Рішення
від 10.08.2011 по справі 5023/6379/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" серпня 2011 р. Справа № 5023/6379/11

вх. № 6379/11

Суддя господарського суд у Светлічний Ю.В.

при секретарі судового зас ідання Ліпчанська В.В.

за участю представників ст орін:

позивача - Зубкова О.Є. - д иректора;

1 відповідача - не з"явився;

2 відповідача - не з"явився;

3-ї особи - не з"явився;

розглянувши справу за поз овом Товариства з обмежен ою відповідальністю «Спарта к», м. Харків,

до 1) Харківської місько ї ради, м. Харків,

2) Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_2,

3-я особа , яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні 1 відповідача - І нспекція державного архітек турно-будівельного контролю у Харківській області, м. Харк ів,

про стягнення коштів та ви знання права власності

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога позивача про стягнення з фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спартак" суми коштів у розмір і 22000,00 грн., як заборгованість за договором оренди нежитлових приміщень, які знаходиться з а адресою: АДРЕСА_1 та визн ання за Товариством з обмеже ною відповідальністю "Спарта к" (ідентифікаційний код 23468438) пр ава власності на: нежитлову б удівлю літ. "Б-1", загальною площ ею 33,5 кв.м., яка знаходиться за а дресою: АДРЕСА_2; нежитлов у будівлю літ. "В-1", загальною пл ощею 26,9 кв.м., яка знаходиться з а адресою: АДРЕСА_3; нежитл ову будівлю літ. "Г-1", загальною площею 26,9 кв.м., яка знаходитьс я за адресою: АДРЕСА_4; нежи тлову будівлю літ. "Д-1", загальн ою площею 26,9 кв.м., яка знаходит ься за адресою: АДРЕСА_5.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримує за явлені вимоги в повному обся зі та просить суд їх задоволь нити.

Представник 1 відповідача в судове засідання не з' явив ся. Надав через канцелярію го сподарського суду відзив на позовну заяву в якому предст авник відповідача проти позо ву заперечував та просив спр аву слухати за відсутності п редставника Харківської міс ткої ради.

Представник 2 відповідача у судове засідання не з"явився , свого повноважного предста вника не направив, відзив на п озов та витребувані судом до кументи не надав.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся. Надав через канцелярію г осподарського суду письмові пояснення третьої особи по с праві в яких зазначив, що прот и задоволення позову запереч ує та просить розглянути вка зану справу за відсутності п редставника Інспекції держа вного архітектурно-будівель ного контролю у Харківській області.

Суд, вислухавши пояснення у повноваженого представника позивача, дослідивши надані до матеріалів справи докуме нти встановив наступне.

Відповідно до рішення Харк івської міської ради №92/04 від 23 .06.2004 року "Про припинення та над ання земельних ділянок юриди чним та фізичним особам", між п озивачем ТОВ "Спартак" та відп овідачем було укладено догов ір оренди землі від 18.02.2005 року, з гідно якого у користуванні п озивача перебуває земельна д ілянка несільськогосподарс ького призначенні - землі ж итлової та громадської забуд ови площею 0,0748 га, яка розташов ана за адресою: АДРЕСА_1. Зг ідно рішення Харківської міс ької ради №20/10 від 24.02.2010 року стро к дії договору оренди було пр одовжено до 01.11.2014 року.

Згідно ст. 95 Земельного коде ксу України, землекористувач і мають право самостійно гос подарювати на землі, спорудж увати житлові будинки, будів лі, споруди та інші права.

Із технічних паспортів, виг отовлених Комунальним підпр иємством "Харківське міське бюро технічної інвентаризац ії" у відповідності до "Інстру кції про порядок проведення технічної інвентаризації об 'єктів нерухомого майна", затв ердженої наказом №127 від 24.05.2001р. Д ержавного комітету будівниц тва, архітектури та житлової політики України вбачається , що позивач здійснив будівни цтво нежитлової будівель літ . Б-1, літ. В-1, літ. Г-1, літ. Д-1, які згі дно листа КП "Харківське місь ке бюро технічної інвентариз ації" від 04.07.2008 року розташовані в АДРЕСА_2, АДРЕСА_3, А ДРЕСА_4, АДРЕСА_5.

З матеріалів справи вбачає ться, що будівництво нежитло вих будівель здійснювалося н а підставі розробленого та п огодженого у встановленому з аконом порядку робочого прое кту, будівництво завершено і будівлі актом державної тех нічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об ' єкта в експлуатацію від 03.10.20 03 року торгові павільйони по п родажу квітів АДРЕСА_1 у м істі Харкові було прийнято в експлуатацію. Згідно рішенн я Харківської міської ради № 1076 від 05.11.2003 року затверджено акт и державної технічної комісі ї про прийняття в експлуатац ію павільйонів для продажу к вітів АДРЕСА_1 ТОВ «Спарта к» загальною площею 109,5 кв.м.

Відповідно до технічного в исновку про стан будівельних конструкцій і можливості ек сплуатації нежитлових будів ель літ. "Б-1", літ. "В-1", літ. "Г-1", літ. " Д-1" по Салтівському шосе в м. Ха ркові, виконаного на замовле ння позивача ТОВ "НТК Енерго-Т айм" (ліцензія АВ №458970), визнане т аким, що знаходиться в задові льному стані, який забезпечу є несучу здатність, необхідн у для подальшої експлуатації . Будь-яких суттєвих ознак пор ушення цілісності конструкц ій не виявлено. Зовнішній огл яд приміщень і фасадів будів ель не виявив наявності пошк оджень і деформацій несучих і огроджуючих конструкцій і відхилення від архітектурно -будівельних норм. Застосова ні матеріали і розміри конст руктивних елементів володію ть достатньою міцністю і від повідають вимогам будівельн их норм по несучій здатності . Ступінь зносу несучих і огор оджуючи конструкцій не перев ищує гранично допустимих пар аметрів. Конструктивні елеме нти і планування об' єктів в цілому не протирічать будів ельно-технічним, санітарним та протипожежним нормам.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону У країни "Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" №1952-ІV від 01.07.2004р. обов' язковій державні й реєстрації підлягають речо ві права на нерухоме майно, що знаходиться на території Ук раїни, фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 ст. 328 ЦК Укра їни право власності вважаєть ся набутим правомірно, якщо і нше прямо не випливає із зако ну або незаконність набуття права власності не встановле на судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власн ик майна може пред' явити по зов про визнання його права в ласності, а відповідно до ч.2 с т. 16 ЦК України одним із способ ів захисту цивільного права є його визнання.

Підставою для проведення д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно від повідно до п. 10 додатку №1 до Тим часового положення про поряд ок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердже ного наказом Мін' юсту №7/5 від 07.02.2002р. є рішення судів, третейс ьких судів про визнання прав а власності на об' єкти неру хомого майна, про встановлен ня факту права власності на о б' єкти нерухомого майна, пр о передачу безхазяйного неру хомого майна до комунальної власності.

Відповідно до ст. 331 ЦК Україн и право власності на новоств орене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівн ицтва. Вищевказані нежитлові приміщення закінчені будівн ицтвом.

Частиною 5 ст. 376 ЦК України пе редбачено, що на вимогу власн ика (користувача) земельної д ілянки суд може визнати за ни м право власності на нерухом е майно, яке самочинно збудов ане на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Суд вважає, що відповідачем не надано суду доказів, які б спростовували доводи позива ча.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги позивач а в цій частині обґрунтовани ми, підтвердженими наданими до матеріалів справи докумен тами та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо стягнення з фізичної о соби - підприємця ОСОБА_2 заборгованості за договоро м оренди суд вважає за необхі дне відмітити наступне.

Згідно ч. 1 ст. 283 ГК України, за договором оренди одна сторо на (орендодавець) передає дру гій стороні (орендареві) за пл ату на певний строк у користу вання майно для здійснення г осподарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 284 ГК Укра їни, істотними умовами догов ору оренди є: об'єкт оренди (ск лад і вартість майна з урахув анням її індексації); строк, на який укладається договір ор енди; орендна плата з урахува нням її індексації; порядок в икористання амортизаційних відрахувань; відновлення ор ендованого майна та умови йо го повернення або викупу.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 ГК Укра їни, господарський договір з а загальним правилом виклада ється у формі єдиного докуме нта, підписаного сторонами т а скріпленого печатками. Доп ускається укладення господа рських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну л истами, факсограмами, телегр амами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердженн я прийняття до виконання зам овлень, якщо законом не встан овлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення д аного виду договорів.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Докази пода ються сторонами та іншими уч асниками судового процесу.

За таким обставин суд вважа є, що позивачем не доведено су ду наявності договірних прав овідносин з фізичною особою- підприємцем ОСОБА_2 засно ваних на укладеному між стор онами договорі оренди, а тако ж наявності заборгованості, яка виникла у відповідача ФО П ОСОБА_2 за цим договором . Таким чином у цій частині поз ову, суд вважає за необхідне відмовити.

Відповідно до статті 44 та ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України, у р азі задоволення позову, витр ати по сплаті державного мит а та витрати на інформаційно - технічне забезпечення су дового процесу покладаються на сторони, пропорційно розм іру задоволених вимог. Оскіл ьки позивач не наполягає на с тягненні з відповідача судов их витрат, суд вважає за необх ідне витрати по сплаті держа вного мита та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу залишит и за позивачем.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст.41, 55 Конституції України, ст.ст.319, 328, 331, 376, 392 Цивільн ого кодексу України, ст.ст. 181, 283, 284 Господарського кодексу Укр аїни, ст.95 Земельного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 33, 44-49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задов ольнити частково.

2. Визнати за Товариством з о бмеженою відповідальністю "С партак" (ідентифікаційний ко д 23468438) право власності на: нежи тлову будівлю літ. "Б-1", загальн ою площею 33,5 кв.м., яка знаходит ься за адресою: АДРЕСА_2; не житлову будівлю літ. "В-1", загал ьною площею 26,9 кв.м., яка знаход иться за адресою: АДРЕСА_3 ; нежитлову будівлю літ. "Г-1", за гальною площею 26,9 кв.м., яка зна ходиться за адресою: АДРЕСА _4; нежитлову будівлю літ. "Д-1", загальною площею 26,9 кв.м., яка з находиться за адресою: АДРЕ СА_5.

3. В іншій частині позовних в имог в задоволенні позову ві дмовити.

Суддя Светлічний Ю.В.

Справа №5023/6379/11

Повне рішення складене 10 серпня 2011 р оку.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.08.2011
Оприлюднено25.08.2011
Номер документу17777591
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/6379/11

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні