Ухвала
від 11.08.2011 по справі 21/5009/4738/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

11.08.11 Справа № 21/5009/4738/11

Суддя Черкаськ ий В.І., розглянувши матері али заяви

Кредитора - Приватно го підприємства “Сіонбуд” (6906 7, м. Запоріжжя, вул. Союзна, бу д. 50, кв. 24, код ЄДРПОУ 34733211)

до боржника - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (69069, АДРЕСА_2, ідентифікацій ний номер НОМЕР_1)

банк, здійснюючий роз рахунково-касове обслуговув ання боржника - відсутній

про банкрутство

встановив, що заява підляга є поверненню без розгляду з таких підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 5 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом” провадж ення у справах про банкрутст во регулюється цим Законом, Г осподарським процесуальним кодексом України, іншими зак онодавчими актами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Господ арського процесуального код ексу України господарські су ди розглядають справи про ба нкрутство у порядку провадже ння, передбаченому цим Кодек сом, з урахуванням особливос тей, встановлених Законом Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом”.

ПП “Сіонбуд” у заяві про пор ушення справи про банкрутств о, визнання боржника банкрут ом і відкриття ліквідаційної процедури зазначає, що ФОП ОСОБА_1 має заборгованість перед ним у розмірі 322 800, 00 грн. та зобов' язання по сплаті пен і у розмірі 38 842, 13 грн. та штрафу у розмірі 1 614, 00 грн., яка виникла в результаті не виконання ФОП ОСОБА_1 умов по оплаті тов ару отриманого за договором купівлі-продажу № 8 від 24.06.2008 рок у, а також пені у розмірі 38 842, 13 гр н. та штрафу у розмірі 1 614, 00 грн., щ о перевищує 300 мінімальних роз мірів заробітної плати, та як а не погашена протягом майже 3-х років та визнається ФОП О СОБА_1 у повному обсязі, зокр ема, письмовим повідомленням від 19.01.2011 року на претензію-вим огу № 14/01 від 14.01.2011 року; зазначає, що борг не сплачений на дату з вернення із заявою до суду, що , на думку ПП “Сіонбуд”, свідчи ть про неплатоспроможність б оржника.

Таким чином, безспірність с воїх вимог ПП “Сіонбуд” обґр унтовує визнанням боржником суми боргу відповідно до пре тензій і відповіді на неї та в важає, що за наведених обстав ин наявні підстави для здійс нення процедури банкрутства стосовно ФОП ОСОБА_1

Боржником у даному випадку виступає громадянин - підпри ємець ОСОБА_1, яка згідно С відоцтва про державну реєстр ацію фізичної особи-підприєм ця серія НОМЕР_2 від 14.08.2002 рок у, зареєстрована як суб' єкт підприємницької діяльності .

Відносини, пов' язані з виз нанням громадянина - суб' є кта підприємницької діяльно сті банкрутом регулюються по ложеннями ст.ст. 47-49 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом”.

Відповідно до частин 1, 2 стат ті 47 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” правила, передбачені цією статтею, застосовуютьс я до відносин, пов' язаних з в изнанням громадянина - суб' єкта підприємницької діяльн ості (далі - громадянина-підпр иємця) банкрутом. Заява про по рушення справи про банкрутст во громадянина-підприємця мо же бути подана в господарськ ий суд громадянином-підприєм цем, який є боржником, або його кредиторами.

Необхідно зазначити, що зая ва про порушення справи про б анкрутство громадянина-підп риємця подається на загальни х підставах, встановлених ст аттями 6, 7 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 47 вказаного Закону.

Відповідно до ч. 3 статті 6 Зак ону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” справа про банкрутство пор ушується господарським судо м, якщо безспірні вимоги кред итора (кредиторів) до боржник а сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмір ів заробітної плати, які не бу ли задоволені боржником прот ягом трьох місяців після вст ановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбач ено цим Законом.

При цьому належними доказа ми неспроможності боржника п огасити вимоги кредиторів є заходи примусового стягненн я через органи державної вик онавчої служби або інші орга ни, яким надано право на приму сове стягнення коштів.

Зокрема, ознаками неплатос проможності боржника, якщо і нше не передбачено Законом У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом”, є: а) грошові вимоги, які повинні с кладати 300 мінімальних розмір ів заробітної плати; б) вимоги мають бути безспірними; в) так і вимоги повинні бути не задо волені боржником протягом тр ьох місяців після встановлен ого для їх погашення строку.

Таким чином, звертаючись до суду з відповідною заявою, кр едитор повинен надати докази в підтвердження неплатоспро можності боржника відповідн о до ч. 3 ст. 6 Закону України “Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом”.

Вимоги кредитора набувают ь характеру безспірних, якщо вони підтверджені відповідн ими документами, зокрема, вик онавчими.

Виключний перелік виконав чих документів, які підлягаю ть виконанню державною викон авчою службою, передбачено у статті 3 Закону України “Про в иконавче провадження”.

Враховуючи те, що списання к оштів з рахунків боржника в б езспірному порядку здійснює ться державною виконавчою сл ужбою, то порушення справи пр о банкрутство можливе лише п ісля відкриття виконавчого п ровадження державною викона вчою службою.

Відповідно, і встановлений Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом” трьохмісячний строк по чинає свій відлік після пред ' явлення виконавчих докуме нтів до виконання до державн ої виконавчої служби та відк риття виконавчого проваджен ня.

Виходячи з системного анал ізу положень Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, процедура банкрутства випливає з вико навчого провадження.

Отже, при зверненні до суду з заявою про банкрутство бор жника заявник зобов' язаний надати документи, які підтве рджують наявність ознак непл атоспроможності.

Відповідно до п. 8 ст. 7 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” д о заяви кредитор зобов' язан ий надати рішення суду, госпо дарського суду, які розгляда ли вимоги кредитора (кредито рів) до боржника; копію неопла ченого розрахункового докум ента, за яким відповідно до за конодавства здійснюється сп исання коштів з рахунків бор жника, з підтвердженням банк івською установою боржника п ро прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі до кументи (виконавчий лист, вик онавчий напис нотаріуса тощо ).

Положеннями ст. 1 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” встано влено, що безспірними вимога ми кредиторів є вимоги креди торів, визнані боржником, інш і вимоги кредиторів, підтвер джені виконавчими документа ми чи розрахунковими докумен тами, за якими відповідно до з аконодавства здійснюється с писання коштів з рахунків бо ржника.

Виключний перелік таких до кументів передбачено у статт і 3 Закону України “Про викона вче провадження” (п. 27 Постано ви Пленуму Верховного Суду У країни від 18.12.2009 року № 15 “Про суд ову практику в справах про ба нкрутство”); виходячи з навед еної статті закону визнана п ретензія (лист-вимога) не є вик онавчим документом.

Законом України від 15.03.2006 рок у № 3541-ІV були внесені зміни до с т. 3 Закону Україні “Про викона вче провадження”, згідно з як ими визнана претензія була в иключена із переліку виконав чих документів, що підлягают ь виконанню державною викона вчою службою.

Безспірність своїх вимог П П “Сіонбуд” обґрунтовує визн анням боржником суми боргу в ідповідно до письмового пові домлення від 19.01.2011 року на прете нзію-вимогу № 14/01 від 14.01.2011 року.

ПП “Сіонбуд” не надало до за яви про порушення провадженн я у справі про банкрутство ФО П ОСОБА_1 виконавчих докум ентів чи розрахункових докум ентів, за якими відповідно до наведених вище приписів зак ону здійснюється списання ко штів з рахунків боржника та я кі підтверджують безспірніс ть вимог кредиторів.

Не надання таких документі в ПП “Сіонбуд” є порушенням в имог ст. 7 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом” і свідчать про відсутність безспірних вимо г до боржника.

Відповідно до норм Господа рського процесуального коде ксу України та положень Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” предметом спору у справах п ро банкрутство є неплатоспро можність боржника, підтвердж ена відповідними документам и.

Правові підстави для поруш ення справи про банкрутство ФОП ОСОБА_1 за поданою зая вою не мають місця.

Крім того, доказів відсутно сті підприємницької діяльно сті боржника до заяви не дода но.

Згідно із абз. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” с уддя не пізніше п' яти днів з дня надходження повертає за яву про порушення справи про банкрутство і додані до неї д окументи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо у заяві не вказано повне найменуван ня сторін, їх поштову адресу т а інші відомості, перелічені в статті 7 цього Закону.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 9 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 ГПК Укра їни, суд

УХВАЛИВ:

Повернути Приватному підприємству “Сіонбуд” заяв у про порушення провадження у справі про банкрутство бор жника і додані до неї докумен ти.

Додаток: на 33 аркушах, в тому числі квитанція № NOYX433775 ві д 04.08.2011 року про сплату державно го мита та квитанція № NOYX433874 від 04.08.2011 року про сплату витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Суддя В .І. Черкаський

Дата ухвалення рішення11.08.2011
Оприлюднено29.08.2011
Номер документу17850234
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —21/5009/4738/11

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні