Рішення
від 21.07.2011 по справі 5016/1536/2011(16/122)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" липня 2011 р. Справа № 5016/1536/2011(16/122)

м. Миколаїв

за позовом: прокурора м іста Миколаєва (54015, м. Миколаїв , Бузький бульвар, 15) в інтереса х держави в особі Миколаївсь кої міської ради (54027, м. Миколаї в, вул. Адміральська, 20)

до відповідача: товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Оптово-роздрібне вироб ниче підприємство «Продовол ьчі товари»(54000, м. Миколаїв, вул . Васляєва, 25-А)

про: звільнення самовіл ьно зайнятої земельної ділянки та стягнення завдан ої шкоди у розмірі 2604,32 грн.

суддя В.Д. Фролов

за участю представників с торін

від позивача: ОСОБА_1. з а довіреністю № 1398/209/14/01 від 26.05.2009 р.

від відповідача:ОСОБА_2 за довіреністю № б/н від 19.10.2010 р.

в засіданні приймає участ ь: прокурор Лукіна В. М.

20.05.2011 р. прокурор міста Мико лаєва в інтересах держави в о собі Миколаївської міської р ади звернувся до господарськ ого суду з позовом до товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Оптово-роздрібне вироб ниче підприємство «Продовол ьчі товари»про звільнення са мовільно зайнятої земе льної ділянки та стягнення з авданої шкоди у розмірі 2604,32 гр н.

Позов обґрунтовано тим, що п рокурорською перевіркою за р езультатами позапланової пе ревірки дотримання вимог при родоохоронного законодавст ва, яка проводилась державни м інспектором з охорони навк олишнього природного середо вища в Миколаївській області Державної екологічної інспе кції в Миколаївській області із залученням головного спе ціаліста управління земельн их ресурсів Миколаївської мі ської ради, згідно зі складен им Актом від 08.02.2011 р. встановлен о самовільне зайняття відпов ідачем земельної ділянки пло щею 100 кв. м під розміщення літ ньої палатки для відвідувачі в бару поблизу кінотеатру «Ю ність»по пр. Жовтневому, 39-Б.

08.06.2011 р. відповідач звернувся до суду із клопотанням про зу пинення провадження у справі до вирішення по суті пов' яз аної з нею справи № 2а-4157/11/1470 за по зовом від 27.05.2011 р. ТОВ «Оптово-ро здрібне виробниче підприємс тво «Продовольчі товари»до Д ержавної екологічної інспек ції в Миколаївській області, державного інспектора з охо рони навколишнього природно го середовища в Миколаївські й області Красиворон М.І. про в изнання протиправними дії, я ка розглядається Миколаївсь ким окружним адміністративн им судом, судове засідання пр изначено на 20.06.2011 р.

Клопотання судом не задово лено з огляду на те, що зупинен ня провадження у справі приз веде до затягування вирішенн я спору.

У судовому засіданні оголо шувалась перерва до 22.06.2011 р. для надання додаткових доказів по справі.

У відзиві від 22.06.2011 р. на позовн у заяву відповідач вказує на те, що не розміщував жодних лі тніх палаток для відвідувачі в бару поблизу кінотеатру «Ю ність»по пр. Жовтневому, 39-Б, зе мельної ділянки самовільно н е займав, вказує, що Акт переві рки дотримання вимог природо охоронного законодавства ві д 08.02.2011 р., який складено державн им інспектором з охорони нав колишнього природного серед овища в Миколаївській област і Державної екологічної інсп екції в Миколаївській област і, не є належним доказом в розу мінні ст. 34 ГПК України, позовн і вимоги позивача вважає нео бґрунтованими і незаконними .

Представник позивача вказ ав на те, що направив запит нач альнику управління земельни х ресурсів щодо вказаної зем ельної ділянки, але станом на день розгляду справи відпов ідь не отримано.

Ухвалою суду від 22.06.2011 р. розгл яд справи відкладався до 20.07.2011 р ., прокурора та позивача зобов ' язано надати суду належні докази того, що відповідач зн аходиться на спірній земельн ій ділянці за адресою пр. Жовт невому, 39-Б у м. Миколаєві та нез аконно займає її.

На виконання ухвали суду пр окурором і позивачем надано суду Акт перевірки дотриманн я вимог земельного законодав ства від 08.07.2011 р., проведеної дер жавним інспектором відділу і нспекторської діяльності Уп равління Держкомзему у місті Миколаїв Корякіною Ольгою О лександрівною за участю стар шого помічника прокурора м. М иколаєва Андрєєвої І.О., голов ного спеціаліста Управління юридичного забезпечення Мик олаївської міської ради Горо бченко О.В., головного спеціал іста Управління земельних ре сурсів Миколаівської місько ї ради Гавловської Т.М., в резу льтаті якої встановлено само вільне зайняття земельної ді лянки площею 100 кв. м за адресо ю пр. Жовтневий, 39-Б у м. Миколає ві з боку товариства з обмеже ною відповідальністю «Оптов о-роздрібне виробниче підпри ємство «Продовольчі товари» під обслуговування літнього майданчику кафе «Три толстя ка»за рахунок земель міста.

В акті зазначено, що на моме нт перевірки двері літнього майданчику відчинені, земель на ділянка використовується . В Акті наведена план-схема мі сця розташування земельної д ілянки. В Акті зазначено, що ди ректор товариства з обмежено ю відповідальністю «Оптово-р оздрібне виробниче підприєм ство «Продовольчі товари»Ко нцевий Г.О. відмовився бути пр исутнім при перевірці.

Також прокурором надано су ду письмові пояснення відвід увачів літнього майданчику к афе «Три толстяка», та копії р озрахункових касових чеків т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Оптово-роздрібн е виробниче підприємство «Пр одовольчі товари».

У судовому засіданні 20.07.2011 р. п рокурор підтримав позовні ви моги, вважає їх обґрунтовани ми і правомірними та такими, щ о підлягають задоволенню в п овному обсязі.

Представники відповідача позовні вимоги не визнають, в важають їх необґрунтованими та незаконними, про що також з азначено в письмових пояснен нях відповідача від 20.07.2011 р.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення і д оводи прокурора, позивача та представників відповідачів , дослідивши та оцінивши наяв ні докази в їх сукупності, го сподарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджується ма теріалами справи, проведеною прокуратурою м. Миколаєва пе ревіркою встановлено, що 22.05.2006 м іж Миколаївською міською рад ою та товариством з обмежено ю відповідальністю „Оптово-р оздрібне виробниче підприєм ство „Продовольчі товари" на підставі рішення Миколаївсь кої міської ради № 43/30 від 24.02.2006 ук ладено договір оренди землі № 4167, за яким ТОВ „Оптово-роздрі бне виробниче підприємство „ Продтовари" передано в оренд у строком на 5 років земельну д ілянку площею 142 кв. м для обслу говування павільйону-бару по близу кінотеатру „Юність" по пр. Жовтневому, 39-Б у м. Миколає ві.

Проте, відповідач - ТОВ „Оп тово-роздрібне виробниче під приємство „Продтовари" додат ково до наданої у користуван ня земельної ділянки площею 142 кв. м самовільно зайняв земе льну ділянку площею 100 кв. м під розміщення літньої палатки для відвідувачів бару поблиз у кінотеатру „Юність" по пр. Жо втневому, 39-Б у м. Миколаєві.

Факт самовільного зайнятт я ТОВ „Оптово-роздрібне виро бниче підприємство „Продтов ари" земельної ділянки встан овлено в ході позапланової п еревірки дотримання вимог пр иродоохоронного законодавс тва державним інспектором з охорони навколишнього приро дного середовища в Миколаївс ькій області Красивороном М. І. Перевірка проводилась із з алученням головного спеціал іста управління земельних ре сурсів Миколаївської місько ї ради Гавловської Т.М., про що складено акт перевірки від 08. 02.2011 р.

Відповідно до статей 125, 126 Зем ельного кодексу України прав о власності на земельну діля нку, а також право постійного користування та право оренд и земельної ділянки виникают ь з моменту державної реєстр ації цих прав. Право оренди зе мельної ділянки посвідчуєть ся договором оренди землі, за реєстрованим відповідно до з акону.

Приступати до використанн я земельної ділянки до встан овлення її меж у натурі (на міс цевості), одержання документ а, що посвідчує право на неї, т а державної реєстрації забор оняється.

Відповідно до статті 1 Зак ону України «Про державний к онтроль за використанням та охороною земель», самовільне зайняття земельної ділянки - це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання з емельної ділянки за відсутно сті відповідного рішення орг ану виконавчої влади чи орга ну місцевого самоврядування про її передачу у власність а бо надання у користування (ор енду) або за відсутності вчин еного правочину щодо такої з емельної ділянки, за винятко м дій, які відповідно до закон у є правомірними.

Державною екологічною ін спекцією у Миколаївській обл асті було проведено розрахун ок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайн яття земельної ділянки ТОВ „ Оптово-роздрібне виробниче п ідприємство „Продтовари" по пр. Жовтневому, 39-Б у м. Миколаєв і на підставі „Методики визн ачення розміру шкоди, заподі яної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних діля нок не за Цільовим призначен ням, зняття ґрунтового покри ву (родючого шару ґрунту) без с пеціального дозволу", яка зат верджена постановою Кабінет у Міністрів України № 963 від 25.07.2 007. Розмір заподіяної шкоди ск лав 2 604,32 гривень.

Відповідно до статей 1,2 Земе льного кодексу України та ст атей 13, 14 Конституції України, з емля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави та є об'єктом права власності Українського народу, від іме ні якого це право здійснюють органи влади і органи місцев ого самоврядування, а земель ні відносини - це суспільні ві дносини щодо володіння, кори стування і розпорядження зем лею. Земельна ділянка є держа вною власністю і відповідно до статей 116-126, пункту 10 перехідн их положень Земельного кодек су України перебуває у відан ні Миколаївської міської рад и.

Відмова відповідача звіл ьнити самовільно зайняту зем ельну ділянку обмежує законн ого власника в праві розпоря джатися нею та використовува ти за своїм призначенням, чим завдається істотна шкода де ржавним інтересам. Необхідні сть їх захисту покладає на пр окуратуру обов'язок представ ництва інтересів держави в с уді відповідно до частини 2 ст атті 121 Конституції України.

Відповідно до статті 212 Зем ельного кодексу України само вільно зайняті земельні діля нки підлягають поверненню вл асникам землі або землекорис тувачам без відшкодування за трат, понесених за час незако нного користування ними. При ведення земельних ділянок у придатний для використання с тан, включаючи знесення буди нків, будівель і споруд, здійс нюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самов ільно зайняли земельні ділян ки.

Згідно зі ст.ст. 152, 158 Земельно го кодексу України, власник з емельної ділянки може вимага ти усунення будь-яких поруше нь його прав на землю. Земельн і спори з приводу володіння, к ористування і розпорядження земельними ділянками, що пер ебувають у власності громадя н та юридичних осіб, вирішуют ься виключно судом.

Статтею 156 Земельного кодек су України встановлено, що вл асникам землі відшкодовують ся збитки, заподіяні внаслід ок неодержання доходів за ча с тимчасового невикористанн я земельної ділянки.

Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Оптово-розд рібне виробниче підприємств о «Продовольчі товари»земел ьна ділянка використовувала сь на протязі тривалого часу безоплатно, внаслідок чого р озмір заподіяної шкоди склав 2604,32 грн.

Приведення земельних діл янок у придатний для викорис тання стан, включаючи знесен ня будинків, будівель і спору д, здійснюється за рахунок гр омадян або юридичних осіб, як і самовільно зайняли земельн і ділянки.

Повернення самовільно зай нятих земельних ділянок пров адиться за рішенням суд у.

Згідно з п. 12 перехідних поло жень Земельного кодексу Укра їни, до розмежування земель д ержавної та комунальної влас ності повноваження щодо розп орядження землями в межах на селених пунктів здійснюють в ідповідні сільські, селищні, міські ради.

Тобто, розпорядження земля ми в межах міста належить до п овноважень Миколаївської мі ської ради.

Також фахівцями Управлінн я з контролю за використання м та охороною земель у Микола ївській області відповідно д о Методики визначення розмір у шкоди, заподіяної внаслідо к самовільного зайняття земе льних ділянок, використання земельних ділянок не за ціль овим призначенням, зняття ґр унтового покриву (родючого ш ару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 25.07.07 № 963, здійснено розр ахунок розміру шкоди, заподі яної товариством з обмежено ю відповідальністю «Оптово-р оздрібне виробниче підприєм ство «Продовольчі товари» в наслідок самовільного зайня ття земельної ділянки, який с клав 2604,32 грн.

Враховуючи вище викладен е, суд дійшов висновку, що позо вні вимоги обґрунтовані чинн им законодавством та підляга ють задоволенню.

Зважаючи на наведен е, керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ьнити.

2. Зобов' язати то вариство з обмеженою відпові дальністю «Оптово-роздрібне виробниче підприємство «Про довольчі товари»(54000, м. Миколаї в, вул. Васляєва, 25-А, код ЄДРПОУ 22426099) звільнити самовільно зай няту земельну ділянку площею 100 кв. м шляхом знесення літньо ї палатки для відвідувачів б ару поблизу кінотеатру «Юніс ть» по пр. Жовтневому, 39-Б у м. Ми колаєві.

3. Стягнути з товариства з о бмеженою відповідальністю « Оптово-роздрібне виробниче п ідприємство «Продовольчі то вари»(54000, м. Миколаїв, вул. Васля єва, 25-А, код ЄДРПОУ 22426099) до міськ ого бюджету м. Миколаєва (банк одержувача - ГУДКУ у Микола ївській області, МФО - 826013, р/р 33 119331700002, отримувач - м. Миколаїв, 2 4062100, код ЄДРПОУ 23626096) шкоду, заподі яну самовільним зайняттям зе мельної ділянки в сумі 2604 (дві т исячі шістсот чотири гривні) грн. 32 коп.

4. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «О птово-роздрібне виробниче пі дприємство «Продовольчі тов ари»(54000, м. Миколаїв, вул. Васляє ва, 25-А, код ЄДРПОУ 22426099) на корист ь Державного бюджету України (Одержувач: УДК у м. Миколаєві ЄДРПОУ: 23626096 Банк одержувача: ГУ ДКУ у Миколаївській області, МФО: 826013, Рахунок: 31118095700006, Код плате жу: 22090200, Символ звітності банку : 095) державне мито в розмірі 102 (с то дві гривні) грн. 00 коп.

5. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «О птово-роздрібне виробниче пі дприємство «Продовольчі тов ари»(54000, м. Миколаїв, вул. Васляє ва, 25-А, код ЄДРПОУ 22426099) на корист ь Державного бюджету України (одержувач: Держбюджет Центр ального району м. Миколаєва Є ДРПОУ: 23626096 Банк одержувача: ГУДКУ у Миколаївській област і МФО: 826013 Рахунок: 31217264700006 Код плат ежу: 22050003 Символ звітності банк у: 264 Розмір оплати 236 (двісті тр идцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя В.Д.Фролов

Повний текст рішення ви готовлено 25.07.2011 р.

Суддя В.Д.Фрол ов

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.07.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17855637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/1536/2011(16/122)

Постанова від 30.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Рішення від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні