Рішення
від 30.06.2011 по справі 5016/1546/2011(8/72)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" червня 2011 р. Справа № 5016/1546/2011(8/72)

За позовом Публічного а кціонерного товариства “Мик олаївобленерго”,

юридична адреса: 54017, м. Микола їв, вул. Громадянська, 40;

поштова адреса: 54055, м. Миколаї в, вул. Чигрина, 94,

до відповідача Фермерс ького господарства “АСА”,

Миколаївська область, Жовт невий район, с. Коларово, вул. Д орожня, 2,

про стягнення коштів у сумі 2016 грн. 84 коп., -

Суддя Гриньова - Новицьк а Т.В.

Представники:

Від позивача - ОСОБА_1, дов. № 01/33-190 від 10.05.2011р.

Від відповідача - не з' явив ся.

Суть спору: Публічн е акціонерне товариство “Мик олаївобленерго” (далі - позив ач) звернулося до господарсь кого суду з позовом про стягн ення з Фермерського господар ства “АСА” коштів у сумі 2016 грн . 84 коп. - сума вартості переви щення договірних величин спо живання електричної енергії у грудні 2010 року, на підставі Д оговору про постачання елект ричної енергії № 44/1341 від 26.09.2009р., а також про стягнення коштів н а погашення судових витрат п о справі, які складаються з де ржавного мита у сумі 102 грн. та в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу у сумі 236 грн.

Про дату, час і місце розгл яду справи сторони повідомле ні у встановленому Господарс ьким процесуальним кодексом України (далі - ГПК України) порядку, шляхом надсилання н а їхні адреси ухвали від 26.05.2011р. про порушення провадження у справі. Вказана ухвала, що нап равлена відповідачу за адрес ою його місцезнаходження - Ми колаївська область, Жовтневи й район, с. Коларово, вул. Дорож ня, 2, яка зазначена в Єдиному д ержавному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців, повернута органами зв ' язку з позначкою “за зазна ченою адресою не проживає”.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Ук раїни ухвала про порушення п ровадження у справі надсилає ться сторонам за повідомлено ю ними господарському суду п оштовою адресою. У разі ненад ання сторонами інформації що до їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адре сою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазнач ена в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців. У разі в ідсутності сторін за такою а дресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним ч ином.

Отже, суд вважає, що ухвала п ро порушення провадження у с праві вручена відповідачу на лежним чином.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав і просив їх задо вольнити.

Відповідач правом участі у судовому засіданні та надан ня відзиву на позовну заяву н е скористався.

За таких обставин, відповід но до ст. 75 ГПК України, спір роз глядається за наявними у спр аві матеріалами.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення предс тавника позивача, господарс ький суд, -

встановив:

26.09.2009р. між Відкритим акціоне рним товариством Енергопост ачальна компанія “Миколаїво бленерго”, правонаступником якого є позивач, та відповіда чем укладено договір про пос тачання електричної енергії № 44/1341 (далі - Договір), відповід но до умов якого позивач зобо в' язався продавати електри чну енергію відповідачу для забезпечення потреб електро установок відповідача з приє днаною потужністю 225 кВт, а від повідач - оплачувати позива чу вартість використаної (ку пленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього Догов ору.

Згідно з п. 2.1 Договору під ча с виконання його умов, а також вирішення всіх питань, що не о бумовлені цим Договором, сто рони зобов' язались керуват ися чинним законодавством Ук раїни та Правилами користува ння електричною енергією, за твердженими в установленому порядку.

Відповідно до умов п. 2.2.2 Дого вору позивач зобов' язався п остачати відповідачу електр оенергію, як різновид товару в обсягах, відзначених відпо відно до розділу 5, та з урахув анням умов розділу 6 цього Дог овору (додаток № 1 “Обсяги пост ачання електричної енергії с поживачу та субспоживачу”).

За перевищення договірних величин споживання електрич ної енергії та потужності, ви значених згідно із вимогами розділу 5 цього Договору, відп овідач сплачує позивачу двок ратну вартість різниці факти чно спожитої та договірної в еличини. При цьому плата за пе ревищення договірної величи ни потужності стягується із споживачів з приєднаною поту жністю 150 кВт і більше та серед ньомісячним споживанням 50000 к Вт год. і більше (п. 4.2.2 Договору).

Згідно з п. п. 3 - 5 Додатку № 1 “ Обсяги постачання електричн ої енергії споживачу та субс поживачу” до Договору відпов ідач самостійно контролює вл асне електроспоживання, прог нозує обсяги споживання елек тричної енергії та самостійн о сплачує їх з урахуванням ав ансових (планових) платежів і роздрібних тарифів, що діють у розрахунковому періоді.

Відповідач має право протя гом розрахункового періоду з вернутися до позивача із зая вою щодо коригування договір ної величини споживання елек тричної енергії.

У разі перевищення договір них величин споживання елект ричної енергії, яке визначає ться під час підбиття підсум ків розрахункового періоду, відповідач несе відповідаль ність згідно з частиною п' я тою статті 26 Закону України “П ро електроенергетику”.

Згідно з п. п. 1, 2 Додатку № 4 “Гр афік зняття показів засобів обліку електричної енергії” до Договору відповідач знім ає показання розрахункових з асобів обліку щомісячно 15 чис ла і в цей же день повідомляє п ро них позивачу по встановле ній формі, згідно зразку, підп исаного “Акту про використан у електричну енергію” (в ориг іналі). Також сторони домовил ись, що наданий відповідачем на підставі даних розрахунк ового обліку електричної ене ргії “Акт про використану ел ектричну енергію” та виданий позивачем рахунок на оплату за спожиту електричну енерг ію вважається “Актом прийнят тя-передавання товарної прод укції”.

Відповідно до п. п. 1, 2, 4, 6, 8 Додат ку № 10 “Порядок розрахунків” д о Договору розрахунковим вва жається період з 15 числа місяц я до такого ж числа наступног о місяця.

Покази розрахункових засо бів обліку відповідно до пер еліку об' єктів відповідача і точок комерційного обліку фіксуються відповідачем на звітну дату кожного місяця т а оформлюються “Актом про ви користану електричну енергі ю” у 2-х примірниках по одному для кожної сторони.

Розрахунки за електричну е нергію проводяться відповід ачем виключно грошовими кошт ами на поточний рахунок із сп еціальним режимом використа ння позивача.

За дату оплати приймається дата зарахування коштів на п оточний рахунок із спеціальн им режимом використання пози вача або дата внесення відпо відачем готівки в касу позив ача.

Відповідач до 13 числа поточ ного місяця здійснює платіж на наступний розрахунковий п еріод у сумі вартості 100% заявл еного обсягу споживання елек тричної енергії.

В день надання “Акту про вик ористану електричну енергію ” позивач надає відповідачу рахунок на здійснення попере дньої оплати та рахунок варт ості фактично спожитої елект роенергії.

В разі неповної попередньо ї оплати за минулий розрахун ковий період, різниця між сум ою попередньої оплати та вар тістю фактично спожитої елек троенергії має бути сплачена відповідачем протягом 5 опер аційних днів з дня отримання рахунку за фактично викорис тану у розрахунковому період і електричну енергію.

Обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електр ичної енергії, з урахуванням розрахункової величини втра т на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належнос ті електромереж, визначаєтьс я відповідно до “Акту про вик ористану електричну енергію ”.

За перевищення договірних величин споживання електрич ної енергії та потужності ві дповідач оплачує позивачу пі двищену оплату за електричну енергію за обсяг перевищенн я відповідачем договірних ве личин споживання електрично ї енергії та величин потужно сті за розрахунковий період відповідно до ст. 26 Закону Укр аїни “Про електроенергетику ”.

Рахунки на оплату перевище ння договірної величини спож ивання електроенергії випис уються позивачем окремо та н адаються відповідачу.

Вказані рахунки мають бути оплачені відповідачем протя гом 5 операційних днів з дня от римання.

У грудні 2010 року відповідаче м допущено перевищення догов ірних величин споживання еле ктроенергії.

Так, у Додатку № 1а “Обсяги по стачання електричної енергі ї споживачу та субспоживачу на 2010р.” до Договору, сторони уз годили договірну величину сп оживання електроенергії на 2 010 рік помісячно, при цьому, у гр удні місяці 2010 року її договір ний обсяг складає - 15000 кВт год .

Згідно з актом про використ ану відповідачем електроене ргію за грудень 2010 року, обсяг с пожитої відповідачем електр оенергії у грудні 2010 року скла в 17940 кВт, що перевищує погоджен ий ліміт на 2940 кВт год.

Відповідно до ч. 5 ст. 26 Закону України “Про електроенергет ику” у випадку споживання ел ектричної енергії понад дого вірну величину за розрахунко вий період споживачі сплачую ть енергопостачальникам дво кратну вартість різниці факт ично спожитої і договірної в еличини.

У зв' язку з цим позивачем, на підставі Додатків № 1 та № 1а до Договору, ч. 5 ст. 26 Закону Укр аїни “Про електроенергетику ” та п. 6.16 Правил користування е лектричною енергією, обсяг с пожитої електричної енергії понад договірну величину сп оживання був розрахований ві дповідачу у двократній варто сті, що складає 2016 грн. 84 коп.

24.12.2010р. позивачем на адресу ві дповідача надіслані повідом лення про перевищення догові рних величин споживання елек троенергії у грудні 2010 року та рахунок № 44/1341/12 на суму 2016 грн. 84 ко п. Вказані документи відпові дач отримав 01.02.2011р., але до цього часу рахунок № 44/1341/12 на суму 2016 гр н. 84 коп. не оплатив.

Таким чином, станом на день розгляду спору, загальна сум а боргу відповідача за перев ищення договірної величини с поживання електричної енерг ії у грудні 2010 року, перед позив ачем складає 2016 грн. 84 коп.

Згідно зі ст. 526 Цивільного ко дексу України (далі ЦК Україн и), зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору або вимог цього Кодексу.

Відповідно до приписів ст. 6 29 ЦК України договір є обов' я зковим для виконання сторона ми.

З огляду на викладене, суд вважає, що вимоги позивача ґр унтуються на Договорі сторін , чинному законодавстві, мате ріалами справи підтверджені , відповідачем не заперечені і не спростовані отже, підляг ають задоволенню повністю.

Відповідно до вим ог ст. 49 ГПК України судові вит рати покладаються на відпові дача.

На підставі ст. 26 Закону Ук раїни “Про електроенергети ку”, ст. 526, 629 ЦК України, керуючи сь ст. ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, го сподарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Фермерсь кого господарства “АСА” (Мик олаївська область, Жовтневий район, с. Коларово, вул. Дорожн я, 2; ідентифікаційний код 22429442) н а користь Публічного акціоне рного товариства “Миколаїво бленерго” (54017, м. Миколаїв, вул. Г ромадянська, 40; ідентифікацій ний код 23399393):

- 2016 (дві тисячі шістна дцять) грн. 84 коп. - борг за перев ищення договірних величин у грудні 2010 року - на поточний р ахунок із спеціальним режимо м використання № 260383011001 у Микола ївському Обласному відділен ні ВАТ “Державний Ощадбанк У країни”, МФО 326461; код 23399393;

- 102 (сто дві) грн. - на погаше ння витрат з оплати позовної заяви державним митом; 236 (двіс ті тридцять шість) грн. - на пог ашення витрат з оплати витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у - на поточний рахунок № 260003001362 в МОУ ВАТ “Державний Ощадбанк України”, МФО 326461; код 23399393.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Повне рішення складено “05” липня 2011 року

Суддя Т.В.Гриньова -Новицька

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17854957
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/1546/2011(8/72)

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні