Постанова
від 12.04.2011 по справі 2а-373/11/16/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

 

12 квітня 2011 р.  

Справа №2а-373/11/16/0170

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді   Александрова О.Ю., при секретарі Сидельової М.В.,

за участю представників:

прокурор - не з'явився;

від позивача – не з'явився;

від відповідача – не з’явився;  

розглянув в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом   Прокурора Ленінського району АР Крим   в інтересах держави в особі   Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі АР Крим    

до   Комунального підприємства "Фонд комунального майна Ленінського району"              

про стягнення

 

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Ленінського району АР Крим звернувся до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі АР Крим про стягнення з Комунального підприємства "Фонд комунального майна Ленінського району" заборгованості у розмірі 509,16 гривень, з яких 503,79 гривень штрафні санкції та 5,37 пеня.

Прокурор Ленінського району АР Крим явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час, дату та місце його проведення повідомлений належним чином,  про що свідчить повідомлення від 15.03.11 року. Прокурор 17.03.2011 року уточнив позовні вимоги та у зв'язку з частковою сплатою відповідачем заборгованості просив стягнути на користь позивача 28,94 гривень, з яких 28,63 гривень штрафних санкцій та 0,31 гривень пені.

Позивач явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час, дату та місце його проведення повідомлений належним чином, надав суду клопотання про розгляд справи за відсутності його представника та підтримав уточнені позовні вимоги про стягнення 28,04 гривень у повному обсязі.

Відповідач явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час, дату та місце його проведення повідомлений належним чином, заперечення на позовну заяву, а також клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, приймаючи до уваги ненадання відповідачем доказів неможливості участі його представника у судовому засіданні з поважних причин, відсутність у матеріалах справи його клопотання про неможливість розгляду справи без участі його представника, керуючись ст. 128 КАС України, вважає можливим продовжити розгляд справи на підставі наявних доказів.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, судом встановлено наступне.

Комунальне підприємство "Фонд комунального майна Ленінського району" зареєстровано Ленінською районною державною адміністрацією АР Крим як юридична особа, про що свідчить витяг з ЄДРПОУ станом на 09.03.2011 року та свідоцтво про державну реєстрацію.

Відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України у Ленінському районі АР Крим  за  № 20010305.

Принципи, основи та механізм функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування визначені в Законі України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі по тексту - Закон №1058).

Згідно ст. 1 Закону страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із  законодавством, яке діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно цього Закону.

Відповідно до п.2 ст. 5 Закону №1058 виключно цім Законом визначаються порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, а також стягнення заборгованості за цими внесками.

Статтею 17 Закону №1058 страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Згідно з п. 4. ст. 17 Закону №1058, п.5.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне  пенсійне страхування в Пенсійний фонд України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1 (далі –Інструкція), платники подають до органу Пенсійного фонду для реєстрації протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, розрахунок зобов’язань зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, в якому вказується самостійно обчислені суми зобов'язань.

Відповідно до абзаців 1, 2, 3 ч. 6 ст. 20 Закону №1058, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є: для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць.

Згідно ч. 6 ст. 17 Закону №1058, страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

З матеріалів адміністративного позову та документів доданого до позову вбачається, що відповідачем порушено строк сплати страхових внесків, що стало підставою для прийняття рішення № 637 від 02.11.10 року "Про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду". Яким нарахована сума штрафу у розмірі 503,79 гривень та пені у розмірі 5,37 гривень.    

Зазначене рішення отримане відповідачем 05.11.2010 року, про що свідчить відмітка на повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с. 16, зворотній бік).

Частиною 14 ст. 106 Закону, встановлено, що рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, страхувальник у десятиденний строк має право на оскарження рішення у судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, зазначене рішення позивача у встановленому законом порядку оскаржено не було. Крім того, відповідачем самостійно проведено часткову сплату заборгованості зі штрафних санкцій та пені, що підтверджується карткою особового рахунку відкритого на відповідача та довідкою позивача № 19.

Відповідно до довідки Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі АР Крим заборгованість відповідача згідно рішення № 637 від 02.11.2010 року складає 28,63 гривень штрафу та 0,31 гривень пені.  За таких підстав суд зазначає, що стягненню з відповідача підлягає загальна сума 28,94 гривень заборгованості зі сплати штрафу та пені.

Згідно із ст. 71 КАС України відповідач не надав доказів сплати ним заборгованості у сумі 28,94 гривень зі сплати штрафу та пені, які і підлягають стягненню на користь позивача.

Пунктом 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" N 2464-VI, 08.07.2010 р., який набрав чинності з 01.01.2011р.,  передбачено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом, тобто, повноваження, передбачені ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" N 1058-IV, 09.07.2003р. в  редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що уточнені позовні вимоги про стягнення суми заборгованості у розмірі 28,94 гривень обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи, підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 158, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

 

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Фонд комунального майна Ленінського району" (98200, АР Крим, Ленінський район, смт. Леніно, вул. Фрунзе, 5; ЄРДПОУ 34243590; відомості про банківські реквізити у матеріалах справі відсутні) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі Автономної Республіки Крим (98000, АР Крим, смт. Леніно, вул. Трудова, 2; р/р 25605010046501 в ЗАТ “Державний ощадний банк України” МФО 324805; ОКПО 22259945)  заборгованість в сумі 28,94 гривень.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового  провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя                                                                Александров О.Ю.

              

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення12.04.2011
Оприлюднено29.08.2011
Номер документу17875599
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-373/11/16/0170

Постанова від 12.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Александров О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні