Постанова
від 22.08.2011 по справі 2а-8792/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. К. Каменєв а, 8, корп. 1

Вн. № 27/176

П О С Т А Н О ВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 серпня 2011 року 10:55 Справа № 2а-8792/11/2670

За позовом Державної податкової інс пекції у Києво-Святошинськом у районі Київської області

До Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ЕС ТТЕРРА"

Про стягнення податкової за боргованості у розмірі 129 322,88 гр н.,

Суддя Головань О.В. Секретар Тітова Г .А.

Представники:

Від позивача: Мацюк М.М.,

Від відповідача: не з' яв.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позовні вимоги заявдено про стягнення з відповідача заборгованості з земельного податку у розмірі 129 322,88 грн. (з ур ахуванням змінених позовних вимог від 18.07.11р.).

Ухвалою суду від 23.06.11р. справу прийнято до свого проваджен ня суддею Головань О.В. та приз начено розгляд справи у судо ве засідання на 18.07.11р.

В судовому засіданні 18.07.11р. ог олошувалась перерва 22.08.11р.

Представник відповідача у судове засідання 22.08.11р. не з'яви вся, про причини неявки суд не повідомив, про проведення су дового засідання повідомлен ий належним чином 03.08.11р., що підт верджується повідомленням п ро вручення поштового відпра влення.

В судовому засіданні 22.08.11р. ог олошено вступну та резолютив ну частини постанови про зад оволення позову.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "ЕС ТТЕРРА" (н адалі - відповідач) зареєстр оване Шевченківською районн ою у м. Києві державною адміні страцією 25.03.04р. (ідентифікацій ний код 32830271), що підтверджуєтьс я витягом з Єдиного державно го реєстру юридичних та фізи чних осіб-підприємців.

Відповідач перебуває на об ліку з окремих видів податку у Державній податковій інсп екції у Києво-Святошинському районі міста Києва (надалі - позивач).

Відповідачем було задекла ровано податкове зобов' яза ння з земельного податку шля хом подання до Державної под аткової інспекції у Києво-Св ятошинському районі м. Києва податкового розрахунку земе льного податку № 1299 від 28.01.10р., як им самостійно визначено суму податку у розмірі 6 308,69 грн. з сі чня 2010 року по листопад 2010 року т а 6 508,73 грн. за грудень 2010 року та № 409 від 23.01.09р. яким самостійно виз начено суму податку у розмір і 5 957,50 грн. за січень 2009 року по гр удень 2009 року.

Крім того, внаслідок поточн их нарахувань по земельному податку, відповідно до самос тійно поданого розрахунку № 1299 від 28.01.10р. станом на 15.07.11р. забор гованість відповідача склад ає 129 322,88 грн., що підтверджуєтьс я обліковою карткою платника податку станом на 15.07.11р.

Згідно з ст. 2 Закону України "Про плату за землю" плата за з емлю справляється у вигляді земельного податку або оренд ної плати.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни "Про плату за землю", роз мір земельного податку не за лежить від результатів госпо дарськох діяльності власник ів землі та землекористувачі в.

Ст. 5 Закону України "Про плат у за землю" передбачено, що об' єктом плати за землю є земель на ділянка, а також земельна ч астка (пай), яка перебуває у вл асності або користуванні, в т ому числі на умовах оренди, а с уб'єктом плати за землю (платн иком) є вланик земельної діля нки, земельної частки і земле користувач, у тому числі орен дар.

Відповідно до ст. 15 Закону Ук раїни "Про плату за землю", вла сники землі та землекористув ачі сплачують земельний пода ток, а також орендну плату за з емельні ділянки державної та комунальної влісності з дня виникнення права власності або права користування земел ьною ділянкою.

Ст. 17 Закону України "Про плат у за землю" передбачено, що под аткове зобов'язання по земел ьному податку, а також по орен дній платі за землі державно ї та комунальної власності, в изначене у податковій деклар ації на поточний рік, сплачує ться рівними частками власни ками та землекористувачами з емельних ділянок за місцезна ходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітн ий) період, який дорівнює кале ндарному місяцю, щомісячно п ротягом 30 календарних днів, на ступних за останнім календар ним днем звітного (податково го) місяця. Податкове зобов'яз ання по земельному податку, а також по орендній платі за зе млі державної та комунальної власності, визначене у новій звітній податковій декларац ії, у тому числі і за нововідве дені земельні ділянки, сплач ується власниками та землеко ристувачами земельних ділян ок за місцезнаходженням земе льної ділянки за базовий под атковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяц ю, щомісячно протягом 30 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) місяця.

Земельний податок, а також о рендна плата за земельні діл янки державної і комунальної власності громадянами сплач ується рівними частками до 15 с ерпня і 15 листопада.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону У країни "Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами" уз годжена сума податкового зоб ов' язання, не сплачена плат ником податків у строки, визн ачені статтею 5 вказаного Зак ону, визнається сумою податк ового боргу платника податкі в.

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону Україн и "Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами" податков ий борг (недоїмка) визначаєть ся як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санк цій за їх наявності), самостій но узгоджене платником подат ків або узгоджене в адмініст ративному чи судовому порядк у, але не сплачене у встановле ний строк, а також пеня, нарахо вана на суму такого податков ого зобов'язання.

Частиною 1 підпунктом 5.3.1 п. 5. 3. ст. 5 Закону України "Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами" передбачено, що плат ник податків зобов'язаний са мостійно сплатити суму подат кового зобов' язання, зазнач ену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідно го граничного строку, передб аченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для под ання податкової декларації.

На підставі п.п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Зак ону України "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" на адресу відповідача напр авлялись перша податкова вим ога №1/424 від 10.03.09р. на суму 5 958,11 грн., яка відповідачем отримана, щ о підтверджується повідомле ннм про вручення поштового в ідправлення та друга № 2/665 від 2 3.03.10р. на суму 59 927,23 грн., яка відпов ідачем не отримана у звязку з незнаходженням останнього з а юридичною адресою про, що ск ладено акт.

Відповідно до п.п. 6.2.4. п. 6.2. ст. 6 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" у разі коли податковий орг ан чи пошта не може вручити пл атнику податків податкові ви моги у зв'язку з незнаходженн ям посадових осіб, податкови й орган розміщує податкові в имоги на дошці податкових ог олошень. При цьому день розмі щення такої податкової вимог и вважається днем її врученн я.

Друга податкова вимога № 2/665 від 23.03.10р. на суму 59 927,23 грн. розміщ ена на дошці податкових огол ошень - 20.05.10 р.

Таким чином днем вручення д ругої податкової вимоги № 2/665 в ід 23.03.10р. на суму 59 927,23 грн. є - 20.05.10 р.

Вищевказані вимоги відпо відачем не оскаржувались.

Отже, з урахуванням того, що узгоджена сума податкового зобов' язання станом на дату розгляду справи набула стат усу податкового боргу, суд пр иходить до висновку про обґр унтованість позовних вимог щ одо стягнення з відповідача податкової заборгованості з земельного податку у розмір і 129 322,88 грн.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни "Про державну податков у службу в Україні" завданням органів державної податково ї служби є здійснення контро лю за додержанням податковог о законодавства, правильніст ю обчислення, повнотою і своє часністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів п одатків і зборів (обов'язкови х платежів), а також неподатко вих доходів, установлених за конодавством (далі - податки, і нші платежі).

Згідно зі ст. 3 зазначеного З акону органи державної подат кової служби України у своїй діяльності керуються Консти туцією України, законами Укр аїни, іншими нормативно-прав овими актами органів державн ої влади, а також рішеннями Ве рховної Ради Автономної Респ убліки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самовряду вання з питань оподаткування , виданими у межах їх повноваж ень.

У відповідності до пункту 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" Державні податкові інспекції в районах, містах б ез районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єдн ані державні податкові інспе кції подають до судів позови до підприємств, установ, орга нізацій та громадян про визн ання угод недійсними і стягн ення в доход держави коштів, о держаних ними за такими угод ами, а в інших випадках - кошті в, одержаних без установлени х законом підстав, а також про стягнення заборгованості пе ред бюджетом і державними ці льовими фондами за рахунок ї х майна.

Згідно пп. 3.1.1. п. 3.1 ст. 3 Закону Ук раїни "Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами" акт иви платника податків можуть бути примусово стягнені в ра хунок погашення його податко вого боргу виключно за рішен ням суду.

Згідно з пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Подат кового кодексу України орган и державної податкової служб и мають право звертатися до с уду щодо стягнення коштів пл атника податків, який має под атковий борг, з рахунків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника, на суму податкового б оргу або його частини, а також стягувати до бюджетів та дер жавних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або п одаткового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановл ених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Враховуючи вищенаведене, с уд прийшов до висновку, що поз овні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

У зв'язку з тим, що позовні в имоги заявлені до суду до наб рання чинності Податковим ко дексом України (01.01.11 р.), суд, розг лядаючи спір по суті, застосо вує положення Закону Україн и "Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами" та Закону України "Про плату за землю", ч инних станом на час виникнен ня спірних правовідносин та подання позову до суду.

На підставі вищевикладено го, ст.ст. 160-163, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕС ТТЕРРА" (04050, м. київ, вул. Мельн икова, 12, код 32830271) на користь держ авного бюджету (р/р 33215811700379, одерж увач: УДК у Києво-Святошинськ ому районі, код 23569671, банк одержу вача: ГУДКУ в Київській облас ті, МФО 801018, код платежу 13050100) суму податкової заборгованості з земельного податку у розмір і 129 322 (сто двадцять дев'ять тися ч триста двадцять дві) грн. 88 ко п.

3. Постанова може бути ос каржена в порядку ст. 186 КАС Укр аїни.

Суддя О.В. Головань

Повний текст постанов и

виготовлено і підписано 22.08.1 1 р.

Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено31.08.2011
Номер документу17885230
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8792/11/2670

Ухвала від 25.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 03.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 23.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Постанова від 22.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні