Постанова
від 26.06.2008 по справі ас9/299-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС9/299-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД   СУМСЬКОЇ  ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.08           Справа №АС9/299-08.

За позовом : Управління Пенсійного фонду України в Глухівському районі, м. Глухів.

До відповідача   Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Лаванда», с. Перемога Глухівського району Сумської області.

Про стягнення   383 грн. 79 коп.

                                                             Суддя           Лущик м.С.

при секретарі с/з гордієнко ж.м.

За участю представників сторін:  

від позивача: не з'явився.

від відповідача:  не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:   позивач просить стягнути з відповідача 383 грн. 79 коп. боргу, по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, з яких 220 грн. 10 коп. – фінансова санкція, 163 грн. 69 коп. – пені.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечення на позов не подав, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши  наявні докази для вирішення справи по суті, суд задовольняє позовні вимоги, виходячи з наступного:

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове пенсійне страхування ” № 1058 від 09.07.2003р. (надалі Закон 1058) відповідач  є страхувальником і зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Путивльському  районі.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону 1058 позивач зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Статтею 18 Закону 1058 визначено, що законодавством не можуть встановлюватися пільги з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати.

Нарахування страхових внесків здійснюється в порядку встановленому ст. 19 Закону 1058, а саме страхові внески нараховуються на суми, вказані в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел фінансування, форми, порядку, місця вплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Страхові внески підлягають сплаті не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення базового звітного періоду, та незалежно від фінансового стану платника страхових внесків, з огляду на ст. 20 Закону.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону 1058, у випадках, якщо страхувальники несвоєчасно або в не повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом.

Так, згідно ч. 9 ст. 106 Закону 1058, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримання платежу в розмірі:

10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум –у разі затримання їх сплати у строк  до 30 календарних днів включно;

20 відсотків зазначених сум –у разі затримання їх сплати у строк до 90 календарних днів включно.

50 відсотків зазначених сум –у разі затримання її сплати понад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.  

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону 1058, начальником управління були прийняті  рішення про застосування  фінансових санкцій та нарахування пені.

Рішення № 90  від 07.05.2008 року про нарахування штрафу  та пені на  суму 383 грн. 79 коп. з яких : 220 грн. 10 коп. – фінансова санкція та 163 грн. 69 коп. – пені. відповідачем в установлений законом термін не сплачене та не оскаржене.

Таким, чином,  загальна сума боргу відповідача перед позивачем становить 1 623 грн. 05 коп.

Оскільки відповідач не подав доказів погашення заборгованості, вимоги позивача визнаються судом правомірними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Лаванда» (Сумська область, Глухівський район, с. Перемога, вул.. Радянська, 100 –А, код 34171720) на користь Управління Пенсійного фонду в Глухівському районі ( Сумська область, м. Глухів, вул. Києво – Московська, 8 код 21129755) 383 грн. 79 коп. боргу.

3.          Роз'яснити сторонам, що Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного господарського суду. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

4.          Згідно ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання, апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

5.  Роз'яснити позивачу, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, виконавчий лист видається за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено. Якщо судове  рішення ухвалено на  користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину судового рішення треба виконати за кожним виконавчим листом.( ст. 258 КАСУ).

Суддя                                                                             М.С. Лущик.

Дата ухвалення рішення26.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1777791
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас9/299-08

Постанова від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 03.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні