Рішення
від 07.07.2011 по справі 26/188
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 26/188 07.07.11 р.

За позовом Публічного акціонерного товариства “ Ль вівобленерго ”

до Товариства з обмежен ою відповідальністю “ М .С. Л ” в особі Львівського пре дставництва Товариства з обм еженою відповідальністю “ М.С. Л ”

про стягнення 15 935, 18 г рн.

Суддя Пінчук В.І.

Представники:

Від позивача ОСОБА_1 - предст.

Від відповідача ОСО БА_2 - предст.

Рішення прийняте 07.07.2011 р., оскі льки у судовому засіданні 23.06.20 11 р. розгляд справи відкладавс я відповідно до п. 1 ст. 77 ГПК Укр аїни.

Обставини справи:

Позивач зверну вся до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача 15 935, 18 грн. недоврах ованої електричної енергії.

Представник відповід ача у відзиві на позовну заяв у проти позовних вимог позив ача заперечує та просить суд у задоволенні позову відмов ити, посилаючись на те, що не з дійснював підключення до еле ктричних мереж електроперед авальної організації - пози вача, оскільки постачання ел ектроенергії до кіоску відпо відача здійснювалося через е лектромережі кооперативног о будинку ЖБК № 63, що знаходить ся поряд по вул. Любінській, 102. Даний будинок обладнаний при ладом обліку електричної ене ргії, який є опломбований та в ведений в експлуатацію, та об лікує загальний обсяг електр оенергії, що використовуєтьс я у будинку, в тому числі і еле ктроенергію, що використовув алась в кіоску.

Крім того, відповідач у відзиві на позовну заяву за значає, що позивачем не подан о доказів, які б підтверджува ли відсутність оплати за пос тавлену електричну енергію, спожиту кіоском відповідача , зі сторони ЖБК № 63, а отже запо діяння збитків позивачу в ро змірі 15 935, 18 грн.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши поясне ння представників сторін, су д, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до п . 5.1 “ Правил користування елек тричною енергією ” ( далі ПКЕЕ ), затверджених Постановою На ціональної комісії з питань регулювання електроенергет ики України від 31.07.1996 р. № 28, догов ір про постачання електрично ї енергії є основним докумен том, який регулює відносини м іж постачальником електричн ої енергії за регульованим т арифом, що здійснює свою діял ьність на закріпленій терито рії, і споживачем та визначає зміст правових відносин, пра в та обов'язків сторін. Спож ивання електричної енергії б ез договору не допускається.

Відповідно до ст. 27 Зак ону України “ Про електроене ргетику ” від 16.10.1997 р., правопору шення в електроенергетиці тя гне за собою встановлену зак онодавством України цивільн у, адміністративну і криміна льну відповідальність.

Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіж ка електричної і теплової ен ергії, самовільне підключенн я до об'єктів електроенергет ики і споживання енергії без приладів обліку.

У пункті 6.41 “ Правил ко ристування електричною енер гією ”, зазначено, що у разі ви явлення під час контрольного огляду або технічної переві рки уповноваженим представн иком постачальника електрич ної енергії, від якого спожив ач одержує електричну енергі ю, або електропередавальної організації порушень цих Пра вил або умов договору на місц і виявлення порушення у прис утності представника спожив ача оформляється акт порушен ь.

В акті мають бути зазн ачені зміст виявленого поруш ення із посиланням на відпов ідні пункти цих Правил та вих ідні дані, необхідні та доста тні для визначення обсягу не доврахованої електричної ен ергії та/або суми завданих сп оживачем збитків. За необхід ності в акті зазначаються за ходи, яких необхідно вжити дл я усунення допущених порушен ь.

Акт складається в дво х примірниках, один з яких пер едається або надсилається сп оживачеві.

Споживач має право по дати пояснення і зауваження щодо змісту акту, які зазнача ються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від йог о підписання

На підставі акту пору шень уповноваженими предста вниками постачальника елект ричної енергії (електроперед авальної організації) під ча с засідань комісії з розгляд у актів про порушення визнач аються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків .

Комісія з розгляду ак тів порушень створюється пос тачальником електричної ене ргії (електропередавальною о рганізацією) і має складатис я не менше ніж з трьох уповнов ажених представників постач альника електричної енергії .

Рішення комісії офор мляється протоколом і набира є чинності з дня вручення про токолу споживачу. Разом з про токолом споживачу надаються розрахунок величини вартост і та розрахункові документи для оплати недоврахованої ел ектричної енергії та/або зби тків. ( п. 6.4.2 ПКЕЕ ).

Судом встановлено, що представниками позивача бул о зафіксоване порушення “ Правил користува ння електричною енергією ” т овариством з обмеженою відпо відальністю “ М.С. Л ” в ос обі Львівського представниц тва товариства з обмеженою в ідповідальністю “ М.С. Л ” ( відповідачем ), а с аме останнім було здійснено самовільне підключення елек троустановок, струмоприймач ів або електропроводки кіоск у, що знаходиться за адресою: м . Львів, вул. Любінська, 102 до еле ктричної мережі електропере давальної організації про що був складений відповідний а кт порушень “ Правил користу вання електричною енергією ” № 021811 від 12.02.2009 р.

13.02.2009 р. відбулося засід ання комісії, що супроводжув алось веденням протоколу. ( копія протоколу № 20 знах одиться в матеріалах справи, оригінал оглянутий судом у с удовому засіданні ).

На комісії з розгляду актів порушення ПКЕЕ виріше но, провести розрахунок згід но п. 2.6 Методики за 1 2 місяців.

Згідно з розрахункам и позивача вартості електрое нергії, спожитої відповідаче м без обліку ( договору ), за період з лютого 2008 р. - по лю тий 2009 р. нарахування складає 15 935, 18 грн.

Відповідно д п. 6.43 ПКЕЕ, кошти за недовраховану елек тричну енергію перераховуют ься споживачем на поточний р ахунок із спеціальним режимо м використання постачальник а електричної енергії за рег ульованим тарифом або поточн ий рахунок постачальника еле ктричної енергії за нерегуль ованим тарифом.

Споживач зобов'язан ий оплатити розрахункові док ументи за недовраховану елек тричну енергію протягом 30 кал ендарних днів від дня отрима ння рахунка.

Натомість, на день под ання позивачем позовної заяв и до суду відповідач оплату з а спожиту електроенергію не здійснив, а тому позивач прос ить суд стягнути з відповіда ча на користь позивача 15 935, 18 гр н. недоврахованої електрично ї енергії.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги позив ача такими, що підлягають зад оволенню.

Твердження відповіда ча про те, що позивачем не пода но доказів, які б підтверджув али відсутність оплати за по ставлену електричну енергію , спожиту кіоском відповідач а, зі сторони ЖБК - 63, а отже запо діяння збитків позивачу в ро змірі 15 935, 18 грн., судом до уваги н е приймається, оскільки в мат еріалах справи містяться зап ит позивача ( № 502-2520/2 від 02.06.2010 р. ) до голові ЖБК № 63 щодо надання ін формації з підтверджуючими д окументами, чи зверталось ТО В “ М.С.Л ” до ЖБК № 63 стосовно пі дключення кіоску по вул. Любі нська, 102 ( тролейбусна зупинка ) до мереж житлового будинку п о вул. Любінська, 102 та чи провод илась оплата за спожиту елек троенергію, а також відповід ь голови ЖБК № 63 на зазначений запит в якому останній повід омляє, що ТОВ “ М.С.Л ” не зверт алось до ЖБК № 63 щодо підключе ння кіоску до мережі житлово го будинку по вул. Любінська, 1 02 та відповідно оплату за елек троенергію не здійснювало.

Крім того, у зазначено му повідомленні, голова ЖБК № 63 підтверджує факт виявлени й електропостачальною орган ізацією щодо самовільного пі дключення кіоску ТОВ “ М.С.Л ” до мережі житлового будинку по вул. Любінська, 102 ЖБК № 63.

З урахуванням виклад еного, керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГП К України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю “ М.С.Л. ” в особі Львівськог о представництва товариства з обмеженою відповідальніст ю “ М.С.Л. ” ( 79007 м. Львів, вул. Гнатю ка, 11, код 25251134 ) на користь публіч ного акціонерного товариств а “ Львівобленерго ” ( 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 3, код 00131587 ) 15 935 ( п'ятнадцять тисяч дев'ятсот тридцять п'ять ) грн. 18 коп. боргу, 159 ( сто п'ятд есят дев'ять ) грн. 35 коп. держа вного мита та 236 ( двісті тридця ть шість ) грн. 0 коп. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає зак онної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, а у разі, як що у судовому засіданні було оголошено лише вступну та ре золютивну частини рішення, в оно набирає законної сили пі сля закінчення десятиденног о строку з дня підписання ріш ення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Суддя В.І.Пінчук

дата підписання повного т ексту рішення 19.07.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.07.2011
Оприлюднено26.08.2011
Номер документу17853576
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/188

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 28.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Рішення від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Постанова від 22.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гнатюк Г.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гнатюк Г.М.

Рішення від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Рішення від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні