Постанова
від 12.08.2011 по справі 2а/0270/3275/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/3275/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі

Головуючого судді Яремчук а Костянтина Олександровича ,

розглянувши у порядку пись мового провадження матеріал и справи

за позовом: Могилів-Поді льського міжрайпрокурора в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Могилів-Подільському районі

до: фізичної особи - під приємця ОСОБА_1

про: стягнення боргу по с платі страхових внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду з а дміністративним позовом зве рнувся Могилів-Подільський м іжрайпрокурор в інтересах д ержави в особі управління Пе нсійного фонду України у Мог илів-Подільському районі (да лі - УПФУ у Могилів-Подільсько му районі) до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (далі - Ф ОП ОСОБА_1.) про стягнення б оргу по сплаті страхових вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня в сумі 1722 грн. 80 коп.

Позов мотивовано тим, що вна слідок несплати коштів на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування за відпо відачем рахується заборгова ність по сплаті страхових вн есків до управління Пенсійно го фонду України у Могилів-По дільському районі Вінницьк ої області в сумі 1722 грн. 80 коп.

Оскільки заборгованість в добровільному порядку не по гашена, Могилів-Подільський міжрайонний прокурор, на під ставі статті 60 КАС України, зв ернувся в інтересах держави в особі УПФ України у Могилів - Подільському районі до суду з позовом про стягнення кошт ів.

Прокурор та представник по зивача у судове засідання не з'явилися, проте надали заяви про розгляд справи без їх уча сті, позовні вимоги підтриму ють в повному обсязі та проси ли їх задовольнити, посилаюч ись на обставини, викладені у позовній заяві.

Відповідач у судові засіда ння, призначені на 28 липня 2011 ро ку та 12 серпня 2011 року не з'явл явся, хоча про час і місце розг ляду справи була повідомлени й вчасно та належним чином, що підтверджується повідомлен нями про вручення поштових в ідправлень (а.с.16, 22).

Суд вважає, що ним вжито дос татніх заходів для належного повідомлення відповідача п ро час і місце розгляду справ и з метою реалізації ним прав а на судовий захист своїх пра в та інтересів. Однак, відпові дач своїм правом заперечити проти позову не скористався.

З урахуванням викладеного , керуючись положеннями част ини 4 статті 122 та частини 6 стат ті 128 КАС України, суд вважає, що наявні підстави для розгляд у справи в порядку письмовог о провадження.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані докази, су д приходить до висновку, що по зов підлягає задоволенню, ви ходячи з наступного.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загально обов'язкового державного пен сійного страхування, регулюю ться Законом України "Про заг альнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV в ід 09 липня 2003 року, який набрав ч инності з 01 січня 2004 року.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пе нсійне страхування" № 1058-ІV від 09 липня 2003 року, платниками стр ахових внесків до солідарної системи є страхувальники, за значені в статті 14 цього Закон у, зокрема, підприємства, уста нови і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання, об'єднанн я громадян, профспілки, політ ичні партії (у тому числі філі ї, представництва, відділенн я та інші відокремлені підро зділи зазначених підприємст в, установ, організацій, об'є днань громадян, профспілок, п олітичних партій, які мають о кремий баланс і самостійно в едуть розрахунки із застрахо ваними особами), фізичні особ и - суб'єкти підприємницької д іяльності та інші особи (вклю чаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємн ицької діяльності, які обрал и особливий спосіб оподаткув ання (фіксований податок, єди ний податок, фіксований сіль ськогосподарський податок, п ридбали спеціальний торгови й патент), які використовують працю фізичних осіб на умова х трудового договору (контра кту) або на інших умовах, перед бачених законодавством, або за договорами цивільно-право вого характеру.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України у Могилів-Подільськ ому районі Вінницької област і за НОМЕР_2 і є платником с трахових внесків на обов'язк ове державне пенсійне страху вання, що підтверджується ві дповідним повідомленням (а.с .4). Відтак, у відповідності до ч астини 2 статті 20 Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" зобов'язаний самостійно нараховувати (обчислювати) с трахові внески.

Відповідно до частини 6 стат ті 20 Закону страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду. У разі недост атності у страхувальника кош тів для здійснення в повному обсязі виплати заробітної п лати (доходу) та одночасної сп лати відповідних авансових п латежів, виплата зазначених сум та сплата страхових внес ків здійснюється в пропорцій них розмірах .

Всупереч вимогам статті 20 З акону, відповідач не сплатив суму страхових внесків на за гальнообов'язкове державн е пенсійне страхування, в зв' язку з чим станом на день пода ння позову до суду виникла за боргованість зі сплати недої мки в сумі 1722,80 грн.

Згідно із пунктом 8.2 Інструк ції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни 19.12.2003 № 21-1, органи Пенсій ного фонду надсилають стра хувальникам вимогу про сплат у недоїмки у випадку, якщо стр ахувальник має на кінець зві тного базового періоду недої мку зі сплати страхових внес ків. Вимога формується на під ставі даних особових рахункі в платників на всю суму боргу .

На підставі зазначеного, ві дповідачу направлялася вимо га №Ф 1054 від 01 листопада 2010 року п ро сплату боргу. Однак, боржни к протягом 10 робочих днів післ я отримання вимог не сплатив вказані суми боргу.

Статтею 23 Закону встановлен о, що спори, які виникають із п равовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсій ного фонду та в судовому поря дку.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до статті 71 КАС У країни кожна сторона повин на довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС Укр аїни).

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості на день розгляду справи, суду не надано.

На підставі викладеного, вр аховуючи, що позов підтвердж ений матеріалами справи, а об ставини, наведені у ньому, від повідачем не спростовані, то му підлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов з адовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1 код НОМЕР_1) на корист ь управління Пенсійного фон ду України у Могилів-Подільс ькому районі (вул. ІІІ-тя Гвард ійська, 19, м. Могилів-Подільськ ий, Вінницька область, код 24902919, р/р 25601323590103 у ВАТ "Державний ощадн ий банк", МФО 302076) заборгованіст ь по сплаті страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування в сумі 1722 (одна тисяча сімсот д вадцять дві) гривні 80 копійок.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли в порядку, визначеному ст. 2 54 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя Яремчук Костянтин Олександрович

12.08.2011

Дата ухвалення рішення12.08.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17875692
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3275/11

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Постанова від 12.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні