Рішення
від 12.07.2011 по справі 36/68пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12.07.11 р. Сп рава № 36/68пн

Суддя господарського суд у Донецької області Гриник М .М.

при секретарі судового зас ідання Захаровій В.Б.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом Прокурора Ц ентрально - Міського району в інтересах держави в особі

Макіївської міської р ади, м. Макіївка

до товариства з обмеже ною відповідальністю „Совет ський хлібокомбінат”, м. Макі ївка

про звільнення самові льно зайнятої земельної діля нки та стягнення шкоди, запод іяної

самовільним зайняттям земельної ділянки у сумі 161,56 г рн.

Представники сторін:

Від прокурора: Кліменк ова А.В. за посвідченням НОМ ЕР_1

Від позивача: не з'явивс я

Від відповідача: ОСО БА_1. за довіреністю №342 від 07.07. 2011р.

Прокурор Центрально - Міського району в інтересах держави в особі Макіївської міської ради, м. Макіївка звер нувся до господарського суду Донецької області з позовом в інтересах держави в особі М акіївської міської ради, м. Ма кіївка до товариства з обмеж еною відповідальністю „Сове тський хлібокомбінат”, м. Мак іївка про звільнення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки та стягнення шкоди, заподі яної самовільним зайняттям з емельної ділянки у сумі 161,56 грн .

В обґрунтування позов них вимог прокурор посилався на факт самовільного викори стання відповідачем земельн ої ділянки площею 0,0008 га, розта шованої за адресою: м. Макіївк а, м-н „Сонячний” (р-н дитячого садка № 19) із земель житлової т а громадської забудови для в становлення торгівельного к іоску, без одержання правовс тановлюючих документів на не ї та їх державної реєстрації , без встановлення її меж у нат урі (на місцевості), що є поруш енням ст.ст. 116, 125,126 Земельного ко дексу України.

Позивачем позов прокурора підтримано.

Відповідач в судовому засі данні та у відзиві на позов за перечує проти позовних вимог посилаючись на те, що позивач ем не надано доказів, кому на лежить на праві власності (чи користування) зайнята земел ьна ділянка, та документів, як і б це підтверджували. Також з азначає, що сума шкоди у розмі рі 161,56 грн. перерахована до міс цевого бюджету м. Макіївки зг ідно платіжного доручення №1 05 від 04.04.2011р. Крім того, відповіда ч повідомив, що на даний час пі дприємство звернулось до гол ови Макіївської міської ради про надання в оренду строком на 5 років земельних ділянок д ля встановлення малих архіте ктурних форм з реалізації хл ібобулочної продукції з офор мленням належних документів на право землекористування.

У судовому засіданні 12.07.2011 р. оголошено вступну та резолют ивну частини рішення.

Судом, відповідно до вимог с татті 81-1 Господарського проце суального кодексу України ск ладено протокол, який долуче но до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази та заслухавши в судовому засід анні пояснення прокурора, пр едставника позивача, присутн іх у судовому засіданні, госп одарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Прокуратурою Центрально-М іського району м. Макіївки за участю фахівців Донецького регіонального відділу з конт ролю за використанням і охор оною земель Управління з кон тролю за використанням та ох ороною земель у Донецькій пр оведено перевірку з питань д отримання вимог земельного з аконодавства на земельній ді лянці товариства з обмеженою відповідальністю „Советськ ий хлібокомбінат”, м. Макіївк а.

За результатами перевірки складено акт від 22.03.2011р., в якому зафіксовано факт самовільн ого зайняття та використання відповідачем земельної діл янки загальною площею 0,0008га в м -ні „Сонячний” (район дитячог о садка №19) для встановлення т оргівельного кіоску.

23.03.2011р. фахівцями Донецького регіонального відділу з конт ролю за використанням та охо роною земель Управління з ко нтролю за використанням та о хороною земель у Донецькій о бласті видано припис з вимог ою усунути порушення земельн ого законодавства.

Вказана земельна ділянка н а час перевірки використовує ться без наявності правовст ановлюючих документів та вин осу меж на місцевості, що є пор ушенням ст.ст. 125, 126 Земельного к одексу України.

Відповідно до ст. 116 Земельно го кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права кор истування земельними ділянк ами із земель державної або к омунальної власності за ріше нням органів виконавчої влад и або органів місцевого само врядування в межах їх повнов ажень, визначених цим Кодек сом або за результатами аук ціону.

Згідно статті 125 Земельного кодексу України право власн ості та право постійного кор истування на земельну ділянк у виникають з моменту держав ної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 Земельно го кодексу України право оре нди земельної ділянки посвід чується договором оренди зем лі, зареєстрованим відповідн о до закону.

Визначення терміну „самов ільне зайняття земельних діл янок” наведене в ст. 1 Закону У країни „Про державний контро ль за використанням та охоро ною земель”. За приписами ціє ї статті, самовільне зайнятт я земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичн е використання земельної діл янки за відсутності відповід ного рішення органу виконавч ої влади чи органу місцевого самоврядування про її перед ачу у власність або надання у користування (оренду) або за в ідсутності вчиненого правоч ину щодо такої земельної діл янки, за винятком дій, які відп овідно до закону є правомірн ими.

Виходячи з матеріалів спра ви, рішення позивача про пере дачу відповідачу у власність спірної земельної ділянки а бо надання її у користування (оренду), відсутнє, в матеріал ах справи відсутні вчинені в ідповідачем правочини щодо с пірної земельної ділянки.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини сп рави, на які вона посилається , як на підставу своїх вимог та заперечень.

Судом встановлено, що спірн а земельна ділянка використо вується відповідачем самові льно, з порушенням земельног о законодавства, що підтверд жується матеріалами справи, зокрема, актом перевірки дот римання вимог земельного зак онодавства від 22.03.20101 року.

Тобто, матеріалами справи п ідтверджується самовільне з аволодіння відповідачем спі рною земельною ділянкою, що н е спирається на закон і відбу вається з порушенням визначе ного порядку надання земельн их ділянок та здійснюється б ез наявності відповідного рі шення та/або вчинення правоч ину щодо спірної земельної д ілянки.

Відповідачем не надано суд у документів, що підтверджую ть право відповідача на кори стування земельною ділянкою площею 0,0008га в м-ні „Сонячний” (район дитячого садка №19) для в становлення торгівельного к іоску.

Заходів щодо усунення пору шень земельного законодавст ва відповідачем не вжито, сам остійно земельну ділянку не звільнено.

Згідно статті 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки під лягають поверненню власника м землі або землекористувача м без відшкодування затрат, п онесених за час незаконного користування ними. Приведенн я земельних ділянок у придат ний для використання стан, вк лючаючи знесення будинків, б удівель і споруд, здійснюєть ся за рахунок громадян або юр идичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. По вернення самовільно зайняти х земельних ділянок провадит ься за рішенням суду.

Зважаючи на вищевикладене , суд дійшов висновку про задо волення позову в частині поз овних вимог про звільнення с амовільно зайнятої земельно ї ділянки площею 0,0008га в м-ні „С онячний” (район дитячого сад ка №19).

Що стосується заперечень в ідповідача, суд зазначає нас тупне.

Згідно ст.. 1 Земельного коде ксу України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охо роною держави.

Відповідно до статті 140 Конс титуції України місцеве само врядування є правом територі альної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів к ількох сіл, селища та міста - с амостійно вирішувати питанн я місцевого значення в межах Конституції і законів Украї ни.

Відповідно до частини перш ої статті 143 Конституції Украї ни територіальні громади сел а, селища, міста безпосереднь о або через утворені ними орг ани місцевого самоврядуванн я вирішують, крім передбачен их в Основному Законі Україн и, й інші питання місцевого зн ачення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно з Законом України "Пр о місцеве самоврядування в У країні" до питань місцевого з начення належить регулюванн я сільськими, селищними, місь кими радами земельних віднос ин відповідно до закону (пунк т 34 частини першої статті 26).

Аналіз положень Закону Укр аїни "Про місцеве самоврядув ання в Україні" свідчить, що ор гани місцевого самоврядуван ня при вирішенні питань місц евого значення, віднесених К онституцією України та закон ами України до їхньої компет енції, є суб'єктами владних по вноважень, які виконують вла дні управлінські функції, зо крема, нормотворчу, координа ційну, дозвільну, реєстрацій ну, розпорядчу. Як суб'єкти вла дних повноважень органи місц евого самоврядування вирішу ють в межах закону питання в г алузі земельних відносин.

Таким чином, положення час тини першої статті 143 Конститу ції України "вирішують інші п итання місцевого значення, в іднесені законом до їхньої к омпетенції" стосується виріш ення органами місцевого само врядування як суб'єктами вла дних повноважень питань, виз начених законами, зокрема, у г алузі земельних відносин.

Відповідно до пунктів "а", "б", "в", "г" статті 12 Земельного коде ксу України до повноважень с ільських, селищних, міських р ад належить розпорядження зе млями територіальних громад , передача земельних ділянок комунальної власності у вла сність громадян та юридичних осіб, надання земельних діля нок у користування із земель комунальної власності, вилу чення земельних ділянок із з емель комунальної власності .

В даному випадку позивач, М акіївська міська рада виступ ає як орган, що реалізує прав а держави, територіальних гр омад та Українського народу в цілому, як власників землі.

Прокурором також заявлено позовну вимогу про стягненн я шкоди, заподіяної самовіль ним зайняттям земельної діля нки у сумі 161,56 грн.

Вказана сума була перерахо вана відповідачем до місцево го бюджету м. Макіївки, що підт верджено платіжним дорученн ям № 105 від 04.04.2011р., долученим до ма теріалів справи, тобто до под ачі позову.

Враховуючи вищевикладене, суд припиняє провадження по справі в цій частині позовни х вимог у зв' язку з відсутні стю предмету спору згідно п. 1- 1 ст.80 Господарського процесуа льного кодексу України.

Судові витрати згідно ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України суд покла дає на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 116, 125, 126, 212 Земель ного кодексу України, ст.ст. 1, 2 , 22, 32, 33, 43, 49, п.1 ст. 80, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов прокурора Центральн о - Міського району, який зве рнувся до суду в інтересах де ржави в особі Макіївської мі ської ради, м. Макіївка до това риства з обмеженою відповіда льністю „Советський хлібоко мбінат”, м. Макіївка про звіль нення самовільно зайнятої зе мельної ділянки та стягнення шкоди, заподіяної самовільн им зайняттям земельної ділян ки у сумі 161,56 грн. - задовольни ти частково.

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю „Советський хлібокомбінат” (86142, Донецька обл., м. Макіївка, в ул. Шахтна,1; код ЄДРПОУ 31049891) звіл ьнити самовільно зайняту зем ельну ділянку площею 0,0008га в м- ні „Сонячний” (район дитячог о садка №19 у Центрально-Місько му районі м. Макіївки) та приве сти ділянку у первісний, прид атний для використання за ці льовим призначенням стан.

Припинити провадження по с праві в частині позовних вим ог щодо стягнення шкоди, запо діяної самовільним зайняття м земельної ділянки, у сумі 161,56 грн. у зв' язку з відсутністю предмету спору.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю „Со ветський хлібокомбінат” (86142, Д онецька обл., м. Макіївка, вул. Ш ахтна,1; код ЄДРПОУ 31049891) на корис ть Державного бюджету Україн и державне мито в розмірі 85 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю „Со ветський хлібокомбінат” (86142, Д онецька обл., м. Макіївка, вул. Ш ахтна,1; код ЄДРПОУ 31049891) на корис ть Державного бюджету Україн и (р/р 31210264700006 у ГУ ДКУ у Донецькій області, МФО 834016, ЄДРПОУ 34687001, Отри мувач : УДК у Київському район і м. Донецька, код бюджетної кл асифікації 22050003) витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу у розм ірі 236,00 грн.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Гриник М.М.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

Повний текст рішення скла дено та підписано 18.07.2011р.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17849317
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/68пн

Постанова від 23.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні