Постанова
від 27.09.2006 по справі 271/16-2006
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

271/16-2006

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"27" вересня 2006 р.                                                               Справа № 271/16-2006

Господарський суд Київської області  у складі  судді  Христенко О.О.  розглянув        

позов                    Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Бориспіль

до                    Товариства з обмеженою відповідальністю „Вардхаман”, с. Вишеньки, Бориспільський район

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Бориспільська районна державна адміністрація, м. Бориспіль

про                скасування (припинення) державної реєстрації

Секретар судового засідання Куцак К.Л.

За участю представників сторін:

від позивача                    - Коноваленко І.М., довіреність від 26.12.2005р. №21106/7/10;

від відповідача          - не з'явився;

від третьої особи           - не з'явився

Суть спору:

          Заявлено позов Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Бориспіль про скасування (припинення) державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю „Вардхаман”, с. Вишеньки, Бориспільський район.

          Перед початком розгляду справи відповідач звернувся до суду з заявою від 08.08.2006р. в якій просить скасувати (припинити) державну реєстрацію ТОВ „Вардхаман” та розглядати справу №271/16-2006 без участі його представника. Вказана заява судом розглянута та визнана такою, що підлягає задоволенню.

          Представник позивача просить суд задовольнити позовні вимоги, оскільки вважає, що вони обґрунтовані та підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

           Третя особа свого повноважного представника в судове засідання 27.09.2006р. не направила, хоча про день, час та місце розгляду справи була повідомлена в установленому законом порядку ухвалою господарського суду Київської області про відкриття провадження в адміністративній справі № 271/16-2006 від 21.08.2006р. та повісткою про виклик.

          Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд             

          

встановив:

Як вбачається із матеріалів справи Товариство з обмеженою відповідальністю „Вардхаман” зареєстроване 12.03.2004р. Бориспільською районною державною адміністрацією Київської області, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за №386 та видано свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи від 12.03.2004р.

Згідно Інструкції „Про порядок обліку платників податків” затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (далі –Інструкція) платник податків - це юридична або фізична особа, на яку згідно із законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі).

Відповідно до пунктів 1, 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Товариство з обмеженою відповідальністю „Вардхаман” звітувався до Бориспільської ОДПІ за I півріччя 2006р. Разом з цим, з поданих звернень вбачається, що відповідач не отримує доходів, що свідчить про відсутність фінансово-господарської діяльності.

Як зазначає позивач у позовній заяві, відповідач заборгованості по платежах до бюджету не має, що підтверджується довідкою ОДПІ від 15.08.2006р. №13844/7/24-06.

Статтею 42 Господарського кодексу України визначено, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України, за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Пунктом 1 статті 247 Господарського кодексу України зазначено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документом, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Згідно п.17 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (із змінами та доповненнями) органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду або арбітражного суду із заявою    (позовною    заявою)    про    скасування    державної   реєстрації    суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних-підприємців” від 15.05.2003р. №775-IV однією із підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є, провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або заборонена законом.

Таким чином, Товариство  з обмеженою відповідальністю „Вардхаман” доходів не отримує, що свідчить про відсутність фінансово - господарської діяльності та відсутність прибутку, а тому така діяльність суперечить ст. 42 Господарського кодексу України.

Згідно частини 3 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних-підприємців” від 15.05.2003р. №775-IV Державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Враховуючи вищевикладене, вимога позивача про скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „Вардхаман” визнається правомірною та обґрунтованою, а також такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись  ст. 124 Конституції України, ст.ст. 94, 160-163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

постановив:

1.Позов задовольнити повністю.

          2.Скасувати (припинити) державну реєстрацію юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „Вардхаман”, що знаходиться за адресою: 08341, Київська обл., Бориспільський район, с. Вишеньки, вул. Леніна, буд. 87к                                           ( ідентифікаційний код 32875307).

          3.Стягнути з юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „Вардхаман”, що знаходиться за адресою: 08341, Київська обл., Бориспільський район, с. Вишеньки, вул. Леніна, буд. 87к ( ідентифікаційний код 32875307).в доход державного бюджету України 3 (три) грн. 40коп. судового збору.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня складення у повному обсязі та наступної подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-ти денний строк після подання заяви, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги у встановлений строк  постанова суду  набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а постанови  суду - без змін.

Суддя                                                                                                 Христенко О. О.

Дата ухвалення рішення27.09.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу178413
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —271/16-2006

Постанова від 27.09.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 21.08.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні