Ухвала
від 16.08.2011 по справі 29/5009/4508/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженн я у справі

16.08.11 справа № 29/5009/4508/11

м. Запоріжжя

Суддя Кричмаржевськ ий В.А.

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальніст ю “Торгівельний будинок “Лін кольн”, м. Запоріжжя, код з ЄДР - 31806363

Банківська установа, що здійснює розрахунко во-касове обслуговування бор жника - відомості відсутні

Суддя Кри чмаржевський В.А.

За участю представни ків:

- боржника - ОСОБА_1. ( за довіреністю)

Розглядається заява Това риства з обмеженою відповіда льністю “Торговий будинок “Л інкольн”, м. Запоріжжя, про виз нання банкрутом, подану в пор ядку статті 51 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”.

Дослідивши матеріали с прави, заслухавши поясн ення представника боржника , суд -

Установив:

Товариство з обмежено ю відповідальністю “Торгіве льний будинок “Лінкольн”, м. З апоріжжя, код з ЄДР - 31806363, зверн улося 05.08.2011р. із заявою про визн ання банкрутом за спрощеною процедурою в порядку статті 51 Закону України “Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом” (далі за текстом - Зак он про банкрутство).

Заява обґрунтована тим, що 1 9.05.2011р. на загальних зборах учас ників ТОВ “Торгівельний буди нок “Лінкольн” прийнято ріше ння про ліквідацію юридичної особи, обрана ліквідаційна к омісія та голова ліквідаційн ої комісії, про що свідчить пр отокол № 1/2011 від 19.05.2011р.

Під час проведення ліквіда ційної процедури, проаналізу вавши стан фінансово - господ арської діяльності підприєм ства, ліквідаційна комісія з ' ясувала, що з урахуванням з аявлених вимог кредиторів пі дприємство знаходиться у сті йкій фінансовій неплатоспро можності. Активи підприємств а, майно та обладнання на підп риємстві не обліковуються, п ро що свідчать акт інвентари зації та інвентаризаційний о пис № 1 від 18.07.2011р. Грошові кошти н а рахунках підприємства відс утні, в той час як загальна кре диторська заборгованість ск ладає - 114.692,85грн.

Загальними зборами учасни ків ТОВ. “Торгівельний будин ок “Лінкольн”, які відбулися 18.07.2011р., прийнято рішення про зв ернення до господарського су ду Запорізької області із за явою про порушення справи пр о банкрутство, про що свідчит ь протокол № 2/2011 від 18.07.2011р.

Проаналізувавши діюче зак онодавство про банкрутство, судову практику Вищого госпо дарського суду України при п ерегляді в касаційному поряд ку аналогічних справ про бан крутство, суд дійшов висновк у, що провадження у цій справі порушено помилково, а тому пі длягає припиненню з огляду н а наступне.

Так, згідно з ч. 1 статті 51 Зако ну про банкрутство, якщо варт ості майна боржника - юридичн ої особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недо статньо для задоволення вимо г кредиторів, така юридична о соба ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідне правило передб ачено ч. 3 статті 110 Цивільного к одексу України, яка містить з агальні положення про ліквід ацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкру тства, що передбачена статте ю 51 Закону про банкрутство, ви пливає з процедури добровіль ної ліквідації юридичної осо би, тобто ліквідації юридичн ої особи за рішенням її учасн иків (власників) або органу, уп овноваженого на це установчи ми документами.

Необхідними передумовами для звернення із заявою про п орушення провадження у справ і про банкрутство боржника в порядку статті 51 Закону про б анкрутство є дотримання вимо г цивільного та господарсько го законодавства щодо добров ільної ліквідації юридичної особи.

Частина 4 статті 105 Цивільног о кодексу України передбачає , що комісія з припинення юрид ичної особи поміщає в друков аних засобах масової інформа ції, в яких публікуються відо мості про державну реєстраці ю юридичної особи, що припиня ється, повідомлення про прип инення юридичної особи та пр о порядок і строк заявлення к редиторами вимог до неї. Цей с трок не може становити ме нше двох місяців з дня публік ації повідомлення про пр ипинення юридичної особи. Ко місія вживає усіх можливих з аходів щодо виявлення кредит орів, а також письмово повідо мляє їх про припинення юриди чної особи.

Аналогічні положення міст ить ч. 3 статті 60 Господарськог о кодексу України, яка встано влює, що ліквідаційна комісі я або інший орган, який провод ить ліквідацію суб'єкта госп одарювання, вміщує в друкова них органах відповідно до за кону повідомлення про його л іквідацію та про порядок і ст роки заяви кредиторами прете нзій, а явних (відомих) кредито рів повідомляє персонально у письмовій формі у встановле ні цим Кодексом чи спеціальн им законом строки.

Проте до заяви боржника не д одано доказів здійснення пов ідомлення про припинення юри дичної особи у відповідних д рукованих засобах масової ін формації, в матеріалах справ и відсутній перелік пред'явл ених вимог кредиторів, що сві дчить про відсутність належн о сформованого пасиву боржни ка.

До заяви про порушення спра ви про банкрутство за статте ю 51 Закону про банкрутство не додані докази повідомлення б оржником явних кредиторів у розумінні статті 60 Господарс ького кодексу України, зокре ма, органу державної податко вої служби за місцем реєстра ції боржника (стаття 16.1.10 Подат кового кодексу України), як пл атника податків, про його лік відацію та про порядок і стро ки заявлення кредиторами пре тензій.

Боржником також не дотрима но вимог ч.1 статті 111 ЦК України , яка передбачає складення лі квідаційною комісією піс ля закінчення строку для пре д'явлення вимог кредиторами проміжного ліквідаційно го балансу.

Таким чином, у даному випадк у ліквідаційною комісією бор жника був порушений порядок добровільної ліквідації.

До заяви про порушення пров адження у справі про банкрут ство за правилами статті 51 Зак ону про банкрутство не додан і документи, які повинні бути подані на момент звернення і з такою заявою, та які не можут ь бути витребувані судом піс ля порушення справи про банк рутство.

На підставі вищевикладе ного та керуючись статтями 7 , 8, 51 Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом», стаття ми 80 та 86 Господарського проце суального кодексу України , господарський суд Запор ізької області -

Ухвалив:

Провадження у справ і про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Торговий будинок “Лінколь н”, м. Запоріжжя, код з ЄДР - 31806363, п рипинити.

Копію ухвали надіслати : боржнику, державному р еєстратору виконкому Запорі зької міської ради, Орджонік ідзевському ВДВС Запорізько го міського управління юстиц ії.

Суддя В.А. К ричмаржевський

Дата ухвалення рішення16.08.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17863425
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5009/4508/11

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні