Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено22.08.2011
Номер документу17773892
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3414/11/2170

Постанова від 15.08.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Анісімов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні