Постанова
від 18.08.2011 по справі 2а-7517/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

18 серпня 2011 р.                                                                                    № 2а-7517/11/1370  

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого - судді                                                Мричко Н.І.

за участю секретаря судового засідання               Якимець О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Франківському районі м.Львова до Приватного підприємства «АР.І.П.»про стягнення податкового боргу в сумі 1 190,00 грн., -  

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспекція у Франківському районі м.Львова (далі –ДПІ у Франківському районі м.Львова) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства «АР.І.П.» (далі –ПП «АР.І.П.»), в якому просить стягнути з відповідача на користь державного бюджету заборгованість в сумі 1 190,00  грн.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у відповідача існує заборгованість перед бюджетом, внаслідок несплати податку по платежах: на додану вартість  та по податку на прибуток. У зв‘язку з цим державною податковою інспекцією відповідно до Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами” визначено, що сума платежу є узгодженою та несплаченою у встановлені законодавством строки, а тому вимога про стягнення є безспірною.

        В судове засідання позивач явки уповноваженого представника не забезпечив, хоча належним чином повідомлявся про дату, місце та час розгляду справи. Однак, 18.07.2011 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивача, згідно якого просить розглядати справу за відсутності уповноваженого представника на підставі наявних у справі матеріалах.  Просить позов задовольнити повністю.

Відповідач явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення, проте поштовий конверт з судовими документами, відправлений судом за його зареєстрованим місцезнаходженням, органами поштового зв'язку повернений з відміткою «за зазначеною адресою не знаходиться». З урахуванням ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості, внесені до Єдиного державного реєстру (в т.ч. про місцезнаходження юридичної особи), вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. З урахуванням наведеної норми права відповідач вважається належним чином повідомленим про дату, час та місце проведення судового засідання. У зв'язку з чим, суд ухвалив розглянути справу у відсутність відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Перевіривши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Як вбачається з припису норми ст. 14.1.137 ст.14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п.14.1.175. вищезазначеного Кодексу вбачається, що податковий борг –це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

ПП «АР.І.П.»28.11.2007 року зареєстроване Виконавчим комітетом Львівської міської ради, ідентифікаційний код 35563592, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.  

Згідно п.1.2 ст.1 Закону України “Про порядок погашення зобов?язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами”(чинного на час виникнення спірних правовідносин) податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державний цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та строки, визначені цим Законом або іншими законами України

Відповідно до п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);  в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року; г) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), - до 1 квітня року, наступного за звітним.                                                                                 

Якщо податкова декларація за квартал, півріччя, три квартали або рік розраховується наростаючим підсумком на підставі показників базових податкових періодів, з яких складаються такі квартал, півріччя, три квартали або рік (без урахування авансових внесків) згідно з відповідним законом з питань оподаткування, така декларація подається у строки, визначені цим пунктом для такого базового податкового періоду. Для цілей підпункту 4.1.4 цього пункту під терміном "базовий податковий період" слід розуміти перший податковий період звітного року, визначений відповідним законом з питань оподаткування, зокрема календарний квартал для цілей оподаткування прибутку підприємств.

У відповідності до п.5.1 ст.5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

У п.п.5.3.1 ст.5.3 цього Закону зазначено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового  зобов'язання,  зазначену  у  поданій  ним  податковій декларації,  протягом  десяти  календарних  днів,   наступних   за останнім   днем відповідного  граничного  строку,  передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті  4  цього Закону  для  подання податкової декларації.

Відповідно до п.п.5.4.1 ст.5 Закону - узгоджена  сума податкового зобов'язання,  не сплачена платником податків у строки,  визначені цією  статтею,  визнається сумою податкового боргу платника податків.

Таким чином, вищевказана сума податкового зобов'язання, яка не була своєчасно сплачена, набула статусу податкового боргу.

Матеріалами справи підтверджено наявність боргу ПП «АР.І.П.», який виник внаслідок несплати суми податкового зобов’язання, на загальну суму 1 190,00 грн., з яких:

- податок на додану вартість в сумі 340,00 грн., який визначений податковими повідомленнями-рішеннями №0000341530/0 від 19.01.2010 р. в сумі 170 грн. та №0010171530/0 від 27.10.2010 р. в сумі 170 грн.;

- податок на прибуток приватних підприємств в сумі 850,00 грн., який визначений податковими повідомленнями-рішеннями №0009131510/0 від 02.08.2010 р. на суму 510 грн., №0016331510/0 від 27.12.2010 р. в розмірі 170 грн., №0021441510/0 від 31.12.2010 р. в сумі 170 грн.  

 Згідно пп. 6.2.1, п. 6.2, ст. 6 цього ж Закону України, податкові вимоги надсилаються:

а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків. обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк;

б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

На виконання вимог ст. 6 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами” ДПІ у Франківському районі м.Львова надіслано відповідачу першу податкову вимогу форми “Ю1”від 27.08.2008 року №1/753 та другу податкову вимогу форми “Ю2”від 21.10.2008 року №2/878.

Оскільки відповідач свого обов’язку не виконав, начальником ДПІ у Франківському районі м.Львова винесено Рішення №28357/10/24-025/56 від 24.02.2008 року про стягнення коштів та продаж активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

Згідно припису норми п.п. 3.1.1 п.3.1 ст. 3 вищезазначеного Закону, активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадках платники податків самостійно визначають черговість та форми задоволення претензій кредиторів за рахунок активів, вільних від заставних зобов'язань забезпечення боргу. У разі, якщо такого платника податків визнано банкрутом, черговість задоволення претензій кредиторів визначається законодавством про банкрутство.                    

Згідно долучених до матеріалів справи: довідки ОКП ЛОР «БТІ та ЕО»№2884 від 31.03.2011 року, щодо державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна  за ПП «АР.І.П.»то такі не зареєстровані; листа Інспекції державного технічного нагляду від 28.04.2011 р. №3-1/473, відповідно до якого дані відносно реєстрації автомобілів за відповідачем відсутня та відповіді на запит ДПІ у Франківському районі м.Львова до територіального управління Держгірпромнагляду по Львівській області згідно якої вбачається, що за ПП «АР.І.П.»технологічні транспортні засоби не зареєстровані.  

Згідно довідки ДПІ у Франківському районі м.Львова  вбачається, що згідно карток особових рахунків, які додаються до матеріалів справи, станом на 08.06.2011 року сума податкового боргу платника податків (з врахуванням суми пені, нарахованої на суми несплаченого податкового боргу та розстрочених/відстрочених сум) становить 1 190,00 грн., а саме: податок на додану вартість в сумі 340,00 грн. та податок на прибуток в розмірі 850,00 грн. визнані, є узгодженими та у встановлені строки до бюджету не сплачені а тому, суд приходить до висновку про обґрунтованість та підставність позовних вимог і вважає, що позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 4, 7-11, 14, 69-71, 72, 86, 87, 94, 159, 160-163 Кодексу

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства «АР.І.П.»на користь бюджету податковий борг в сумі 1 190 (одну тисячу сто дев’яносто) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

       Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі у відповідності до ч. 3 ст. 160 цього Кодексу, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

        У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

         Повний текст постанови виготовлений 19 серпня 2011 року.

          Суддя                                                                                 Мричко Н.І.

Дата ухвалення рішення18.08.2011
Оприлюднено29.08.2011
Номер документу17876992
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7517/11/1370

Постанова від 18.08.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні