Рішення
від 19.06.2008 по справі 3/27-75
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/27-75

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 РІШЕННЯ  

  ІМЕНЕМ УКРАЇНИ   

"19" червня 2008 р.Справа № 3/27-75.

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”, с. Залісоче Ківерцівського району   

до відповідача: Дідичівської сільської ради, с. Дідичі Ківерцівського району

про визнання права власності

                                                                           Голова господарського суду Волинської області

                                                                           Кравчук В.О.

за участю представників сторін:

від позивача: Лісовий Р.В. –директор ТзОВ „Олицький агробуд”         

від відповідача: не з'явились

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України представнику позивача було роз'яснено право відводу судді. Відводу судді заявлено не було. В судовому засіданні на підставі ст. 22 ГПК України учаснику судового процесу було роз'яснено його права та обов'язки. Заяв та клопотань на розгляд господарського суду не поступило.

Суть спору: товариство з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”, с. Залісоче Ківерцівського району звернулось до господарського суду Волинської області з позовом до Дідичівської сільської ради, с. Дідичі Ківерцівського району про визнання за товариством права власності на самочинно збудовані останнім об'єкти нерухомого майна, зокрема, столярний цех площею забудови 250,3 кв.м., лісопильний цех площею забудови  458,7 кв.м., склад площею забудови 589,5 кв.м., підсобне приміщення №1 площею забудови 709,6 кв.м., підсобне приміщення №2 площею забудови 133,4 кв.м., підсобне приміщення №3 площею забудови 102,1 кв.м., підсобне приміщення №4 площею забудови 167,8 кв.м., підсобне приміщення №5 площею забудови 305 кв.м., башню Рожновського висотою 12,5 м, глибиною 25 м.куб., прохідну площею забудови 67,3 кв.м., адміністративне приміщення площею забудови 439 кв.м., котрі знаходяться за адресою: Волинська область Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14.

В судовому засіданні представник позивача пред'явлені позовні вимоги підтримав                    та просить суд задовольнити останні в повному об'ємі.

Дідичівська сільська рада у відзиві (вх. №01-28/9513 від 17.06.2008р.) на позовну заяву                з приводу позовних вимог товариства „Олицький агробуд” та визнання за останнім права власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомого майна не заперечила засвідчивши при цьому, що земельна ділянка загальною площею 3,0 га, яка знаходиться за адресою: Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14, була надана товариству з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” в постійне користування з цільовим призначенням –обслуговування виробничої бази, вказаною земельною ділянкою товариство, а також його попередники, правонаступником котрих виступає ТзОВ „Олицький агробуд”, користуються тривалий час сплачуючи при цьому встановлені законодавством платежі.  На даний час рішенням сільської ради від 17.04.2008р. ТзОВ „Олицький агробуд” надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки в довгострокову оренду терміном на 49 років для обслуговування виробничої бази. В процесі здійснення ТзОВ „Олицький агробуд” та попередниками останнього своєї господарської діяльності, володіння, розпорядження та користування своїм майном, останніми було здійснено забудову наданої в користування земельної ділянки, зведено наступні об'єкти нерухомості: столярний цех площею 250,3 кв.м., лісопильний цех площею 458,7 кв.м., склад площею 589,5 кв.м., підсобне приміщення №1 площею                      709,6 кв.м., підсобне приміщення №2 площею 133,4 кв.м., підсобне приміщення №3 площею 102,1 кв.м., підсобне приміщення №4 площею 167,8 кв.м., підсобне приміщення №5 площею 305 кв.м., башню Рожновського, прохідну площею 67,3 кв.м., адміністративне приміщення площею 439 кв.м., згадані об'єкти нерухомості на даний час знаходяться в нормальному технічному стані, використовуються товариством за їх основним цільовим призначенням. Одночасно з цим відповідач просить суд розгляд справи проводити без участі представника сільської ради.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно представленої господарському суду довідки товариства з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” №48 від 07.04.2008р. (том 1 а.с. 10) Олицька міжколгоспна будівельна організація на підставі постанови від 02.04.1984р. №57 була перейменована у Олицьку МПМК-15, згідно наказу №32 від 23.04.1986р. остання перейменована у ПМК-17. У відповідності до наказу №22 від 17.04.1987р. ПМК-17 було перейменовано в Олицьку госпрозрахункову дільницю, котра згідно наказу №44-А від 01.10.1990р. була перейменована в кооператив „Олицький”. Наказом №6 від 01.08.1994р. вказаний кооператив було перейменовано у СМП „Олицький агробуд”, наказом №10 від 25.07.2001р. вказане підприємство було перейменовано у колективне підприємство по агропромисловому будівництву „Олицький агробуд”. Як вбачається з долучених до матеріалів справи Статутів (том 2 а.с. 1-24) колективне підприємство по агропромисловому будівництву „Олицький агробуд” на підставі протоколу №5 від 09.02.2007р. було реорганізовано у товариство з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”.

З вищенаведених документальних доказів вбачається те, що на даний час товариство               з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” являється повним правонаступником прав                     та обов'язків перелічених вище суб'єктів господарювання.

У відповідності до наданих суду документів, зокрема, довідки Дідичівської сільської ради №294 від 07.04.2008р. (том 1 а.с. 13), а також відзиву відповідача на позовну заяву вбачається, що суб'єктам господарювання, правонаступником котрих виступає ТзОВ „Олицький агробуд”, було надано у користування земельну ділянку загальною площею 3,0 га, котра розташована в межах земель підпорядкованих Дідичівській сільській раді за адресою: Волинська область, Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14. Цільовим призначенням згаданої земельної ділянки виступає обслуговування належної виробничої бази.

Рішенням Дідичівської сільської ради від 17.04.2008р. №20/6 (том 1 а.с. 12) було надано товариству з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в довгострокову оренду терміном на 49 років площею 3,0 га для обслуговування виробничої бази по вул. Луцькій, 14 в с. Залісоче Ківерцівського району за рахунок забудованих земель (землі промисловості).

На виділеній з метою постійного користування та обслуговування виробничої бази земельній ділянці суб'єктами господарювання, а саме починаючи з Олицької міжколгоспної будівельної організації та закінчуючи товариством з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”, було зведено ряд об'єктів нерухомості, зокрема, столярну майстерню площею забудови 250,3 кв.м., лісопильний цех площею забудови 458,7 кв.м., матеріальний склад площею забудови 589,5 кв.м., автомобільний гараж на 16 автомобілів площею забудови 709,6 кв.м., склад ГМС площею забудови 133,4 кв.м., автомобільний гараж на 12 автомобілів площею забудови 305 кв.м., станцію насосну загальною площею 5,75 кв.м., башню Рожновського висотою 12,5 м. глибиною 25 м.куб., склад цементу площею забудови 167,8 кв.м., склад запчастин площею забудови 102,1 кв.м., прохідну площею 67,3 кв.м., пульт управління площею забудови 439 кв.м., пожежну водойму площею забудови 49 кв.м. Місце розташування цих об'єктів нерухомості: Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14.

Як вбачається з передавального акту, затвердженого загальними зборами (протокол №5 від 09.02.2007р.) –том 2 а.с. 25-28, при проведенні реорганізації колективного підприємства по агропромисловому будівництву „Олицький агробуд”, створенні на базі останнього товариства з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”, затвердженні Статуту цього товариства, вказані об'єкти нерухомого майна, а також інше майно, майнові права та обов'язки було передано від колективного підприємства по агропромисловому будівництву „Олицький агробуд” до новоствореного товариства з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”.

Проведені будівельно-монтажні роботи по будівництву вказаних об'єктів нерухомості було виконано у відповідності і з дотриманням вимог чинного законодавства України, судом встановлено, що порушень та недоліків при проведенні комплексу зазначених робіт допущено не було.

Відповідно до ст. 29 Закону України „Про планування та забудову території”, дозволом на виконання  будівельних  робіт виступає документ, що засвідчує право забудовника та підрядника на виконання будівельних робіт, підключення об'єкта будівництва до інженерних мереж та споруд, видачу ордерів на проведення земляних робіт. Дозвіл на виконання будівельних робіт надається на підставі проектної документації. Проектна документація –затверджені текстові та графічні матеріали,  якими визначаються містобудівні, об'ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні вирішення, а також кошториси об'єктів будівництва.

Законом України „Про планування та забудову території” та положеннями Цивільного кодексу України визначено, що будівництво чи реконструкція об'єктів містобудування здійснюється згідно з законодавством, державними стандартами, нормами та  правилами, регіональними і місцевими правилами забудови, містобудівною та проектною документацією. Власник того чи іншого об'єкту нерухомості здійснює будівництво чи реконструкцію останнього за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил.

Як вбачається з пояснень позивача, відповідний дозвіл попередникам товариства „Олицький агробуд” та вказаному товариству на виконання будівельних робіт на будівництво виробничої бази, а саме зведення столярної майстерні, лісопильного цеху, матеріального складу, автомобільного гаража на 16 автомобілів, складу ГМС, автомобільного гаража на 12 автомобілів, станції насосної, башні Рожновського, складу цементу, складу запчастин, прохідної, пульту управління та пожежної водойми не видавався.

Відкритим акціонерним товариством „Укрмашпромпроект” (сертифікат №2193                    від 03.02.2001 року, виданий Фондом Державного майна України) було проведено обстеження на предмет відповідності будівництва об'єктів нерухомості, зокрема, столярної майстерні площею забудови 250,3 кв.м., лісопильного цеху площею забудови 458,7 кв.м., матеріального складу площею забудови 589,5 кв.м., автомобільного гаража на 16 автомобілів площею забудови 709,6 кв.м., складу ГМС площею забудови 133,4 кв.м., автомобільного гаража на 12 автомобілів площею забудови 305 кв.м., станції насосної загальною площею 5,75 кв.м., башні Рожновського висотою 12,5 м, глибиною 25 м. куб., складу цементу площею забудови 167,8 кв.м., складу запчастин площею забудови 102,1 кв.м., прохідної площею 67,3 кв.м., пульту управління площею забудови 439 кв.м., пожежної водойми площею забудови 49 кв.м. діючим державним будівельним, санітарним і пожежним нормам. За результатами проведеного обстеження було суб'єкту господарювання було видано звіт та підготовлено матеріали обстеження забудов (том 1 а.с. 16-82), згідно яких технічний стан збудованих приміщень в цілому задовільний, тріщин в несучих конструкціях не виявлено, будівництво господарських будівель здійснено без порушень державних будівельних, санітарних і пожежних норм і правил.

Разом з тим, в процесі здійснення товариством з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” господарської діяльності, володіння, розпорядження та користування своїм майном, останнім було здійснено зміну цільового призначення переданих останньому згідно передавального акту від 09.02.2007р. господарських будівель та споруд.

У зв'язку з викладеним об'єкти нерухомості змінили своє господарське призначення. Так, у відповідності до цільового призначення та мети використання столярна майстерня площею забудови 250,3 кв.м. почала використовуватись суб'єктом господарювання в якості столярного цеху, матеріальний склад площею забудови 589,5 кв.м. в якості складу, гараж на 16 автомобілів площею забудови 709,6 кв.м. в якості підсобного приміщення №1, склад ГСМ площею забудови 133,4 кв.м. в якості підсобного приміщення №2, склад запчастин площею забудови 102,1 кв.м. в якості підсобного приміщення №3, склад цементу площею забудови 167,8 кв.м. в якості підсобного приміщення №4, гараж на 12 автомобілів площею забудови 305 кв.м. в якості підсобного приміщення №5, пульт управління площею забудови 439 кв.м. в якості адміністративного приміщення. Не змінили свого цільового призначення лісопильний цех площею забудови  458,7 кв.м., башня Рожновського висотою 12,5 м., глибиною 25 м.куб., а також прохідна площею забудови 67,3 кв.м.

Товариством з обмеженою відповідальністю „Аналітично-консалтинговий центр „Епрайзер” (сертифікат №6699/08 від 21.03.2008 року, виданий Фондом Державного майна України) було проведено обстеження на предмет відповідності будівництва об'єктів нерухомості, а саме змінених цільовим призначенням позивачем об'єктів нерухомості: зокрема, столярного цеху площею забудови 250,3 кв.м., лісопильного цеху площею забудови 458,7 кв.м., складу площею забудови 589,5 кв.м., підсобного приміщення №1 площею забудови 709,6 кв.м., підсобного приміщення №2 площею забудови 133,4 кв.м., підсобного приміщення №5 площею забудови 305 кв.м., башні Рожновського висотою 12,5 м, глибиною 25 м. куб., підсобного приміщення №4 площею забудови 167,8 кв.м., підсобного приміщення №3 площею забудови 102,1 кв.м., прохідної площею 67,3 кв.м., адміністративного приміщення площею забудови 439 кв.м. діючим державним будівельним, санітарним і пожежним нормам. За результатами проведеного обстеження було видано звіт та підготовлено матеріали обстеження забудов (том 1 а.с. 83-153), згідно яких технічний стан вказаних приміщень в цілому задовільний, тріщин в несучих конструкціях не виявлено, будівництво господарських будівель здійснено без порушень державних будівельних, санітарних і пожежних норм і правил.

У відповідності до довідок ТзОВ „Олицький агробуд” №70 від 29.05.2008р. та №79 від 11.06.2008р. змінені цільовим призначенням будівлі, а саме столярний та лісопильний цехи, склад, прохідна, адміністративне приміщення, підсобні приміщення №№1-5 та башня Рожновського знаходяться на даний час на балансі товариства із залишковою вартістю 332761 грн. (вказані довідки –том 1 а.с. 11, том 2 а.с. 31).

Відповідно до вимог ст.ст. 331, 375, 376 Цивільного кодексу України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам. Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно. Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

В даному випадку суд встановив, що цільовим призначенням переданої як позивачу,  так і підприємствам попередникам останнього у користування земельної ділянки площею 3,0 га є обслуговування виробничої бази. Саме на зазначеній земельній ділянці суб'єктами господарської діяльності було проведено ряд будівельних робіт по будівництву об'єктів нерухомості, а також вчинені дії щодо подальшої зміни цільового призначення будівель та споруд.

У відповідності положень законодавства право власності –це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження власником належним йому на праві власності майном. Кожен в Україні має право володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном особисто або спільно з іншими. Власник майна має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої не забороненої законом діяльності, власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Здійснюючи своє право щодо користування земельною ділянкою, цільовим призначенням котрої виступало обслуговування виробничої бази позивачем було здійснено будівництво приміщень останньої, зведено перелічені вище об'єкти нерухомості, змінено їх цільове призначення.

В даному випадку земельна ділянка була надана позивачу саме для обслуговування виробничої бази, у забудовника відсутні затверджені проекти і дозволи на проведення будівельних робіт, що тягне за собою визнання такого будівництва самочинним (п. 1 ст. 376 Цивільного кодексу України, ст. 211 Земельного кодексу України, п. 5.1 Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Держбуду України від 05.12.2000р. №273).

У відповідності до ст.ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В силу ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, власник не може бути позбавлений права власності на своє майно, крім випадків, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами.

Одночасно з цим судом було прийнято до уваги той факт, що на момент розгляду справи в судовому засіданні товариством з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” було вжито заходів, спрямованих на викуп державної частки майна у статутному фонді товариства „Олицький агробуд”. Так, між ТзОВ „Олицький агробуд” та регіональним відділенням Фонду державного майна України по Волинській області 12 червня 2008 року було укладено відповідний договір купівлі-продажу державної частки у статутному фонді ТзОВ „Олицький агробуд” у відповідності до котрого державна частка розміром 2,82% була передана у власність ТзОВ „Олицький агробуд” (договір посвідчено приватним нотаріусом Ківерцівського районного нотаріального округу Грудзевич Т.О.)

Згідно статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, і визнання права.

Захищаючи свої права право товариство з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд” відповідно до ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України звернулось до суду з позовною заявою саме про визнання за останнім права власності на збудовані об'єкти нерухомого майна і господарський суд, враховуючи вищевикладене прийшов до висновку про підставність заявлених позивачем позовних вимог та необхідність задоволення останніх.

Враховуючи заявлене товариством „Олицький агробуд” у позовній заяві клопотання, суд вважає, що витрати, пов'язані  з поданням позову до суду та розглядом справи в суді, слід віднести на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 20 Господарського кодексу України,                   ст.ст. 316, 328, 331, 375, 376 Цивільного кодексу України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю „Олицький агробуд”                        (Волинська область, Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14, код ЄДРПОУ 02184961) право власності на комплекс будівель, зокрема, столярний цех площею забудови 250,3 кв.м., лісопильний цех площею забудови 458,7 кв.м., склад площею забудови 589,5 кв.м., підсобне приміщення №1 площею забудови 709,6 кв.м., підсобне приміщення №2 площею забудови 133,4 кв.м., підсобне приміщення №3 площею забудови 102,1 кв.м., підсобне приміщення №4 площею забудови 167,8 кв.м., підсобне приміщення №5 площею забудови 305 кв.м., башню Рожновського висотою 12,5 м., глибиною 25 м.куб., прохідну площею забудови 67,3 кв.м., адміністративне приміщення площею забудови 439 кв.м., котрі знаходяться за адресою: Волинська область, Ківерцівський район, с. Залісоче, вул. Луцька, 14.

Голова господарського суду

Волинської області                                                                                 В.О. Кравчук

Дата ухвалення рішення19.06.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1778309
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                                                                            Голова господарського суду Волинської області                                                                            Кравчук В.О

Судовий реєстр по справі —3/27-75

Рішення від 19.06.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні